Tarih: 15.10.2021 06:30

Bakırlıoğlu Sahte Gübreye Dikkat Çekti

Facebook Twitter Linked-in

SARUHANLI - Tarımsal üretimde en önemli girdi maliyetlerinden birisinin gübre olduğunu belirten CHP manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sahte gübrenin hem çiftçiye hem tarıma zarar verdiğini söyledi.

Gübre fiyatlarındaki artışlar çiftçinin üretim maliyetini artırdığına dikkat çeken Bakırlıoğlu  yaptığı açıklamada; gübre yanında ilaç, mazot, ekipman ve işçilik gibi giderlerdeki artışlar maliyeti artırmasına karşın ürün fiyatları aynı oranda artmamaktadır. Bu durum çiftçinin zarar etmesi demektir.

Geçen yıla göre ton fiyatı ;

DAP gübresi 1.450 liradan 3850 liraya yükseldi.

ÜRE gübresi 1,800 lira iken, 4,100 TL'yi aştı.

20.20.0 gübre 1,680 TL seviyesinden 3,900 TL'ye çıktı.

Amonyum sülfat gübre fiyatı 960 TL iken bu yıl 2,400 TL oldu.

Aşırı fiyat artışı sahte gübre riskini de beraberinde getirmektedir.

Ocak ayında Bursa Gürsu ilçesinde yakalanan 247 çuval sahte gübre yeni bir sorunun ilk habercisiydi.

Geçen yıl sahte gübrelerin bir kısmının Alaşehir’de yakalanmış olması, yurdumuzu her yanında bu sorunun yaşandığını bize göstermektedir. 

Zaman zaman ortaya çıkan sahte güre satışı maalesef hem çiftçimize hem de tarımsal üretime zarar vermektedir.

Aşırı fiyat artışı çiftçinin ucuz gübreye yönelmesine neden olmaktadır.

Önümüzdeki süreçte sahte gübre sorununun artmasından endişeliyiz.

İçinde ne olduğu bilinmeyen, etiketinde yazan fakat etiketindeki kimyasal bileşenlerin aslında olmadığı yazıldığı kadar olmadığı gübreler piyasada dolaşmaktadır.

Örneğin; taban gübresi olarak bilinen DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunması gerekirken, sahtesinde bu oranlar daha az ve hiç bulunmamaktadır.

Yine içeriğinde %46 azot bulunan ÜRE gübresinin içinde azot miktarının çuvalın üzerinde yazandan daha az bulunması veya hiç bulunmaması o gübrenin sahte olduğunu gösterir ve yasalarımıza göre taklit ve tağşiş önemli bir suçtur.

 Ülkemizde üretim yapan firmaların çuvallarının aynısı sahte gübre ambalajı olarak kullanılmakta ve art niyetli bazı bayiler aracılığı ile satılmaktadır.

Çiftçimizin bunu bilmesi ve anlaması çok zordur.

Gübre Takip Sistemi Etkin Kullanılmalı

Bazı tür gübrelerin terör saldırılarında kullanılmasını önlemek ve taklit ve tağşişin önüne geçebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı Gübre Takip Sistemi oluşturmuş üretimden tüketime kadar takibi yapılabilmektedir. Bu sistem etkin kullanılmalı ve denetimler sıklaştırılmalıdır.

Çiftçimiz Uyanık Olmalı

Sadece ucuz diyerek içeriği bilinmeyen, yetkisiz kişi ve bayilerden gübre satın alınmamalıdır.

Çiftçimiz, üreticimiz tarlasına, bağına, bahçesine atacağı gübreleri, bildikleri, emin oldukları yetkili bayilerden almalı ve şüphelendikleri anda kolluk kuvvetlerine ve Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmelidirler. İfadelerine yer verdi.

Sahte Gübrenin Nedeni İthalat ve Aşırı Fiyat Artışı

Ülkemizdeki gübre fabrikalarının özelleştirilmesini eleştiren CHP’li Bakırlıoğlu bu durumun beraberinde ithal gübreyi getirdiğini belirterek her yıl milyarlarca dolar verip gübre ithal ediyoruz dedi.

Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu; dövizde meydana gelen artış gübre fiyatlarında da dalgalanmaya neden olduğunu ve gübre fiyatlarında %80’lere varan artışlar meydana geldiğini dile getirdi.

Çiftçinin zararını bir örnekle açıklayan Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu çekirdeksiz kuru üzümde geçen yıla göre üretim için çiftçin cebinden daha fazla para çıktığını buna karşın sattığı ürün karşılığında cebine daha az para girdiğini belirtti.

Sahte gübrenin; çiftçinin cebindeki paranın, ülkenin tarımsal üretiminin çalınması olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu sahte gübreyle mücadele için Bakanlık başta olmak üzere gübre üretim ve pazarlama sektörü, çiftçi örgütleri, kooperatifler ve çiftçiler ele ele vererek mücadele etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —