Mehmet Bilek


KARA LASTİKLER

KARA LASTİKLER


KARA LASTİKLER
Senide unutmadık kara lastikten olan ayakkabılarımız.Günlük hayatımızda ayakkabıya göre giyilen elbiseler seçiliyor.
Oysa geçmişimizde giydiğimiz kara lastikler her türlü kıyafetimizin altında masumca giyiliyor-du.Sağlamlığı,altlarının dişli olması tırmanış ve tutun-ma kabiliyetinin yüksek olması,yağıştan koru-yan,sıcak tutan ve fiyatının ucuz olması nedeniyle kara lastik ayakkabılar, bizim çocukluk ve gençlik zamanımızda köylünün adeta 4x4 cip gibi ayakların-da hayat buluyordu.
Bayağı lastikten yapılma olan bu ayakkabı-ların üzerlerinde küçük kabartma,kareler veya üstü düz olanlar vardı.Bazıları ise düz desensiz ve parlak renkli idi.Bayanların giydiği kara lastikler daha parlak ve desensizdi.
Eskiden MÜTEVELLİ sokakları böyle beton veya asfalt ile kaplı değildi.Yağışlı havalarda yollarımız çamurlu olurdu.
Bu çamurlu yollarda yürümek için lastik ayakkabı giyilirdi.Hele hele evleri kurbağa mahallesi tarafında olanlar ise
çizme giyerlerdi.Zira o zamanlar o bölge yağışlı havalarda çamur deryası olurdu.
Çok özeniyordum kara lastik ayakkabı giy-meye,sevdiğim arkadaşlarımın ayağında görünce, ben de giymeyi çok
istiyordum.Yalvar yakar olduktan sonra babam bir gün üstü kabartmalı olan türden bir çift kara lastik ayakkabı aldı.
Ne çok sevinmiştim arasıra kokluyordum, buram buram lastik kokuyordu,hatta sevincimden bir kaç gün ayakkabıyı giymemiştim.
Giyince hafifti,koşarken çok rahattı. Arkadaşlarımın arasına bu kara lastiklerle gidince hiç unutmuyorum MÜTEVELLİ tabiriyle aynen şöyle demişlerdi.''Pİİ BİZİM MEHMET'TE KARA LASTİK GİYMİŞ'' dediler. Sanki ben, başka yörenin insanıymışım
gibi hisse kapıldım.Yine de o ayakkabıları giymekten çok mutlu olmuştum.Allah rahmet eylesin bakkal Yakup EKER dayımız bu lastik ayakkabılardan çok satardı.Hatta,dükkanının dış duvarında "GİZLİVAD" marka ayakkabıların reklam tabelası da vardı.
Evet dostlar,zamanımızda giyim kuşamın önemli bir parçası olan KARA LASTİKLERİ unutmadım. KARA LASTİKLER geçmişimizde önemli bir yeri vardı.Adeta bir moda gibiydi.Gönlümde hala güzel bir yeri vardır.Onun için bu KARA LASTİKLERİ unutmamak adına sayfamızda yer verdim.Bu yazıyı okuyunca elbette sizlerde o günlere gittiniz.Giydiğiniz KARA LASTİKLER'den olan ayakkabılarınızı hatırladınız.
Umarım mutlu olmuşsunuzdur.