ÇOCUKLARDA GÖZ HASTALIKLARININ ERKEN TEŞHİSİ ÖNEMLİ!

Göz sağlığı, çocukların genel sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Göz hastalıklarının erken teşhis edilmesinin, tedavi sürecinde kritik rol oynadığını söyleyen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, çocuklarda göz bozukluğunun belirtileri ve hangi durumlarda ailelerin hekime başvurması gerektiği konusunda önemli bilgiler aktardı.

ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Çocukların göz sağlığının, genel gelişim ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, çocuklarda göz bozukluğu belirtilerini şu şekilde sıraladı:

Gözde çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, sulanma

Sık göz kırpma

Göz bebeğinin beyaz görünmesi

Göz küresinin, kornea dediğimiz ön saydam tabakanın çok büyük ya da küçük olması

İki göz küresi arasında belirgin asimetri

Göz kapaklarında düşüklük

Gözlerin objeleri takip edememesi

Işığa aşırı hassasiyet

Gözlerin öne fırlaması

Normalden farklı baş pozisyonları

Göz bebeklerinde titreme hareketi

Gözleri kısarak bakmak

Baş ağrısı

Çift görme

Yazma ve okuma güçlükleri

GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞINI ERKEN FARK ETMEK ÖNEMLİ!

 

Çocuklarda görülebilen göz hastalıklarını; gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tembelliği, hipermetrop, miyop, astigmat, şaşılık, doğumsal katarakt ve doğumsal glokom olarak sıralayan Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, “Yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığı, gözyaşının gözde birikmesine ve sık çapaklanmaya neden oluyor.  Bu durum iyi yapılan bir masaj sayesinde genellikle bebek bir yaşına gelene kadar düzeliyor. Bir yaş sonrası ise kanala yönelik müdahale gerekebiliyor. İlk aylarda yapılan doğru ve sık masajla gözyaşı kanal tıkanıklığı düzelebiliyor. Dolayısıyla, belirtiler fark edilir edilmez hekimin gösterdiği şekilde masaja başlanması oldukça önemli oluyor.” dedi.

GÖZ TEMBELLİĞİNDE İLK 6 YAŞ KRİTİK!

Göz tembelliğinin, çocuklarda en önemli ve atlanmaması gereken durumların başında geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, “Göz tembelliği gözün görme seviyesinin normal değerlere yani tam seviyesine çıkamaması durumudur. Göz tembelliği tek ya da iki gözde birden olabiliyor ve altı yaşından  önce ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı düzeltilebiliyor. Altı yaşından sonra ne yazık ki bu durumun düzeltilmesi çok mümkün olmuyor. Acilen gözlük kullanılması ve sağlam gözün kapatılarak tembel gözün çalıştırılması gerekiyor. Göz tembelliği; doğumsal katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi gözlerin önünde görmeyi engelleyici yapısal bir nedenden dolayı da oluşabiliyor. Bu nedenle daha önce sıralanan belirtiler fark edilirse zaman kaybetmeden göz kontrolünün yapılması büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

GELİŞİM DÖNEMİNDE MİYOP DERECESİ İLERLEYEBİLİR!

Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, göz kırma kusurları ve şaşılık hakkında ise şunları kaydetti:

“Göze gelen ışınlar gözün retina tabakasında odaklanırsa görebiliriz. Bunun aksi durumlarda kırma kusuru dediğimiz miyop, hipermetrop ve astigmat oluşur. Miyop, kısaca uzağı görme sorunudur.  İlk 18 yaşta, yani gelişme çağında miyopta artış beklenir. Gözlük takılması bu ilerlemeyi durdurmaktan çok gözün görmeyi öğrenmesini sağladığı için önemlidir. Halk arasında yanlış bilinen gözlük taktıkça numara ilerler ya da göz tembelleşir, anlayışı gerçeği yansıtmıyor. Aksine gözlük, gözlerin çalışmasını sağlıyor. Yakın görme ve uzak görmenin birlikte etkilendiği hipermetrop ise özellikle yaşamın ilk altı yılında sık görülüyor. Astigmat, gözün kornea veya lens dediğimiz ön tabakalardaki yuvarlak yapısının bozulup düzensizliklerin oluşması sonucu oluşuyor. Astigmatı olan çocuklarda  baş ağrısı, ışıklarda dağılma, uzağı da yakını da bulanık ve sınırları dağınık görme gibi belirtiler gözlemleniyor. İlk altı yaşta astigmat ve hipermetrop sıklığı daha fazla olmakla birlikte 8-10 yaşlarından itibaren hızlı büyümeyle miyop sıklığı artıyor. Bu dönemde kırma kusurları ve özellikle miyop aniden ortaya çıkıp hızlı ilerleyebiliyor. Saşılık ise kısaca çocuklarda sağ ve sol gözün aynı yere bakamaması durumu olarak açıklanabilir.  Şaşılık, gözlerin eş zamanlı hareket edememesi, normal dışı baş-boyun pozisyonu, baş ağrısı, bulanık görme, derinlik hissi kaybı, çift görme gibi belirtiler gösteriyor.”

