Aşkın NEHİR


"UMUT"

"UMUT"


"UMUT" 

Umut sözcüğünün sizde bir anlamı var mı?

Umut, ümit, beklenti; insanın var olan durumdan daha iyi olana, daha güzeline, arzulanılana ulaşabilme umudunu en az sözle ifade ediyor belki de!

Bu güzel sözcükleri anlamlı kılan, eyleme geçiren, dinamizm katan insanın usunda, gönlünde hissetmesi ile bir hareketlilik başlar.

Öyle değil mi?

Umut, Ümit, beklentinin gerçekleşmesi, hazzını, huzurunu, mutluluğunu yaşayabilmek için emek vermek, mücadele etmek ve bu hedefe ulaşabilmek gerekir öncelikle.

Yeni güne umutla, iyimserlik ile başlayan insan, bir hedefi, amacı olduğundan dolayı umutsuz insanlara göre yaşam enerjisi, aurası çok daha yüksektir. Daha yapıcı, daha olumlu düşünür ve direngen bir insan olur.

Bu duygu ve düşünceleri çok iyi bilirim ben.

Bunlar benim yaşam felsefem, benim için insan yaşamına anlam katan, değerli kılan eylemler bütün bunlar.

İyi düşünüp iyi olana, yani ulaşmak istediğine, arzuladığına doğru yürürse; iyilik sermayesi olur o insanın, umuduna ulaşma şansı artar.

Ben yaşadığım zaman dilimi içinde deneyimlediğim için söylüyorum bunları...

Neden en büyük tehlike insanlık için, bu günlerde yaşanıyor?

Dünyamız bir kısır döngü içinde ne yazık ki. Emperyalist ülkeler savaştan, krizden besleniyor. Komşularımızın topraklarında savaş, kargaşa var sürekli. Düzensiz göçler demografik yapımızı bozuyor.  Demokrasimiz, ekonomimiz gün geçtikçe daha kötüye gidiyor.

Bugün bizim için "Umut" çok daha önemli.

'Umutsuzluk nedeniyle korkup kaçma. Umut, umutsuzluğun ötesindedir. Aş, yürü, geç onu. Karanlık geçidin ötesinde ışık bulacaksın.' "Andre Gide"

İnsanın umudun ulaşılabilir olduğuna inanması önemli. Yaşamın bütün zorluklarına rağmen vazgeçmeden umuda doğru yürümeli, koşmalı insan. Yaşamın içinde öyle zorluklar var ki sizi bu yoldan döndürmek için, dönmemelisin.

'Gözünü kapayan, yalnız kendine gece yapar.'    "W. Shakespeare"

İnsan bu iletişim çağında bakıyor dünyaya, ülkesinde yaşananlara, benim hak ettiğim yaşam bu mu? Sorguluyor...

Benim aldığım eğitimin,  bitirdiğim üniversitenin hiçbir değeri yok mu diyor! Neden bizim için iş bulmak bu kadar zor? 

İş bulunduğunda düşük ücret ile çalışmak zorunda kalınıyor. Yetişmiş insanlar yurt dışına gitmek gibi seçenekleri önceliyor!

'Bütün yıldızlar sönse ve her şey kararsa, insanın ruhunda tek bir yıldız parlamaya devam eder. Bu ümit yıldızıdır.'   "Eflatun"

Umut, insanın yaşadığı her neresi ise, orada ki adalet, bilgi, ahlak, liyakat, erdem, emek, mücadele, insana yakışır bir yaşam ile ulaşılabilirliğini canlı tutabilir ancak. 

Gerçek şu ki, umut, insanın bilinci, iradesi, bilgeliği, hoşgörüsü, yaşadığı ortamın sunduğu olanaklar, insanın öngörüsü ve yaşam biçimi önemli elbette.

Umut, umuda ulaşabilmek için en ulaşılabilir yol; önce inanmak, sevmek, gülümsemek, paylaşmak, hoşgörü,  insana saygı, gelecek nesillere yol açmak ve bu yoldan ilerleyerek ulaşılabilir ancak...