Prof. Dr. Bekir Sami UYANIK


Aşırı iftar yemekleri sağlığımızı bozmasın!

Aşırı iftar yemekleri sağlığımızı bozmasın!


Kontrolsüz bir şekilde, aşırı iftar yemeklerinin, reflü, gastrit gibi sindirim rahatsızlıklarıyla birlikte tansiyon ve kan şekeri düzeylerinde ciddi değişikliklere yol açtığı vurgulanmıştır.

Öncelikle kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olan şekerli besinlere, tatlı ve yağlı besinler yerine sağlıklı besinlere önem vermemiz gerekiyor ki, sadece mide ve bağırsaklarımız değil, vücudumuzdaki bütün organlarımız rahatlasın. Vücudumuz bir aylık sürede metabolik dengesine kavuşsun.

Kilo almanıza neden olacak ve metabolizmamızı bozacak, karaciğer, kalp-damar ve beyin sağlığımızı olumsuz etkileyecek glisemik indeksi yüksek besinleri hayatımızdan çıkarmaya gayret etmeliyiz.

Glisemik indeksi yüksek besinlerin alınması ile, vücutta çok sayıda metabolik değişiklikler olmaktadır.

  1. 1.    Hızla sindirildikleri ve emildiklerinden dolayı şekerleri hızla kana karışarak, kan şekerinin daha hızlı yükselmesine sebep oluyorlar.
  2. 2.    Pankreas bezi, hızla yükselen kan şekerine karşı, yine hızlı bir şekilde ve çok fazla miktarda insülin hormonu salgılıyor.
  3. 3.    İnsülin hormonu, yüksek kan şekeri vücuda zarar vermesin diye, kandaki fazla şekerin, yağ olarak depo edilmesi yoluyla, normal kan şekeri düzeyine inmesini sağlıyor.

Sonuç olarak, glisemik indeksi yüksek besinler, ani yükselen kan şekeri ve hızla yağ depolama ya da yağ dokusunda artışla şişmanlığa neden olduğu gibi, pankreas bezinin aşırı insülin salgılamasıyla yorulmasına ve şeker hastalığının ortaya çıkmasına zemin hazırlarlar.

Sağlımız için besin tercihimiz nasıl olmalıdır;

  • Beyaz ekmek yerine, tam tahıl ekmeği, yulaf veya çavdar ekmeği,
  • Kırmızı eti azaltarak, tavuk ve balık yenilmeli,
  • Kuru baklagiller, her çeşit sebze, salata, süt, yoğurt, peynir tüketilmeli,
  • Asitli ve şekerli içecekler yerine su, ayran, çay içilmeli,
  • Meyve suyu yerine mevsim meyveleri tercih edilmeli,
  • Yemeklerde daha az yağ ve daha az tuz kullanmalı,
  • Beyaz undan yapılan, makarna, kek, poğaça, kurabiye, bisküviden kaçınılmalı,
  • Kaymak, krema, hazır salata sosları, mayonez, cips gibi çok yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden sakınılmalı,
  • Her türlü tatlı azaltılmalı ya da bırakılmalıdır.