 3 YAŞ MUAYENESİ ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP!

Çocuklarda düzenli göz muayenesinin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, "Çocuklarda doğduğu andan itibaren bahsettiğimiz belirtilerden herhangi biri gözlenirse göz muayenesi için vakit kaybedilmemeli. Bu belirtiler yoksa 4-6’ncı aylarda ilk muayeneleri yapılır. Hiçbir sorun olmasa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi ihmal edilmemelidir. Özellikle üç yaş muayenesi özel bir öneme sahip. Bu yaşlarda çocuklar objektif görme muayenesi yöntemlerine uyum sağlayabiliyor ve muayene sonuçları daha güvenilir oluyor. Hiç muayene olmayıp altı yaşından sonra gelen çocuklarda doğumsal birçok hastalık ve ciddi kırma kusurları için geç kalınmış olunabiliyor.” diyerek sözlerini noktaladı.



Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında teşvik edilecek yatırımları açıkladı

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Turgutlu'dan 3, Akhisar'dan 2, Salihli, Yunusemre ve Şehzadeler'den de birer öğrenci Türkiye birinciliğini paylaştı.

Manisa'da LGS'de birinci olan 8 öğrenciden 3'ü Turgutlu'dan

Yunusemre Belediyesi Çocuk Kültür ve Sanat Merkezleri’nde eğitim gören minikler düzenledikleri yıl sonu gösterisiyle kendilerine hayran bıraktı.

Yunusemreli miniklerden unutulmaz yıl sonu gösterisi

Sosyal medyada sahte kiralık araç ilanlarıyla dolandırıcılık yaptığı öne sürülen 38 kişi 19 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonla yakalandı.

Sahte ilanlarla milyonluk vurgun! 19 ile uzanan ağ çökertildi

Farelerle kurduğu sıra dışı dostlukla daha önce haberlere konu olan 56 yaşındaki Şeref Yeşilbaş otobüs durağında ölü bulundu.

Farelerle dostluğuyla gündemdeydi: Otobüs durağında esrarengiz ölüm!

Tekmeli ve yumruklu kavgayı asker bastırmak için uzun mücadele etti.

Yol yapım şantiyesinde kan döküldü! Köylüler ile işçiler çatıştı

Antalya’da serada kaynak yapan 27 yayındaki Engincan Hiçdurmaz, biranda yere yığıldı.

27 yaşındaki genç serada yere yığıldı! Nişandan sonra gelen acı haber

Devrilen motosikletteki 25 yaşındaki Sude Koyuncu hayatını kaybetti, sürücü Soner Kütahya ise yaralandı.

Kahreden kaza: Genç kızın trajik sonu!

Turgutlu Belediyesinden parklarda yaz temizliği

Turgutlu Belediyesinden parklarda yaz temizliği

Annesi öldü, babası cezaevinde kızları sinir krizi geçirdi

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Kazanın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı

Otoyolundaki bakım çalışması kazaya sebep oldu: 1 ölü, 3 yaralı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süper Lig'deki şampiyonluk yarışı için konuştu.

2026 ŞAMPİYONU İÇİN İKİ FARKLI KEHANET

Erken müzik etiketiyle müzik severlere sunduğu “Gözün Aydın” isimli teklisiyle dikkatleri üzerine çeken Tuğba Olgaç, yeni teklisinin çalışmasına başladı.

TUĞBA OLGAÇ YENİ ŞARKI HAZIRLIĞIM BAŞLADI

MERMERLER HOLDİNG ŞİRKETLERİNDE  şirket ortakları  Hisselerinin Usulsüz Şekilde Silinmesine Karşı Şirket ortaklarından ZAFER MURAT MERMER tarafından  Yasal Mücadele Başlattı…

MERMERLER HOLDİNG ŞİRKETLERİNDE....

Kula ilçesinde seyir halindeki hafriyat kamyonu aynı yönde seyir halinde olan traktöre arkadan çarptı.

Hafriyat kamyonu traktöre arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

78 Kilometre Yola Malzeme Döküldü, 615 Kilometre Yolda Tesviye Yapıldı

SARUHANLI BELEDİYESİ 3 GREYDER İLE SAHADA

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

Bakan Yumaklı: "Yangınların 6’sı halen aktif, Akhisar’da tek noktaya yoğunlaştık"

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 15.08.2024 16:58:00 820 0

Tarih: 15.08.2024 16:58 Güncelleme: 15.08.2024 16:58
Haberi Sesli Oku
11.07.2025 16:13:00