Prof. Dr. Bekir Sami UYANIK


Halk Sağlığı Çalışmaları Neden Çok Önemli!

Halk Sağlığı Çalışmaları Neden Çok Önemli!


Sağlıklı bir toplum için, bireyin her yaşta sağlıklı yaşam sürmesini ve hastalıklardan korunması amacıyla yapılan halk sağlığı çalışmalarına çok ihtiyaç vardır

Kişinin hayatında, öğrenmenin yoğun olduğu, becerilerin kazanıldığı, alışkanlıkların ortaya çıktığı , aynı zamanda büyüme ve gelişme süreçlerinin yaşandığı okul çağı döneminin, sağlık açısından çok önemli bir yeri vardır.  Bu dönemdeki koruyucu sağlık önlemleri, kişinin ileri yaşlardaki sağlık durumuna çok büyük yararlar sağlamaktadır.

Okul döneminde hijyen ve beslenme ile ilgili hastalıklar kadar, görme ve işitme bozuklukları, diş ve kemik gelişimi, kalp ve akciğer sağlığı, bakteriyel ve viral enfeksiyon hastalıkları, ruh sağlığı dikkat edilmesi gereken konulardır.

Çevre sağlığı şartlarını düzeltmek, kişilerin sağlıkla ilgili bilgilerini artırmak, bulaşıcı hastalıkları önlemek, hastalıkların erken tanısı ve koruyucu tedavisini sağlamak, kronik hastalıklarda nüksleri engellemek, rehabilitasyonu sağlamak, beden ve ruh sağlığını devam ettirmek, böylece sağlıklı uzun bir yaşam sağlamak, ancak halk sağlığı çalışmalarıyla mümkün olmaktadır.

Bireyin anne rahminden hayatının sonuna kadar olan tüm süreçte, sağlıklı yaşam sürmesi ve hastalıklardan korunması için, gönüllü kuruluşlar dahil her kesimin, Halk Sağlığı çalışmalarına katılımı  ve destek olması şarttır.

Halk sağlığını tehdit eden 10 önemli konu;  

  1. Her türlü travma ve kazalar
  2. Sık veya uzun süreli stresler
  3. Yanlış ve rasgele ilaç kullanımları
  4. Dengesiz, yani aşırı veya yetersiz beslenme
  5. Kirli, enfekte su  ve bozulmuş besinleri kullanma
  6. Sigara dahil madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklar
  7.  Gıda ve diğer ürünlerdeki  toksik, kanserojen maddeler
  8. Aşırı sıcak ve soğuk , hijyeni bozuk ortamlar
  9. Enfeksiyon kaynağı ve tehlikeli kimyasal atıklar
  10. Radyoaktivite(radyasyon) ve elektromanyetik dalgalar