Muammer Kökcüoğlu


Sporun sağlıklı yaşamımıza katkısı

Kuşkusu, insan sağlığı için orantılı olarak her yaşa göre sporun faydaları vardır.


Kuşkusu, insan sağlığı için orantılı olarak her yaşa göre sporun faydaları vardır.

Spor, çocuk ve gençlerde mutluluk, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemeye yardımcı olur. Erişkinlerin ise dinç ve dinamik görünmelerini, sağlar.

Spor rolü özellikle çocuklarda sosyal ilişkileri arttırmada ve yaşıtları ile daha iyi arkadaşlıklar kurmada büyük bir yer tutar.

Bu yaş gruplarında sorumluluk duygusunun yanı sıra, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemede sporun göz ardı edilemeyecek faydaları vardır.

Spor yapan çocuklar, enerjilerini sporla boşalttıkları için dersin başına oturduklarında daha verimli çalışır ve boşa vakit geçirmezler.

Nereden biliyorum?

Ben çocukluğumda okul dışında çok afacan ve hiperaktif idim. Top oynar, koşalar zıplar akşam da yemekten sonra derse koyulurdum. Okul derslerim de fena değildi. Hasta olmazdım olsam da kısa sürede iyileşirdim. Zira spor yapanlar, yaşıtlarına göre daha az hastalıklara yakalanır ayrıca, daha çabuk iyileşir.

Takım ruhuna sahip oldukları için de yalnızlık hissetmez ve kendilerini dinleyecek bol zamanları kalır. Gençlik döneminde de bu çağın dinamizmini sporla değerlendirdikleri için alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan da uzak kalırlar.

Gençliğin aşırı heyecanını spora aktarmak, olaylara yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı sağlar. Aynı zamanda gençler için çok gerekli olan kendine güven duygusu ve ifade yeteneği artar. Yediklerine, içtiklerine ve uykularına dikkat ettikleri için de iyi beslenir.

Sporun yaşlılar için ise faydası sadece bedensel yetilerle sınırlı kalmıyor. Bu yaş grubundakiler için çok önemli olan ruh haline de etki edebiliyor.

Yaşlılar söz konusu olduğunda sporun faydaları, spor yapan yaşlılar, bu yaş grubunda sık görülen depresyona daha az yakalanır, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmezler. Fiziksel kapasitelerini ileri yaşlara kadar muhafaza ettikleri için kemik erimesi, kalp damar hastalıklarına daha az yakalanırlar. Dinç yapıları ile toplum içinde sevilen kişiler haline geldikleri için, evredekilerin takdirini kazanırlar. Yaşlıların beyin aktivitelerini artıran spor, unutkanlıkları da azaltır.