MANİSA - Yeni Tarım ve Orman Bakanına çağrıda bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytinyağı ihracatı yasağının kaldırılmasını istedi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan ve Bakan Vahit Kirişçi’ye soru önergesi veren Bakırlıoğlu 100 bin ton zeytinyağı fazlası ne olacak diye sordu.

2021 ve 2022 yıllarında iki defa dökme zeytinyağı ihracatına yasak getirildi.

Önceki Tarım ve Orman Bakanının her ihracat yasağı gündeme geldiğinde zeytinyağını yasağa dahil ettiğini belirten CHP’li Bakırlıoğlu bu durumun çiftçileri, ihracatçıları ve zeytinyağı işletmelerini zor durumda bırakacağını iddia etti.

Bakırlıoğlu verdiği soru önergesi ile ihracat yasağının gerekçesini ve yasağın kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

İhracat Olumsuz Etkilenecek

CHP  Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırılıoğlu önergesinde; Türkiye hem zeytin ağacı sayısı hem de üretim miktarı ile önemli bir zeytin ve zeytinyağı ülkesidir ve zeytin-zeytinyağı stratejik önem sahip ürünler arasındadır.

Zaten maliyetine ürününü satmak zorunda kalan zeytin ve zeytinyağı üreticisi çiftçiler bu kararın en büyük mağdurları olmuşlardır, bir daha mağdur edileceklerdir.

Üretim fazlası olan bir ürüne ihracat yasağı getirilmesi anlaşılır bir şey değildir.

İhracat yasağı çiftçinin elindeki yağların fiyatlarının düşmesine neden olacak dolayısıyla bu karardan en çok çiftçiler zarar görecektir.  Artan maliyetler karşısında zor bir sezon geçiren zeytin ve zeytinyağını maliyetine satmak zorunda kalacak olan çiftçiler bu kararın en büyük mağduru olacaklardır.

Ayrıca bu yasak kararı önümüzdeki yıl ihracatını da olumsuz etkileyecektir. İhracatçı firmalar ve zeytinyağı üreten fabrikalar ve işletmeler bu durumdan zarar görecektir.

100 Bin Ton Fazlamız Var

Çünkü zeytinyağı üretimimiz tüketimden fazla olduğu için ihracattan başka bir yol bulunmamaktadır. Geçen yıl 230 bin ton zeytinyağı üretildiği, 35 bin ton dolayında geçen yıldan raflarda ürün bulunduğu Bakanlığınız resmi raporlarında belirtilmiştir. Buna karşın yıllık iç tüketimimiz 160 bin ton dolayındadır. Bu durumda 100 bin ton fazlamız vardır.

Yasağa Rağmen Raf Fiyatları Düşmedi

Burada amaç iç piyasada zeytinyağı fiyatlarını düşürmek midir? Zeytinyağının fiyatını bu şekilde düşüremezsiniz. Daha öncede ihracat yasağı getirildi fiyatlar düşmedi.

Eğer zeytinyağının raf fiyatının düşmesini istiyorsanız üreticiye verdiğiniz, primlerin artırılması gerekiyor. Yıllardan beri verilen pirim litre başına 80 kuruş. AB ülkelerinde ortalama 1 avro, yani 15 TL.

Kaldı ki diğer bitkisel yağ fiyatları aşırı şekilde artarken, ucuz yağ alabilmek için kuyruklarda beklemek zeytinyağı fiyatı hala makul seviyelerdedir.

Gerek Ulusal Zeytinyağı Konseyi, gerekse üretici birlikleri, ticaret borsaları ve ziraat odaları alınan ihracat kısıtlaması kararının yanlış olduğunu ifade etmektedirler ifadelerine yer verdi.

İthalata dayalı ürünlerin ihracatına kısıtlama getirilmesinin doğru olduğunu fakat tüketimden fazla üretilen ürünlere yasak getirilmesini anlamadığını söyleyen CHP’li Bakırlıoğlu yeni Tarım ve Orman Bakanına çağrıda bulunarak,  çiftçiye, ihracatçıya, sanayiciye zararı dokunacak bu yasağın bir önce kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi. 



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 16.03.2022 17:01:00 796 0

Tarih: 16.03.2022 17:01 Güncelleme: 16.03.2022 17:01
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00