Bademcik ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Bademciklerin görevi nedir? Bademcikler ağzın boğazla birleştiği bölgede bulunurlar. Vücudun mikroplara karşı savunulmasında görevlidirler. Bu nedenle özellikle kış aylarında görülen boğaz enfeksiyonlarında sıkça şişerler. Bademcikler ilk 3 yaşta mikroplara karşı koymada etkili olmasına rağmen daha ileri ki yaşlarda bu önemini yavaş, yavaş kaybederler.
Kısaca sayarsak bademcikler, hastada sık bademcik enfeksiyonu gelişiyorsa, aşırı büyümesi sonucu nefes almayı, yutmayı, konuşmayı bozuyorsa, ateşe bağlı havaleye neden oluyorsa, mikroplar için bir barınak haline gelmişse alınmalıdır. Mecbur kalınmadıkça 4 yaşın altında alınması, önerilmez. Bademcik ile karışan geniz etinde ise bir yaş sınırı yoktur. Bunun haricinde bademcikte kanser görülmesi veya ağız kokusu yapması durumunda da alınabilir.
Bademcik ameliyatı nasıl yapılıyor? Bademcik ameliyatı ağız içinden klasik cerrahi aletler ile yapılabileceği gibi, radyofrekans, elektrokoter ve lazer ile de yapılabilir. Hasta genellikle 1 gece yatıştan sonra taburcu edilir ve soğuk yiyecek diyeti verilir. Hasta bu diyete kesinlikle uymalıdır, aksi takdirde kanama meydana gelebilir. Hastalar genellikle 3-4 gün içerisinde günlük yaşantısına devam edebilir.