Op. Dr. Ahmet Sarı

Tarih: 09.12.2014 09:13

Horlama nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Horlama nedir?

Burun bantları işe yarıyor mu?

Horlama; uyku esnasında solunum yollarından geçen havanın çevresinde ki yapıları titreştirmesi ile ortaya çıkan sestir. Yaklaşık her üç kişiden birinde görülmektedir. Şişmanlık, sakinleştirici ilaç, alkol alımı ve aşırı yorgunluk durumunda daha sık görülmektedir. Çocuklarda ise geniz eti ve bademcik büyümesi durumunda sık görülür.

Burun bantları sadece horlaması olan hastalarda burunu biraz genişleterek bu duruma yardımcı olabilir, ancak hastanın öncesinde mutlaka kulak burun boğaz uzmanına muayene olması ve uykuda solunum durması var mıdır? Bunun değerlendirilmesi gerekir. Çünkü uykuda solunum durması (uyku apnesi) çok ciddi bir sorundur. İlerleyen dönemde kalp ve akciğer hastalıklarına, hatta uykuda ölüme yol açabilir.

Eğer sadece horlama şikâyeti mevcutsa, kilo verme, yan yatma gibi basit önlemler alınabilir ve düzelmediği durumlarda burun kemiği, burun eti, yumuşak damak veya küçük dile yapılacak operasyonlar ile tedavisi mümkündür. Çocuklarda da horlama ve nefes alma sorunlarında geniz eti ve bademcik ameliyatları uygulanmalıdır.

Uykuda solunum durması tespit edilen hastalarda ise uykuda burundan hava veren cihazlar (CPAP-BPAP) ömür boyu kullanılmalıdır. Bu cihazlara uyum sağlanamaması durumunda hastaya solunum yollarını genişletici ameliyatlar önerilir.

Vatandaşlarımıza sağlıklı yaşam, hastalarımıza da acil şifalar dileğiyle…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —