Anahtar Kelimeler: SIFAT-I SELBİYYE

145 Önce selb kelimesi üzerinde duralım. Selb, nefy ve inkar etmek manasına gelir. Selbi, nefiy ile alakası bulunan demektir. Bu sıfatlara tenzihiye de denilmiştir. Mesela: Vahdaniyet, kesretin; bekâ, faniliğin zıddıdır. Sıfat-ı Selbiyye: "Vahdaniyet, Bekâ, Kıyam bi nefsihi, Kıdem ve Muhalefetü`n li`l havadis" olmak üzere beştir. Şimdi bunları izaha gayret edelim.



VAHDANİYET:



146 Birlik, benzeri olmamak, artmaktan, ayrılmaktan, eksilmekten beri olmak gibi manaları ifade eden bir sıfattır. Allahû Teâla (cc)`nın zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir olması (Ehad), ortağı ve benzerinin bulunmaması demektir. Kur`ân-ı Kerîm`de: "De ki, Allah birdir (ehad`dır)" buyurulmuştur.(70) Yine bir başka Ayet-i Kerime`de: "O`nunla (Allah`la) birlikte hiçbir ilâh yoktur"(71) hükmü yer alır. Esasen kelime-i tevhid`de yer alan "Lâ ilâhe illâllah" ibaresi, "ilâh yoktur, ancak Allah vardır" demektir. Hz. Adem (as)`den itibaren bütün peygamberler; insanları tevhid`e davet etmişlerdir. Ancak Allahû Teâla (cc)`yı bilmek; yalnızca "Allah birdir, Allah`dan başka ilâh yoktur" demekle olmaz. Zira tevhid iki temele dayanır. Birincisi: Tevhid`i Ulûhiyyet, İkincisi: Tevhid-i İradi`dir.

Tevhid-i Ulûhiyyet: Allahû Teâla (cc)`yı ilim ve sözle; kemal sıfatlara haiz, bütün noksan sıfatlardan münezzeh olduğunu ikrar etmektir.

Tevhid-i İrâdî: Şeriki ve benzeri olmayan Allahû Teâla (cc)`ya ihlâs ve muhabbetle bağlanmak ve yalnız O`na kulluk etmektir.

Allahû Teâla (cc)`nın indirdiği hükümleri çirkin görüp; O`nun hükümlerine mukabil olmak ve onların yerine geçmek üzere hükümler icad eden Tağut`î güçlere inanan ve onlara boyun eğenler "Lâ ilâhe" (İlâh yoktur) iddiasında bulunamazlar.



Korkunç cinayet: Konuşmak için çağırdı, öldürdü! Son paylaşımı dikkat çekti

Salihli'deki yangının bilançosu: 4 ev, 1 ağıl, 2 motosiklet, 1 traktör, 1 iş makinesi kül oldu

Makilik alanda yangın

Silahlı kavga: 3 yaralı

Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

Başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu

Halitpaşa’da ekili alanda yangın çıktı

Alaşehir'de zirai alanda yangın

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Dini Konular 25.12.2014 12:21:28 360 0

Tarih: 25.12.2014 12:21

Haberi Sesli Oku

Dini Konular

Dini Konular Haberleri