İsmail Gürol UĞURLU


SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMANIN ALTIN KURALLARI

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMANIN ALTIN KURALLARI


İletişim, hayatımızın en önemli kavramlarından biri oldu. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği ise Aktif iletişim kurabiliyor olmasıdır. Peki, insanlar arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasının yolu nedir? İşte iletişim için Altın kurallar. 

AZ KONUŞUN, FAZLA DİNLEYİN

Birçok insan kendileri hakkında konuşmaktan inanılmaz zevk alır. Ama burada bizim dikkatli olmamız lazım, sürekli kendi başarılarımızdan veya iniş-çıkışlarımızdan bahsedersek, insanlar bizim egoist yanımızdan rahatsız olacaklardır. Eğer arkadaşlarınızın sorunlarını dinlerseniz, arkadaşlarınız tarafından her zaman el üstünde tutulursunuz. Eğer kendinizi sürekli konuşur halde buluyorsanız, filozof Epiktektus´un sözlerini hatırlayabilirsiniz.? Allah bize bir dil ve iki kulak verdi, böylece konuştuğumuzun iki katı kadar duyabiliriz.?

HAKLI OLMAK YA DA OLMAMAK

İlişkilerde birçok problemin kaynağı insanların kendi gururlarını koruma çabasıdır. Her zaman son lafı söyleyebilmek için ısrar etmeyin. Sağlıklı ilişkiler anlamsız tartışmaları kazanmak üzere kurulmaz. Çoğu tartışma kritik bir öneme sahip değildir, bu yüzden yeri geldiğinde geri adım atmaktan çekinmeyin.

DEDİKODU YAPMAYIN; YAPANI ENGELLEYİN

Eğer birinin dostluğuna önem veriyorsak, çevrede onun yaptığı hataları sürekli dile getirmemeliyiz. Kimse için dedikodu yapmayın, bilinçaltı; dedikodu yapan insanlara karşı güvensizlik duygusu besler. Ayni şekilde sürekli başkalarını eleştirme ihtiyacı duymayan insanlara daha çok güveniriz.

BAĞIŞLAYICI OLUN

Bağışlayıcılık sadece bir klişe değildir, sağlıklı ilişkileri sürdürebilmedeki en önemli faktörlerden biridir. Gerçek bağışlayıcı başına gelenleri unutabilendir. Bu gün bağışlamış olabilirsiniz, ama birkaç hafta sonra bir tartışma sırasında o olay için ne kadar sinirli olduğunuzu söylerseniz, bu gerçek bağışlayıcılık değildir. Biz yanlış yaptığımızda, diğerlerinin bunu affedip unuttuklarında ne kadar takdir ettiğimizi hatırlayın.

BAZEN SESSİZLİK İYİDİR

Eğer arkadaşınız kötü veya işe yaramaz bir fikir danışmak için geldiyse, hemen ona karşı tartışmaya girmeyin; bırakın işleri kendileri düzeltmeye çalışsınlar. Onların hareketlerinden sürekli siz sorumluymuşsunuz gibi hissetmek bir yanılgıdır. Onlara yardım eli uzatabilirsiniz, ama hayatlarını onların yerine yaşayamazsanız.

BİRLİK OLMAK

Sağlıklı ilişkilerdeki en büyük sır, gerçekten birlik olduğunuz hissini karşıya da verebilmektir. Bunun için kullandığımız sözcüklere, yaptığımız hareketlere biraz daha özen göstermemiz gerekebilir. Gerçekten birlikte olduğunuz hissi sağlandığında arada kıskançlık ve güvensizlik yaşanmaz.   

MİZAHIN GÜCÜNDEN YARARLANIN

Kendinizi çok ciddi göstermeyin. Gerektiğinde size gülebilmelerini sağlayın. Bu kendinizi aşağılamak olarak değil, egonuzu bırakmak olarak nitelendirilmelidir. Tansiyonun gerildiği durumlarda mizah anlayışı kurtarıcı bir ilaçtır.

 

İLİŞKİLER ÜZERİNDE ÇALIŞIN AMA ÇOK ANALİZ YAPMAYIN

Sağlıklı ilişkiler kurmak demek psikiyatri koltuğunda saatler harcamamız gerektiği anlamına gelmez. Yeniliklere önem verin ve eski sorunların üzerinde çok durmayın. Birlikte hoşça geçireceğiniz kısa bir zaman ilişkiniz için ne kadar yapıcı olursa, ayni şekilde saatlerce süren tartışmalar o kadar yıkıcı olur.

DOĞRU HAREKET

Eğer ilişkinizi ?Ben bundan ne elde edebilirim ?? perspektifi içerisinde algılıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Eğer insanlardan biraz çıkar elde etme umuduyla ilişkilerinizi geliştiriyorsanız, bu insanların da ayni şekilde sizden bir çıkar elde etmeye çalıştığını göreceksiniz. Bu tür ilişkilerde güven eksikliği bulunur ve genelde en çok ihtiyacınız olduğunda ortalıkta gözükmezler. Gerçek arkadaşlıklar ruhsal olarak birbirini destekleyecek şekilde olmalıdır, kişisel çıkarlardan uzak olmalıdır.

İLGİLİ VE TARAFSIZ OLUN 

Sağlıklı ilişkilerde insanların beklentilerini doğru analiz etmek ve buna göre hareket etmek yararlı olacaktır. İnsanlar hata yaptığında görmezden gelmek, umursamıyor gibi algılanmamalıdır. Yine insanların bir yola girmesi için çok ısrar edilmesi, sıkça yaşanan bir durumdur. Siz kendi düşündüğünüz yolu arkadaşınıza anlatabilirsiniz, ama o farklı bir yol seçtiğinde de buna sinirlenmemelisiniz.