Tarih: 25.12.2014 12:21

SIFAT-I SELBİYYE

Facebook Twitter Linked-in

145 Önce selb kelimesi üzerinde duralım. Selb, nefy ve inkar etmek manasına gelir. Selbi, nefiy ile alakası bulunan demektir. Bu sıfatlara tenzihiye de denilmiştir. Mesela: Vahdaniyet, kesretin; bekâ, faniliğin zıddıdır. Sıfat-ı Selbiyye: "Vahdaniyet, Bekâ, Kıyam bi nefsihi, Kıdem ve Muhalefetü`n li`l havadis" olmak üzere beştir. Şimdi bunları izaha gayret edelim.



VAHDANİYET:



146 Birlik, benzeri olmamak, artmaktan, ayrılmaktan, eksilmekten beri olmak gibi manaları ifade eden bir sıfattır. Allahû Teâla (cc)`nın zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir olması (Ehad), ortağı ve benzerinin bulunmaması demektir. Kur`ân-ı Kerîm`de: "De ki, Allah birdir (ehad`dır)" buyurulmuştur.(70) Yine bir başka Ayet-i Kerime`de: "O`nunla (Allah`la) birlikte hiçbir ilâh yoktur"(71) hükmü yer alır. Esasen kelime-i tevhid`de yer alan "Lâ ilâhe illâllah" ibaresi, "ilâh yoktur, ancak Allah vardır" demektir. Hz. Adem (as)`den itibaren bütün peygamberler; insanları tevhid`e davet etmişlerdir. Ancak Allahû Teâla (cc)`yı bilmek; yalnızca "Allah birdir, Allah`dan başka ilâh yoktur" demekle olmaz. Zira tevhid iki temele dayanır. Birincisi: Tevhid`i Ulûhiyyet, İkincisi: Tevhid-i İradi`dir.

Tevhid-i Ulûhiyyet: Allahû Teâla (cc)`yı ilim ve sözle; kemal sıfatlara haiz, bütün noksan sıfatlardan münezzeh olduğunu ikrar etmektir.

Tevhid-i İrâdî: Şeriki ve benzeri olmayan Allahû Teâla (cc)`ya ihlâs ve muhabbetle bağlanmak ve yalnız O`na kulluk etmektir.

Allahû Teâla (cc)`nın indirdiği hükümleri çirkin görüp; O`nun hükümlerine mukabil olmak ve onların yerine geçmek üzere hükümler icad eden Tağut`î güçlere inanan ve onlara boyun eğenler "Lâ ilâhe" (İlâh yoktur) iddiasında bulunamazlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —