Mehmet Bilek


M Ü B A D E L E

M Ü B A D E L E


M Ü B A D E L E

Anlamı: değiş, tokuş dur.

Cumhuriyetin kurulması ile birlikte, balkanlarda zorunlu göç olayı başlamıştır. MÜBADELE, diğer adıyla etnik temizliktir. Değişimin çok büyük bir bölümü,1923 – 1924 yıllarında TÜRK ve RUM nüfusları üzerinde yaşanmış. Daha sonra, 1930 yılında Yunanistan la zorunlu göç anlaşması yapılmıştır.

Tam olarak yüz yıl önce binlerce insanlar, doğduğu, büyüdüğü ve yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldılar. Daha önceden hiç görmedikleri, tanımadıkları memleketlerde yeni yeni hayatlar kurmak için yollara düşerek göç ettiler. Tıpkı, güzel köyümüz MÜTEVELLİ’ye ve KOLDERE’ye gelenler gibi.

Bu insanlar, zorlu göç yollarında vardıkları yerlerde uyum sağlamakta zorlandılar. Geri dönmek ise asla imkânsızdı. Geriye ise, geçmiş de yaşadıkları hayat hatıraları ile orada bıraktıkları toprakları kaldı.

Adına göç denilen bu olaya ister MÜBADELE, ister gönüllü GÖÇMEN, ister ZORUNLU GÖÇ, ister SERBEST GÖÇ de, işin içine göç olayı girince çok daha TRAVMATİK yani, acı ve üzüntü veren bir dram oluyor.

Bu insanlarımız yaşadıkları bu göçmenlik olayında ,geçmişten edindikleri kültür yapılarını koruyarak bilgi birikimlerini, kültür  sanat ve bir de folklorik değerlerini devam ettirerek yaşamlarını sürdürdüler..

MÜBADELENİN göç eden insanlarımızın üzerindeki olumsuz etkisi elbette çoktur. Özellikle güzel MÜTEVELLİ’mizde ve yakın köy olan güzel KOLDEREMİZ’de bu olayı yaşamış aileler çoktur. Dileğimiz, bir daha asla böyle insanlık acısının yaşanmamasıdır. Böyle bir göç olayının yüzüncü yılı münasebetiyle ufak bir hatırlamak maksadıyla kaleme aldık...

Saygılarımla