Mustafa Ali ÖZTÜRK


CENNET KOKULU EMANETLER MANİSA´DA

CENNET KOKULU EMANETLER MANİSA´DA


Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyurdular: ?Ümmetime ağır gelmeyecek olsaydı, hiçbir seriyyeden geri kalmaz, hepsine katılırdım. Allah yolunda şehit olmak, sonra diriltilip tekrar şehit olmak yine diriltilip tekrar şehit olmak isterdim.? (Buhârî, 26) Peygamberimizin böylesine büyük bir arzu ile istediği şehadet makamına ulaşabilmek her kula nasip olmuyor. Nasip olanlar çok şanslılar; ancak her şehit o ulvi makama kanat açarken geride bizlere korunması gereken Cennet kokulu emanetler bırakıyorlar. Geride kalan en başta anne-baba, eş ve evlatlar, kardeşler bizler için en başta sevilip, sayılması, korunması ve hakkının teslim edilmesi gereken emanetler. Çünkü onlar ki herhangi bir değer ölçüsüyle ölçülemeyecek kadar değerli olan ?CAN´larını feda ettiler. Bunun karşılılığını herhangi bir değer ölçüsüyle elbette ödeyemeyiz; ama onların geride bıraktığı ?CAN´lara sahip çıkarak, hatıralarını yaşatarak bir nebze de olsa borcumuzu hafifletebiliriz.

Toplumumuz şehitlerimiz ve emanetleri konusunda son zamanlarda biraz duyarsız. Bu konuda farkındalık oluşturmaya ihtiyaç duyuluyor ve bu konuda güzel projeler üretiliyor. Bu projelerden biri de Yozgatlı eğitimci-öğretmen- Menderes Kılıçarslan´ın geliştirdiği ve şehitlerimizden kalan eşyaların sergilendiği Şehit Emanetleri Sergisi? Menderes Hoca şehitlerimizin yakınlarıyla birebir temas kurup onlardan topladığı eşyaların Türk Milleti için sergilenmesini sağlayıp özellikle genç nesillere milli bilinç kazandırmayı hedefliyor. Kendisine bu anlamlı projesi için teşekkür ediyorum.

Eşyalar sahiplerinin ruhlarını yansıtır. Eşyalar sahipleriyle anlam kazanır. Herhangi bir eşya bir insan için bir şeyler ifade eden birine aitse artık o herhangi bir eşya da değildir.  O artık sahibinin bir parçasıdır. Bu tür nesnelerle duygusal bağlar kurulur. Örneğin annenin ördüğü bir kazak, babanın hediye ettiği bir saat, kardeşin hediye ettiği bir kitap, eşten kalan bir mektup vb. nesneler artık anlam dünyasında zirvededirler.  Manisa´da 1.si Türkiye genelinde ise 24.sü düzenlenen Şehit Emanetleri Sergisi´nde sergilenen eşyalar ise anlam dünyamızda bambaşka yere sahipler. Çünkü onlar vatan özgür kalsın diye, milletimiz yaşasın diye canlarını hiç düşünmeden feda eden şehit olan devlet adamlarımıza, askerlerimize, polislerimize, öğretmenlerimize, sağlıkçılarımıza ait eşyalar. Hasılı Türk milletinin yetiştirdiği aziz şehitlerimizin bize bıraktığı değerli ?Cennet Kokulu Emanetler? emanetler.

Sergiyi gezerken duygulanmamak, etkilenmemek elde değil. Vatanı ve milleti için yüreği çarpan her birey için ibret vesikası adeta. Birbirinden değerli şehitlerimizin aziz hatıralarını ruh gibi bürünen onların ölüler diyarında olmadığını haykıran birer tellal gibiler. Onların bu güzel hatıralarını gezip, yürek burkan hikayelerini okuyan dimağlar asla bu sergiye girdikleri duygularla çıkamayacaklar. Sergi insanımıza manen çok şey vaat ediyor, Manisalılar 21 Şubat Perşembe gününe kadar bu anlamlı sergiyi gezebilir. Şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatıp, onların bize emanet bıraktıkları anne-baba, eş, kardeş ve evlatlarının yaşadıkları hakkında empati kurabilmek için bu sergiyi mutlaka gezmeliyiz.

Bu organizasyonun Manisa´mıza gelmesinde büyük emekleri olan, bu uğurda feci bir kaza da atlatan Manisa Şehit Gazi Sen İl Başkanı ve Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen´i ayrıca tebrik etmek istiyorum. Bu serginin Manisa´da açılması için olağanüstü gayret gösteren aynı zamanda bir şehit kardeşi de olan sayın Hakan Özen organizasyonun tüm aşamalarını mükemmel bir şekilde gerçekleştirerek bu konuda büyük bir teşekkürü hak etti. Bir Manisalı olarak bu serginin Manisa´da olmasında büyük onur duydum. Açılışını Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk´un yaptığı 24. Şehit Emanetleri Binbaşı Doğan Özen Sergisi programında özellikle şehitlerimizin aileleri için hazırlanan özel jestler takdire şayandı. Şehit yakınlarının ulaşımından tutun, konaklamasına kadar her şeyleriyle tek tek ilgilenen Başkan Hakan Özen onların kendilerini değerli hissetmelerini sağladı. Onlar için hazırladığı şık sürprizler alkış aldı. Bu güzel organizasyonun gönüllü paydaşı olan maddi manevi destek olan  Manisa Valiliğine, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığına, Yunusemre Belediye Başkanlığına, Şehzadeler Belediye Başkanlığına, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Ege 1946 Demokratlar Federasyonuna ve Şehit Aileleri Birliğine de teşekkürü borç bilirim.

Bu serginin açılış vesilesi ile tanıma şerefine nail olduğum şehit yakınları da vakur duruşlarıyla birer ibret vesikası oldular. Onların yaşadıkları acılar tarifsiz. Bu acıyı hafifletmek madden mümkün değil. Onlar da zaten böyle bir talepte bulunmuyorlar. Onların istediği sadece sonuna kadar hak ettikleri sevgi ve saygı. Unutulmamak istiyorlar. Küçük dokunuşlarla  24.Şehit Emanetleri Binbaşı Doğan Özen Sergisinin açılış programında olduğu gibi haklarının teslim edilmesini bekliyorlar. Onlarla konuşmak, hasbihal etmek, onlarının dertlerine ortak olmak o kadar da zor olmasa gerek. Onlara içini dökme fırsatı vermek, onları konuşturmak asla imkansız olmasa gerek.

Sonuç olarak bu gibi organizasyonların farkındalık oluşturması bakımından değerli olması hasebiyle çoğalmasını temenni ediyorum. Bu ve benzeri organizasyonlarda düzenli olarak şehitlerimiz yad edilip, geride bıraktıkları yakınları onore edilip, genç nesillere de Türkiye sevdası, vatan millet bilinci aşılanabilir bu mümkün. Yeter ki istensin. İstiyorum ki Türk halkı yediden yetmişe bu tür etkinliklere sahip çıksın. Şehitlerimiz bu dünyadan bize CENNET KOKULU EMANETLER bırakarak çok büyük bir makama göç eylediler, ölmediler vesselam?