Op. Dr. Ebru Öztürk ÖKSÜZ

Tarih: 23.01.2024 15:50

Yumurta Rezerv Düşüklüğü (AMH) Nedir?, Nedenleri ve Tedavisi

Facebook Twitter Linked-in

Yumurta Rezerv Düşüklüğü (AMH) Nedir?, Nedenleri ve Tedavisi

Kadınlardaki yumurta sayılarındaki azalma günümüzde sık sık karşılaşılan bir kısırlık nedenidir. Kadınlarda beli bir yaştan itibaren hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi düşer. Bu da yumurtaların döllenme ihtimalini düşürerek bireylerin çocuk sahibi olmalarını engelleyebilir. AMH adı verilen doğurganlık hormonunun azalması anlamına gelen bu durum bazen genç kadınlarda da görülebilir. Yumurta rezerv düşüklüğü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için metnin devamına göz atabilirsiniz.

Yumurta Rezerv Düşüklüğü (AMH) Nedir?

Düşük yumurta rezervi, sıklıkla düşük anti-müllerian hormon (AMH) seviyeleri ile belirtilen, bir kadının üreme yeteneğini etkileyen bir durumdur. AMH, yumurtalıklardaki küçük foliküller tarafından üretilen bir proteindir ve bu seviyeler yumurtalık rezervinin bir göstergesi olarak kullanılır. Yumurtalık rezervi, bir kadının kalan yumurta sayısı ve kalitesini ifade eder. 

Düşük AMH seviyesi, bir kadının döllenme için kullanılabilir yumurta sayısının azaldığını gösterir. Bu durum, kadınların doğal yolla veya tüp bebek gibi destekleyici üreme teknolojileri ile gebe kalmasını daha zor hale getirebilir. Düşük yumurta rezervi, yaş, genetik faktörler, belirli tıbbi durumlar ve yaşam tarzı faktörleri gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. 

Düşük yumurta rezervi olan kadınlar, gebe kalma konusunda zorluk yaşayabilir, düşük riski artabilir ve üreme tedavilerine daha az etkili yanıt verebilirler. Ancak düşük AMH seviyeleri sadece bir kadının gebe kalamayacağı anlamına gelmez; sadece üreme potansiyelinde bir azalmanın bir göstergesidir. 

AMH Hormonu Değeri Kaç Olmalıdır?

AMH (anti-müllerian hormon) seviyesinin ideal veya "normal" değeri, bir laboratuvardan diğerine ve kullanılan test yöntemi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir ve bireyin yaşı gibi faktörlerden etkilenebilir. Bununla birlikte, genel olarak AMH seviyeleri şu şekilde kategorize edilebilir: 

AMH seviyelerinin yorumlanması, özellikle bir kadının fertilitesi hakkında endişeliyse veya tüp bebek (IVF) gibi yardımcı üreme tedavilerine girecekse, bir sağlık profesyoneli ile danışılarak yapılmalıdır.  

AMH Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?

Düşük anti-müllerian hormon (AMH) seviyeleri, çeşitli faktörlerden etkilenebilir ve birçok durumda kesin neden hemen belirgin olmayabilir. Düşük AMH seviyeleri ile ilişkilendirilen yaygın faktörler şunlar olabilir: 

Düşük AMH seviyelerinin her zaman kısırlığın bir göstergesi olmadığını unutmak önemlidir ve düşük AMH'ye sahip birçok kadın hala gebe kalabilir. Fertiliteyi belirlemede genel sağlık ve bireyin yaşı gibi diğer faktörlerin de önemli bir rol oynadığını belirtmek gerekir. 

AMH Testi Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Anti-müllerian hormon (AMH) testinin zamanlaması, spesifik durumunuza ve testi neden yaptırmayı düşündüğünüze bağlı olabilir. AMH testinin genellikle yapıldığı yaygın senaryolar şunlardır: 

Belirli durumlarınıza ve testi neden yaptırmak istediğinize bağlı olarak AMH testi için en uygun zamanı belirlemek için bir sağlık profesyoneli, özellikle bir üreme uzmanı ile danışmanız önemlidir. Sonuçların zamanlaması ve yorumu konusunda size rehberlik ederek üreme sağlığınıza ilişkin bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilirler. 

Yumurta Rezervi Düşüklüğü Tedavisi Var mıdır?

Kadının yaşlanma gibi nedenlerle doğal olarak düşük olan yumurta rezervini önemli ölçüde artırabilecek özel bir tıbbi tedavi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bireyin belirli durumu ve hedeflerine bağlı olarak düşünülebilecek çeşitli seçenekler ve yaklaşımlar bulunmaktadır: 

Erken Menopoz Engellenebilir mi?

Erken menopoz, genellikle 40 yaşın altında menopoz anlamına gelir ve genetik ve hormonal faktörler tarafından temel olarak etkilenir. Tamamen engellenemez, ancak bireyler üreme sağlığını teşvik etmek ve erken menopozun başlangıcını ertelemek için adımlar atabilirler. Dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz içeren sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek faydalı olabilir. Risk altındaki kişiler için yumurta dondurma gibi üreme koruma yöntemleri de bir seçenektir. Temeldeki tıbbi durumları yönetmek ve hormon replasman tedavisini bir sağlık profesyoneli ile görüşmek de başka seçenekler sunabilir.  

AMH düşüklüğü veya erken menopoz ile ilgili durumlarda sıkıntı yaşayan bireyler, bu konularda daha fazla bilgi almak için bir sağlık kuruluşuna başvurabilir. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —