SARUHANLI - Tarımsal üretimde en önemli girdi maliyetlerinden birisinin gübre olduğunu belirten CHP manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sahte gübrenin hem çiftçiye hem tarıma zarar verdiğini söyledi.

Gübre fiyatlarındaki artışlar çiftçinin üretim maliyetini artırdığına dikkat çeken Bakırlıoğlu  yaptığı açıklamada; gübre yanında ilaç, mazot, ekipman ve işçilik gibi giderlerdeki artışlar maliyeti artırmasına karşın ürün fiyatları aynı oranda artmamaktadır. Bu durum çiftçinin zarar etmesi demektir.

Geçen yıla göre ton fiyatı ;

DAP gübresi 1.450 liradan 3850 liraya yükseldi.

ÜRE gübresi 1,800 lira iken, 4,100 TL'yi aştı.

20.20.0 gübre 1,680 TL seviyesinden 3,900 TL'ye çıktı.

Amonyum sülfat gübre fiyatı 960 TL iken bu yıl 2,400 TL oldu.

Aşırı fiyat artışı sahte gübre riskini de beraberinde getirmektedir.

Ocak ayında Bursa Gürsu ilçesinde yakalanan 247 çuval sahte gübre yeni bir sorunun ilk habercisiydi.

Geçen yıl sahte gübrelerin bir kısmının Alaşehir’de yakalanmış olması, yurdumuzu her yanında bu sorunun yaşandığını bize göstermektedir. 

Zaman zaman ortaya çıkan sahte güre satışı maalesef hem çiftçimize hem de tarımsal üretime zarar vermektedir.

Aşırı fiyat artışı çiftçinin ucuz gübreye yönelmesine neden olmaktadır.

Önümüzdeki süreçte sahte gübre sorununun artmasından endişeliyiz.

İçinde ne olduğu bilinmeyen, etiketinde yazan fakat etiketindeki kimyasal bileşenlerin aslında olmadığı yazıldığı kadar olmadığı gübreler piyasada dolaşmaktadır.

Örneğin; taban gübresi olarak bilinen DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunması gerekirken, sahtesinde bu oranlar daha az ve hiç bulunmamaktadır.

Yine içeriğinde %46 azot bulunan ÜRE gübresinin içinde azot miktarının çuvalın üzerinde yazandan daha az bulunması veya hiç bulunmaması o gübrenin sahte olduğunu gösterir ve yasalarımıza göre taklit ve tağşiş önemli bir suçtur.

 Ülkemizde üretim yapan firmaların çuvallarının aynısı sahte gübre ambalajı olarak kullanılmakta ve art niyetli bazı bayiler aracılığı ile satılmaktadır.

Çiftçimizin bunu bilmesi ve anlaması çok zordur.

Gübre Takip Sistemi Etkin Kullanılmalı

Bazı tür gübrelerin terör saldırılarında kullanılmasını önlemek ve taklit ve tağşişin önüne geçebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı Gübre Takip Sistemi oluşturmuş üretimden tüketime kadar takibi yapılabilmektedir. Bu sistem etkin kullanılmalı ve denetimler sıklaştırılmalıdır.

Çiftçimiz Uyanık Olmalı

Sadece ucuz diyerek içeriği bilinmeyen, yetkisiz kişi ve bayilerden gübre satın alınmamalıdır.

Çiftçimiz, üreticimiz tarlasına, bağına, bahçesine atacağı gübreleri, bildikleri, emin oldukları yetkili bayilerden almalı ve şüphelendikleri anda kolluk kuvvetlerine ve Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmelidirler. İfadelerine yer verdi.

Sahte Gübrenin Nedeni İthalat ve Aşırı Fiyat Artışı

Ülkemizdeki gübre fabrikalarının özelleştirilmesini eleştiren CHP’li Bakırlıoğlu bu durumun beraberinde ithal gübreyi getirdiğini belirterek her yıl milyarlarca dolar verip gübre ithal ediyoruz dedi.

Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu; dövizde meydana gelen artış gübre fiyatlarında da dalgalanmaya neden olduğunu ve gübre fiyatlarında %80’lere varan artışlar meydana geldiğini dile getirdi.

Çiftçinin zararını bir örnekle açıklayan Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu çekirdeksiz kuru üzümde geçen yıla göre üretim için çiftçin cebinden daha fazla para çıktığını buna karşın sattığı ürün karşılığında cebine daha az para girdiğini belirtti.

Sahte gübrenin; çiftçinin cebindeki paranın, ülkenin tarımsal üretiminin çalınması olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu sahte gübreyle mücadele için Bakanlık başta olmak üzere gübre üretim ve pazarlama sektörü, çiftçi örgütleri, kooperatifler ve çiftçiler ele ele vererek mücadele etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 15.10.2021 06:30:00 680 0

Tarih: 15.10.2021 06:30 Güncelleme: 15.10.2021 06:30
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00