Yaz aylarında bulunduğumuz bu dönemde, tatile giden aileler için aşırı sıcaklarla birlikte gelen bunaltıcı hava birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Sağlıklı bir tatil dönemi geçirebilmek için, alabileceğiniz birkaç basit önlem hayat kurtarıcı olabiliyor.
Rastgele ve kontrolleri yapılmamış havuza girmeyin!
Havuz suyunun düzenli temizlenmesi, klorlanması ve bakteriyolojik analizlerinin yapıldığından emin olunmalıdır. Temizliğinden emin olmadığımız havuz ve denizden kaçınmalı, korunma yollarına bakmalıdır. Çünkü, bir çok enfeksiyon etkeni bu şekilde bulaşabilmektedir. Mide bağırsak, idrar yolu, solunum, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları ve hastalıkları da dikkate alınmalıdır. Havuzlara girilmeden önce duş alınması, mümkünse ayakların dezenfekte sudan geçirilmesi, göz için maske, kulak için tıkaç kullanılması gibi önlemler alınabilir. Mide bulantısı, ateş, titreme, sık idrar çıkma, idrar yaparken yanma, gözlerde yanma, kaşıntı, çapaklanma, kulaklarda dolgunluk hissi, ağrı, sesleri işitmede farklılık, burunda akma, boğazda yanma, öksürük, havuz ve deniz sonrası olabilecek bazı hastalıkların habercisi olduğundan, ağırlaşmadan mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Dengeli bir uyku düzeni oluşturun
Tatilde beslenmeye dikkat edilmesi kadar, uykunun da göz ardı edilmemesi en önemli noktalardan biridir. İhtiyaçtan az veya çok uyuyanlar, başta kalp damar hastalığı olmak üzere, birçok sağlık problemine eğilimli olabilmektedir. Uyku fazlalığı da, şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, solunum hastalıkları, kas zayıflığı, vücut direncinin azalması, depresyon gibi psikolojik bozukluklara yol açabilir. Bütün bu bozukluk ve hastalıkların ortaya çıkışının nedeni, glukoz toleransı ve insülin duyarlılığının azalması, kortizol ve ghrelin (iştah artırıcı) hormonunda artma, iştah azaltan leptin hormonunda azalma gibi metabolik ve hormonal değişikliklerdir.
Hijyen olarak güven oluşturmayan yerlerden yemek yemeyin!
Yiyecek ve içecek konusunda duyarsız davranılır, bazı hijyen kurallarına da dikkat edilmezse, karın ağrısı, gaz, bulantı, kusma, ishal gibi şikayetlere yol açan hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Yiyeceklerden geçecek enfeksiyon ve zehirlenmelere karşı bunları yapın!
Yemekler, sağlık kontrollü ve aşçıların bulunduğu restoran ve otellerde yenmeli, rastgele yerlerde, kaynağı bilinmeyen ve açıkta satılan yiyeceklerden sakınılmalıdır.
El hijyenine dikkat edilmeli, eller her yemek öncesi ve sonrası muhakkak güzel bir şekilde yıkanmalıdır.
Ağız ve diş sağlığına özen gösterilmelidir.
Sıcaklar nedeniyle ağır, yağlı, kalorisi yüksek besinler yerine, sebze ve meyveleri tercih etmek, sindirim sistemi hastalıkları, hatta kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir.
Çok yemek iyi olmadığı gibi, ağır ve çok çeşitli yiyecekler de bir arada tüketilmemelidir.
Birkaç saat sıcakta veya oda sıcaklığında beklemiş yiyeceklerde bakteriler ürediğinden yaz ishallerine, besin zehirlenmesine neden olduğundan, bunları tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Ağzı kapaklı içecekler tercih edilmeli ve çok soğuk olarak içilmemelidir(en azından yavaş bir şekilde, yudum yudum içilmelidir). Suların ve hatta kullanılan buzların temizliğinden emin olunmalıdır.
Süt ve süt ürünleri, dondurma güvenilir yerlerden alınmalı, tazeliğine dikkat edilmelidir.
Ambalajlı gıdaların son kullanma tarihlerine ve saklama koşullarına çok dikkat edilmelidir.
Çiğ olarak yenilen sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.