İsmail Gürol UĞURLU

Tarih: 26.05.2018 10:43

BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞINA KARŞI TEKNOLOJİ DETOKSU

Facebook Twitter Linked-in

Günümüzde telefon ve tabletle tanışma dönemi Bebeklik çağına kadar indiğini belirten uzmanlar, 9-10 yaşlarındaki çocukların artık kendi telefonları bulunduğunu,sosyal medya ve uygulamaları kullanıp internetteki sakıncalı içeriklere erişim riskiyle karşı karşıya olabileceklerini söylüyor.

Aşırı bilgisayar ve internet kullanımının ilişkileri olumsuz etkilerken , stresi de her geçen gün artırdığını belirten uzmanlar, bu durumun çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimi üzerindeki olumsuzluğuna dikkat çekiyor ve şunları söylüyor ;

Denge Oluşturun:

Gerek kendinizin gerekse çocuğunuzun teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığını daima sorgulayın ve bir denge oluşturun.Çocuklar bu dengeyi kendi başlarına sağlayamayacakları için çocuğunuz adına gerekli sınırlamaları siz yapın. Teknolojiyle geçireceği toplam sürenin günde 1-2 saati aşmamasına özen gösterin. En önemlisi bu sürede izledikleri veya oynadıkları şeylerin yaşlarına uygun olup olmadığını kontrol edin.Yaşına uygun bulmuyorsanız bunun nedenini çocuğunuzun yaşına uygun şekilde anlatıp erişimini engelleyin.

Çocuğunuza Model Olun :

Hemen her anne baba çocuğunun ? madem zararlı, sen neden yapıyorsun o zaman ?? sorusuyla bir noktada karşılaşabiliyor.hangi konu olursa olsun, eğer çocuğunuza uzun vadede hayatına katacağı bir şey öğretmek istiyorsanız , bunun en doğru yolu ?doğru model?olmak. Ebeveynin elindeki telefonu düşürmüyorken, tabletten oyun oynaması yasaklanan bir çocuğun bunun onun için zararlı olduğuna ikna olması oldukça güç.Öte yandan çocuğunuza teknoloji ürünlerinin bilgi edinme, eğlenme, sosyalleşme aracı olduğunu ve ancak belirli sınırlarda kullanıldığında faydalı olduğunu anlatırken, kendiniz de buna mutlaka dikkat edin. 

2 Yaşına Kadar Teknoloji ileTanıştırmayın : 

Kimi zaman da ağlamamaları için eline tablet, telefon vermek onu ağlatan olayda neden ?sonuç ilişkisini görmesini engelliyor ve her zorlandığı duyguda sakinleşmek için teknolojiden medet ummasına neden olabiliyor.Bu şekilde pekiştirilmiş bir alışkanlığı ileriki dönemlerde değiştirmek ise oldukça zordur.Özellikle 2 yaşına kdar çocuğunuzu teknolojiden mümkün olduğunca uzak tutun, onun yerine sosyal ilişkiler kurmasını, çevresini keşfetmesini destekleyin. 

Ortak Alan Belirleyin :

Çocuğunuzun bilgisayar ve tablet kullanımına sadece ortak alanda izin verin.Böylece, hem çocuğunuzun oyun tercihlerinin yaşına uygunluğunu takip edebilir hem de süre sınırını aşmamaları için hatırlatmada bulunabilirsiniz.Çocuğunuzun kendi odasında televizyon, bilgisayar,tablet gibi teknoloji aletlerinin bulunması ebeveylerinden uzaklaşmasına da yol açabiliyor.

Kendi Değerlerinizi Çocuğunuza Açıklayın:

Siz yanında olmadığınızda da çocuğunuzun doğru tercihlerde bulunma becerisinin gelişmesini istiyorsanız, işe aile değerlerinizi çocuğunuza aktarmakla başlamalısınız.Kuralları dayatmaktansa neden böyle kurallarınız olduğunu açıklayın.Bu sayede kurallara uyum sağlamaları artacak, sanal ortamlarda ne kadar ve ne şekilde var etmek istediği üzerine de daha bilinçli bir yaklaşım edinmeleri sağlanacak.  

Aile Geleneği Oluşturun :

Ebeveynlerin aile içi ilişkileri pekiştirecek ve anlaşılma, paylaşma, sevilme korunma ve bakılma gibi ihtiyaçları karşılayacak bir ortam oluşturması çok önemli. Aile gelenek ve rutinleri bir yapıştırıcı gibi bireyleri bir arada tutar ve bu birliktelikten herkes beslenir.Bu rutinlerin olmadığı durumlarda bireyler giderek kendi içinde kalmaya başlar, ortaya çıkan olumsuz duygularla baş edemez ve daha iyi hissetmek için de kendilerini oyalayabilecek meşguliyetler oluşturup ardından onun bağımlısı olabilirler.Bunu engellemek için ailece kendinize uygun okuma saati, yemekleri hep birlikte yeme gibi rutinler belirleyin ve bu rutinlere sadık kalın. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —