Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00

Kuru Üzüm Fiyatında Düşüş

Kuru Üzüm Fiyatında Düşüş

SARUHANLI - Saruhanlı'da üretimi yapılan Dünyaca ünlü Sultaniye cinci çekirdeksiz kuru üzümün kilogramı 2 ay önce 4 lira 20 kuruştan satılırken, bugün 3 lira 20 kuruşa satılıyor. Neden ?

KURU ÜZÜM FİYATINDA DÜŞÜŞ

 

SARUHANLI – Saruhanlı’da üretimi yapılan Dünyaca ünlü Sultaniye cinci çekirdeksiz kuru üzümün kilogramı 2 ay önce 4 lira 20 kuruştan satılırken, bugün 3 lira 20 kuruşa satılıyor.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen muhabirine yaptığı açıklamada “Bu ülkede ne oldu da üzümün fiyatı bir ay içinde 1 lira düştü? Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.

 

Başkan Okur, “üzümün başkenti” olarak bilinen İlçede bu yılki üzüm hasadının sonlarına gelindiğini, hasat edildikten sonra kurutulan üzümlerin satışının sürdüğünü belirtti.

 

Üzüm hasadının başladığı günlerde 4 lira’nın üzerinde olan kuru üzüm fiyatının bugün 3 lira 20 kuruşa düştüğünü ifade eden Okur, ürünün fiyatı üzerinde oyunlar oynandığını belirterek, bu işin aktörlerini sert sözlerle eleştirdi.

 

Kuru üzümde cefayı üreticinin, sefayı başkalarının sürdüğünü dile getiren Okur, şöyle dedi;

 

“Üzüm üreticisinin neşesi kalmadı. Bundan bir ay önce üzüm fiyatının iyi olmasının verdiği sevinçle hasada başlayan üretici bugün hüsran yaşıyor. Fiyat kilogramda 1 lira düştü. Bu 1 ton üzümde bin lira, 10 ton üzümde 10 bin lira eder. Bu para birkaç ay önce üreticinin cebine girerken, şimdi nereye gidiyor. Üreticinin alın terine, emeğine yazık değil mi? Fiyat üzerine oyunlar oynayanlara hakkımızı helal etmiyoruz. Çiftçinin hevesi kursağında kaldı, bu işin vebali büyük, kimse bunun hesabını veremez.”

 

Manisa Ziraat Odası olarak bu yıl 1 kilogram kuru üzümün maliyet fiyatını, 3 lira 52 kuruş olarak belirlediklerini anlatan Okur, bu şartlar altında üreticinin maliyetinde altında ürün sattığını ve zarar ettiğini savundu.

 

 - Açığa Ürün Dökmeyin -

 

Başkan Okur, üzüm fiyatının yükselmesinin, üreticinin açığa ürün dökmemesiyle mümkün olacağını belirterek, üreticilere açığa üzüm dökmemeleri için çağrıda bulundu.

 

Üzüm fiyatının düşmesinde, üreticinin peşinat almadan, ileriki günlerde oluşacak fiyata göre hesap kesmek üzere üzüm satması anlamına gelen “açığa dökme” olayının da etkili olduğunu savunan Okur,

 

“Üreticilerimiz ihtiyacı kadar ürün satsın. Piyasada üzüm azalınca, tüccar çiftçinin elindeki üzümü alabilmek için mutlaka fiyatı artıracak. Ancak biz ürettiğimiz ürünün hepsini götürür tüccarın kucağına dökersek, kendimiz kaybederiz. Bunun için üreticilerimiz fiyatın yükselmesini istiyorsa açığa üzüm dökmesin, ihtiyacı kadar satsın” dedi.

 

Muammer Kökcüoğlu



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor