Muammer Kökcüoğlu


Gönül insanı Azimli Muhtarı Osman Yanar

Gönül insanı Azimli Muhtarı Osman Yanar


İnsanlar köyleri, mahalleri, kasabaları, ilçeleri ve hatta ülkeleri yönetirler, bu mahallerde muhtar, belediye başkanı, bürokrat olurlar, makam, mevki, para ve mülk sahibi olur ama gönül adamı olamaz, o ayrı bir vergi ve meziyettir. Yaşamımda bu güne kadar birçok cemiyetlere katıldım, çok kalabalık cemiyetler gördüm fakat böyle farklı bir kalabalık görmedim. Muhtar Osman farklı bir kalabalık oluşturdu oğlunun sünnet cemiyetinde. O da şu; Mahalle nüfusunun tamamı Doğu Anadolu bölgesinden göçerek gelen vatandaşlarımızdan oluşan insanlarımız. Ama cemiyete iştirak her kesimden vardı. Kaymakam düzeyinden tutun polis müdüründen jandarma karakol komutanına mülki amiri ve asayiş üst düzeyine herkes vardı. Tam kadro tüm partiler. Sağcısından solcusuna, bürokratından esnafına, çiftçisinden besicisine, sivil toplum örgütü temsilcilerinden gelmiş geçmiş ve mevcut muhtarlara her kesimden her ırktan ve her renkten davetli vardı. Sanki mozaik tanelerinden oluşan bir tablo gibi idi. Çünkü Osman eğitim yıllarında 4 yıl bizim rahleler-i tedrisatımızdan geçti. Osman'a o yıllarda hep 'Yaratılanı sev Yaratandan ötürü' düsturu öğretildi. Vatan, millet ve insan sevgisi. Tıpkı adını tarihe altın harflerle yazdıran 15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir gibi.

O da aynı tedrisattan geçerek vatan ve millet sevgisini almıştı. Ama o tarihte nerelerde yetiştiği hiç dillendirilmedi.

Sünnet cemiyeti şok muhteşemdi. Hele hemşehrilerinin misafirlere verdikleri hizmet takdire şayan idi. Osman Yanar üç dönemdir muhtar. Genç yaşta muhtar oldu, yaşının üzerinde olgunluğu ve sevecenliği ile genç - yaşlı, kadın - çocuk herkesin gönlünde taht kurmuş. Mahalle sakinleri oluk oluk cemiyet mahalline akıyordu.

Atalarımız boşuna söylememiş 'yağmur yelle, düğün elle' diye. Osman muhtar bu sözü kanıtladı. Cemiyetine katılım az olan cemiyet sahiplerinin gönlü buruk, morali bozuk olur. Cemiyeti kalabalık olanların gönlü hoş morali de iyi olur. Ama bu hususta bir gerçek var gidene geliniyor. Onun içindir ki muhtar Osman her cemiyete iştirak eder. Çünkü görgü tanığıyım.

Sevecenliği ve hizmet aşkıyla tuttuğunu koparan muhtar mahallesine altyapıdan üstyapıya, sağlık hizmetinden okula birçok büyük hizmetler getirdi. Devasa okul inşaatı düğün salonunun üst kısmında ihtişamıyla hızla devam ediyor.

Vatanımızın bağımsızlığını simgeleyen ve milli değerlerini yansıtan ay-yıldızlı al bayrağımız Azimli semalarında nazlı nazlı dalgalanıyor. Mahallenin etrafında neresinden baksanız ihtişamıyla göze çarpıyor. Muhtarın o konudaki hassasiyetinde ayrı bir detay.

Herkes makam sahibi olabilir ancak gönül insanı olamaz. Şehirler, ülkeler fethedilir de gönülleri fethetmek en büyük fetihtir ve herkese nasip olmaz. Fethin kutlu olsun Azimli Mahallesi muhtarı Osman Yanar