SARUHANLI - Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran kamu kurumlarının ve ihracatçı firmaların kalıntının temel nedeni olarak, Ziraat Mühendislerini ve Zirai ilaç bayilerini göstermesi kendi sorumluluklarından kaçmak ve bunun sadece kolaycılık olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanlığı, Saruhanlı Sosyal Tesislerine bulunan Kafe Saltaniye´de gerçekleştirilen toplantıya Saruhanlı´da ki Zirai İlaç Bayileri ve Zirai danışmanlar katıldı.

Bağcılık ve üzüm, Manisa ile özdeşleşmiş yaklaşık 45.000 üretici ailesinin 800.000 dekara yakın alanda üretim yaptığı bir geçim kaynağı olduğunu, Manisa´da yaklaşık 20 kuru üzüm işletmesi, 60 sofralık üzüm işletmesi, alkol ve şarap fabrikaları ile 380 zirai ilaç bayisi sektöre hizmet verdiğini anımsatan Demran, şunları kaydetti;

?Üretilen üzümün yüzde 90´a yakını başta Avrupa Birliği olmak üzere, dünyanın dört bir yanına pazarlanmaktadır.  Özellikle AB ülkelerinde son dönemde Chlorpyriphos aktif maddesinin yasaklanması ve kabul edilebilir MRL değerleri içinde bulunsa bile üretim döneminde kullanılan Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) sayılarının 5-6´dan fazla olması ihracatta kalıntı sorununu tekrar gündeme taşımıştır. İhracattaki sorunun çözümü adına sektörde yaşanan gelişmeler paydaşlar arası ilişkileri gerdiği kadar, kalıntı sorununun ortadan kaldırılması olgusundan da uzaktır.

Yıllardır Zirai ilaç bayileri üreticilere zirai ilaç satışıyla beraber teşhis ve tedavide danışmanlık hizmeti de vermiştir ve ülkemiz üzüm ihracatında önemli bir noktaya gelmiştir.

Gerek kamu kurumlarının gerekse ihracatçı firmaların kalıntının temel nedeni olarak, Ziraat Mühendislerini ve Zirai ilaç bayilerini göstermesi kendi sorumluluklarından kaçmaktır. Bu sadece kolaycılıktır.?

Üzüm işletmelerinin istediği standartlarda girdi temini en doğal hakları olduğunu, ancak bunun sağlanması için son dönemde gerçekleştirdikleri yöntemler sorunun çözümünden uzak olduğunu iddia eden Demran, şöyle dedi;

?İşletme bünyesinde zirai ilaç satışı yapmak, anlaşmalı üreticilerini belirli bayilere kanalize etmek kısa vadede kendileri açısından çözüm gibi gözükse de beraberinde: Üzüm fiyatlarının oluşumunda firmaların, serbest piyasa yerine ana aktör olması gerçeğini getirecektir. Sezon boyunca girdilerini üzüm işletmelerinden temin eden üreticiler, ürünlerini buralara vermek durumunda kalacaklar.?

Demran, sorunun temel çözümü için ise şu önerilerde bulundu;

?Üzüm işletmelerinin izlenebilirliğinin sağlanması adına gerekli önlemleri alması, her üreticinin ürününü ayrı depolaması ve onlarca üreticinin ürününü paçalda birleştirmemesi.

Gelirini zirai ilaç satışından değil, yaptığı danışmanlık hizmetinden sağlayan ziraat mühendislerinin sahada yer alması ana unsur olmalıdır.

 Zirai ilaç bayileri hizmet verdikleri üreticilerin ilaçlama programlarını ve sezon içinde kullanılan girdilerin beyanını sağlamalıdır. Bu konuda bayiler yetkilendirilmelidir.

Firmalar sözleşmeli üreticilere girdi temini yerine, oluşturacakları tarım servisleriyle danışmanlık hizmeti vererek, kontrollü üretimi sağlamalıdır.

Zirai ilaç bayiliğinin önemi bu kadar ortadayken, ivedilikle bayilik yetkisi ziraat mühendisleri dışındaki meslek gruplarına verilmemelidir.

Tarım Bakanlığı Ziraat Mühendislerinin hangi işlerde çalıştığına dair bir veri tabanına sahip değildir. Diplomayla gelir temininin önlenmesi, mühendisin bil fiil işin başında durması meslek odasıyla yapılacak işbirliğiyle olasıdır.

Üretici Birlikleri ve kooperatifleri medeni ülkelerin tümünde tarımsal üretimde ana ögedir. Küçük üreticilerin korunması ve üretimde izlenebilirliğin sağlanması ancak bu yolla mümkündür. Ülkemizde tarımsal destekler, birlik ve kooperatifler üzerinden verilerek bu ögeler etkinleştirilmeli ve bu örgütler teşvik edilmelidir.

5957 Sayılı Hal Kanunu uygulanabilir bir duruma getirilerek, toplum sağlığımız güvence altına alınmalıdır. Ülkemizin izlenebilirliği sağlanmalı, kalıntısız ve kaliteli tarım üretiminde devlet kontrol görevini aktif olarak üstlenmelidir.? 



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 23.03.2016 16:08:02 1831 0

Tarih: 23.03.2016 16:08

Haberi Sesli Oku