Muammer Kökcüoğlu

Tarih: 21.11.2022 16:04

Son 40 yılın en önemli icatları!

Facebook Twitter Linked-in

Çağımızda hızla ilerleyen teknoloji geriye dönüp baktığımızda bu günkü teknolojiden eser yoktu.

Ülkemize 250 yıl geç gelen matbaanın aksine 1953 itibariyle dünyanın yaygın olarak üretilen ilk bilgisayarı IBM 650, Türkiye'ye 1960 yılında geldi. Türkiye'nin ilk bilgisayarı olma özelliğini taşıyan IBM 650, bugünün bilgisayarlarından son derece farklıydı. 1984-85 yıllarında Ankara Kara Kuvvetleri Basımevinde vatani görevimi yaparken tanışmıştım IBM klavyeli bilgisayar ile. Aydınger kâğıdına yazıp kalıba çekilerek baskı yapıyordu 38 yıl önce.

Türkiye’de internet ise ilk defa 1993 yılının Nisan ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında kullanılmaya başlanmıştı. İlk defa o bağlantı sayesinde CNN, BBC gibi ilk kurulan web sitelerine bağlanmaya çalışılmıştı.

1990'lı yıllarda Anavatan partisi hükümeti dönemlerinde başlayıp hızla ilerleyen teknoloji günümüze kadar geldi. Özal, teknolojiye açık bir liderdi. Misafir kabulünde bile bilgisayarını kapatmaz, bir yandan gelenlerle konuşur öte yandan bilgisayarıyla oynardı. Özal’ın atari ve bilgisayar merakı çocuklara ve Türk toplumuna teknolojiyi ve bilgisayarı sevdirdi.  Merhum Özal'ın o yıllarda slogan haline gelmiş bir sözü vardı "Bir elimizde Kur'an bir elimizde bilgisayar."

O yıllarda henüz cep telefonu yoktu cep telefonunun yarısı büyüklüğünde çağrı cihazları vardı ona mesaj gelirdi sabit telefonla dönüş yapılırdı. O da siyasetçi ve işadamlarında bulunurdu.

Ardından araç telefonları çıkmıştı büyük bataryalı her yerde de çekmezdi. Rahmetli Ekrem Pademirli o yıllarda Anavatan Kabinelerinde çeşitli bakanlık görevlerinde bulunmuştu, Bölgeye geldiğinde köylere çıkardık bataryalı araç telefonu çektiğinde yol kenarına çekilip telefon görüşmeleri yapardı.

O yıllarda listenin ilk sırasında internetin keşfi var.

Cep telefonu ve kişisel bilgisayarlar.

Bu sayede internet tüm dünyayı insanların ayağına getirdi.

Bilgisayar başında alışveriş yapabilme, sesli ve görüntülü iletişim sağlaması ve sonsuz bilgi kaynağı olması interneti bir numara yapan özelliklerdi.

Gelişen teknolojide cep telefonları ise iletişimde kolaylık ve hızlılık sağlıyordu.

Cep telefonu ve bilgisayardan sonda 3 Üçüncü sıradaysa PC'ler, yani kişisel bilgisayarlar var. PC'lerin üçüncülüğü, bilgi depolamadan programlamaya, interneti kullanmaktan film izlemeye kadar sunduğu kolaylıklarla kazandı.

Ve listenin diğer üyeleri

İnternetten telefona kadar, iletişimde hız ve kolaylık sağlayan fiber optik kablo, mektupların yerini alan elektronik posta (e-mail), Uydulardan faydalanarak yön bulmamıza yardımcı olan GPS (Global Positioning System)

Dizüstü bilgisayarlar (laptop), Veri saklamaya yarayan CD'ler, Dijital kamera, Bir malın fabrika çıkışında, üreticinin eline geçmesine kadarki tüm süreci izlenebilir kılan telsiz frekanslı kimlik etiketi, Çok küçük boyutlardaki biyoçiplerin üretimini mümkün kılan mikroelektro mekanik sistemler, Suçla mücadelede devrim yaratan DNA kullanarak kimlik belirleme.

Trafik kazalarında hayat kurtaran hava yastığı (airbag),

Hızlı nakit para sağlayan ATM'ler, yani bankamatikler,

Lityum piller,

Hem benzinli hem de elektrikle çalışabilen hibrid otomobil,

Normal bilgisayarların iki katı parlaklık ve enerji tasarrufu sağlayan OLED ekranlar,

Dijital gösterge panoları,

Plazma, yani yüksek çözünürlüklü televizyonlar,

Uzay mekiği,

Nanoteknoloji, yani çeşitli araçların molekül düzeyinde yaratılması,

Veri depolayan hafıza diskleri,

Ses postası (voice-mail),

Modern işitme cihazları,

Kısa menzilli, yüksek frekanslı telsiz.

Önemlerinin farkında değiliz

İcatların önem sıralamasında, buluşların tıpla ilgili olmaması ile günlük hayata ve geleceğe etkisi esas alındı.

Çalışmada değinilen bir noktada, genel olarak tüm bu icatların günlük hayatımızı son derece etkilemelerine karşın, önemlerinin neredeyse farkında olmamamız.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —