Anahtar Kelimeler: 0

ZEYTİNYAĞINDA KALİTE YÜKSELDİ

 

PAŞAKÖY – Saruhanlı’da “zeytin sineği” adı verilen zararlıya karşı yürütülen kimyasal ve biyolojik mücadele sonucu zeytinyağı kalitesinin artması sağlandı.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada ilçede 2012 yılı ürünü zeytin hasadının ve zeytinyağı çıkarma işleminin sonlarına yaklaşıldığını belirtti.

 

110 bin dekar zeytin arazisinin bulunduğu İlçede halkın yüzde 50’sine yakın bir bölümünün zeytincilikle geçim sağladığını kaydeden Okur, üretilen zeytinlerin bir kısmının sofralık bir kısmının da yağlık olarak değerlendirildiğini anlattı.

 

Bu yıl doğası gereği zeytin veriminin düşük olduğunu ifade eden Okur, buna karşın uygulanan bilinçli mücadelelerle asit oranı düşük kalite zeytinyağı elde edildiğini kaydetti.

 

Zeytin üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde görülen ve önlem alınmaması durumunda üründe büyük rekolte kaybına yol açabilen zeytin sineği popülasyonunu kırıp kaliteli zeytinyağı elde edildiğini dile getiren Okur, şöyle dedi;

 

“Bu yıl zeytinyağlarımız geçmiş yıllara göre daha kaliteli çıkıyor. Bunun sebebi de zeytin sineğine karşı yürütülen başarılı çalışmalardır. Larva döneminde meyvenin etinde bulunan bu zararlı çekirdekte delikler açarak zeytinin çürümesine ve asit oranının yükselmesine neden oluyor.

 

Biz bu yıl Gıda Tarım Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz ile yaptığımız ortak çalışma sonucu bu zararlının üremesini engelleyip ürüne hangi dönemlerde ilaç atılması gerektiğini tespit edip üreticilere duyurduk. Uygulanan kimyasal ve biyolojik mücadele sonucunda sineği ortadan kaldırdık. Yağdaki verim ve kaliteyi artırdık.”

 

Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Teknikeri Ülkü Aras ise yağdaki kalitenin zeytinin işletmelerde fazla bekletilmeden çıkarılmasına da bağlı olduğunu söyledi.

 

Aras, zeytinyağının kaliteli olup olmadığını anlamanın çok basit bir yönteminin bulunduğunu, bunu anlamak için, “Bir çay kaşığı zeytinyağı yutalım. Eğer yağ genzimizi yakıyorsa kaliteli değildir. İnsanın genzini yakmayan yağ her zaman daha kalitelidir” dedi.

 

 - Zeytinyağının Kıymeti Bilinmiyor -

 

Zeytinyağı işletmecisi Ahmet Altan da zeytinde bu yıl ürünün az, tanenin küçük olduğunu bu nedenle ürünün salamura kuyularında bekletilemediğini kaydetti.

 

Üreticilerin ürünlerini daha çok yağlık olarak değerlendirdiğini dile getiren Altan, şöyle konuştu;

 

“Kaliteli yağ çıkıyor. Ancak fiyatlarımız çok düşük. Bizim kilogramını 5 liradan sattığımız yağlar büyük marketlerde 13 - 14 liraya satılıyor. Ege ve Akdeniz bölgesinin dışında kalan bölgelerdeki vatandaşlarımız zeytinyağını bilmiyor. Bunun için zeytinyağının tanıtılarak iç ve dış piyasada tüketiminin artırılmasını bekliyoruz” dedi.

 

 - Yağ Nasıl Çıkıyor? -

 

Altan, zeytinin yağa dönüş hikayesini ise şöyle anlattı; Üreticinin getirdiği zeytin ilk olarak suda yıkanıyor. Daha sonra kırma makinesinden, sonra da yoğurma makinesine geçiyor. Burada 45 dakika yoğrulduktan sonra sıkıcı, temizleyici ve ayrıştırıcıdan geçiriliyor. Zeytinyağı filtreden sonra el değmeden bidonlara dolduruluyor. İşletmemize gelen zeytinler 1 saat içinde yağ olarak müstahsile teslim ediliyor. 4 ile 8 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ elde ediliyor.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Saruhanlı'da vefat...

Muay-Thai İller Arası Turnuva Açılışı

Cinayet zanlısı mağarada yakalandı

Çorum’da milyonluk vurgun! Detaylar şok etti

Şüpheli ölüm! Genç kadın tatil cennetinde ölü bulundu

Doktor ile emekli öğretmenin mesai kavgası karakolda bitti

Cinsel saldırı suçundan aranan şüpheli yakalandı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

MASKİ’de öncelik iş sağlığı ve güvenliği

Başkan Balaban zabıtayı unutmadı

İşyerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Şampiyonlar Alaşehir'de alkışlarla karşılandı

Belirti vermeyen kanserden erken teşhis sayesinde kurtuldular

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Bıçaklı kavga cinayetle sonuçlandı!

Feci kazada iki araç hurdaya döndü! 3 kişi yaşamını yitirdi

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 7.01.2013 16:36:38 1061 0

Tarih: 07.01.2013 16:36 Güncelleme: 07.01.2013 16:36
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri
5.09.2025 19:11:00