MANİSA - Bugün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanlar madencilik faaliyetlerine açılmaktadır.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyetine  Bakanlıkça izin verilebilmesine olanak sağlanmıştır.

3573 Sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanun hükümleri hala yürürlükteyken ve “Zeytincilik sahaları daraltılamaz” şeklinde açık hüküm varken yönetmelikte böyle bir değişiklik yapılması hukuksuzluktur.

Ayrıca kanunun 20. Maddesinde Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez hükmü yer almaktadır.

Kaldı ki; daha önce zeytinliklerin madenciliğe açılması yönünde kanun tasarıları gönderilmiş fakat kabul edilmemişti. 7 defa Meclise getirip ve bir türlü  Meclisten geçiremedikleri zeytinlikleri talan yasalarını, yönetmelik değişikliği ile aşmaya çalışıyorlar. Hukukta normlar hiyerarşisi vardır ve yönetmelikler kanunlara aykırı olamaz. Bu değişmez kuraldır.  

Zeytinciliğin koruma kalkanı olarak bilinen 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun değiştirilmeden bu yönetmelik değişikliğinin bize göre bir hükmü yoktur.

Bundan en fazla Manisa bölgesi zarar görecek. Çünkü Soma’da bulunan termik santraller için çıkarılan kömür madenleri zeytinlik alanlara dayandı. Yine Alaşehir ve Salihli ilçelerimizdeki jeotermal elektrik santralleri (JES) çevresinde az da olsa zeytinlik bulunuyor.

Dün nükleer düzenleme kanun teklifini Sanayi Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Komisyonuna getirenler bir gün sonra yönetmelik değiştirerek zeytinlik alanaları madenciliğe açtılar.

83 yıl önce çıkarılan yasayla korumaya alınan zeytinlik alanlar maalesef AKP iktidarı tarafından yağmalanmak istenmektedir.

İktidar iki yüzlü politikasını bir kez daha ortaya koymuştur. Bir taraftan Paris anlaşmasına imza atıp 2050 yılında karbon nötr hedefi koyuyor, diğer taraftan zeytinlikleri madenciliğe açıyor. 

Zeytin üretici ve geçimini zeytincilikten sağlayan bir çiftçi olarak yönetmeliğin iptali için yasal haklarımız kullanacağım ve dava açacağım.

Tüm hemşerilerimi zeytinliklerimizi korumak için mücadeleye çağırıyorum.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 2.03.2022 10:52:00 1152 0

Tarih: 02.03.2022 10:52

Haberi Sesli Oku