Mehmet Bilek

Tarih: 22.06.2024 13:31

OTİZM nedir?

Facebook Twitter Linked-in

OTİZM nedir?
Bugüne ait verilere göre, her 36 çocuktan bir tanesi otistik olarak doğmaktadır. Dünya'ya her 20 dakikada bir OTİSTİK çocuk geliyor. Türkiye'de de 1 milyon 142 bin kişi OTİSTİKTİR…
OTİZM sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur.
Genellikle iki yaşından itibaren ortaya çıkar.
OTİSTİK çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zekâ geriliği veya ileriliği görülse de, zekâ seviyesi normal olan çocuklarda olur. Ancak genel zekâ seviyeleri ne olursa olsun, OTİSTİK çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ve iletişim kurmakta zorluk çekerler.
Erken teşhis ve erken müdahale ile başlayan özel eğitim, OTİSTİK çocuğun gelişimi için çok önemlidir.
Bir gerçek vardır. Çoğu aile çocuğunun OTİSTİK olduğunu anlayamıyor. OTİSTİK çocukların faklı olduklarını ancak, diğer çocuklarla aynı ortamda bir araya gelindiğinde daha iyi fark ediliyor.
OTİSTİK ÇOCUK NASIL ANLAŞILIR?
- Çocuğun gelişimi ve davranışları diğer çocuklardan farklı ise
- Karşısındaki ile göz göze gelemiyorsa.
- Adı ile seslenince bakmıyorsa
- Sürekli zıplamak ve sallanma hareketleri yapıyorsa
- Konuşmada geriyse
- El kol hareketlerini sürekli sallıyorsa ve mimikleri ile sürekli tekrar yapıyorsa, belli ki çocuk OTİSTİK'tir. Fakat asla korkunç bir durum değildir. İyi bir rehabilitasyon ve eğitimle normal yaşama alıştırılarak kazanılır.
Benim bir oğlum var. Adı Aykan BİLEK'tir. İki yaşına gelince OTİSTİK teşhis konuldu. Erken yapılan rehabilitasyon ve eğitimle tahsilini LİSE'yi bitirerek tamamlamıştır. Daha 5 yaşına geldiğinde, çevresinden etkilenerek okuma ve yazmayı öğrenmişti. Bunu azmederek liseyi bitirmiştir. Şimdiye kadar deneme niteliğinde, iki hikâye ve bir de siyasi içerikli ve içinde bir ihtilali önceden haber vererek anlatan 200 sayfalık' ''8 KASIM 2011'e DOĞRU'' isimli romanı vardır. Yüzlerce, kendi duygularından oluşan ŞİİR ve FIKRA yazıları vardır. Halen, bu özelliklerini sürdürmektedir. EKPSS den de 71 puan almıştır. Halen devletin vereceği bir işi ümitle beklemektedir. Ayrıca hafıza yönden de bizden farklı olan oğlum, kendisine sorulan geçmiş yıllara ait bir tarihi sorduğumuzda, bir kaç saniye içinde o tarihin hangi güne geldiğini biliyor. Çok enteresan bir zekâ yapısı var. Genellikle uyumlu yapısı olsa da, bazen kendi dünyasında da yaşamaktan geri kalmıyor.
OTİSTİK yaşam bir ayrılık değil, farklılıktır. Farklı yaşam anlayışıdır. Önemli olan, onlarla her zaman nasıl bir iletişim kurulacağını anlamak ve kavramaktır. Sakın ola umursamazlık yapmayın. Gittikçe ve hızla çoğalan sayıları, bir gün sizin de ve yakınlarınızın kapısını çalabilir. Bu konuda en önemli şey, unutmayın erken teşhis ve eğitimdir...
Saygılarımla


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —