Anahtar Kelimeler: Zeytinde Fiyatlar

AKHİSAR - Akhisar’da Ballıca ve Dereköy kasabalarında zeytin üreticileri ile görüşen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu dip yapan zeytin fiyatlarının üreticiyi mağdur ettiğini belirtti.

Zeytin üreticisinin sorunlarını sık sık gündeme taşıyan CHP’li Bakırlıoğlu Manisa Akhisar bölgesinde yoğun olarak üretilen uslu ve domat cinsi zeytinlerin hasadının başladığını uslu zeytinin 10 liradan, domat zeytinin ise 11 liradan satıldığına dikkat çekerek, geçen yıl da zeytin fiyatlarının bu seviyede olduğunu fakat maliyetlerin daha ucuz olduğunu sözyledi.

Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; zeytini para etmeyen üretici kar kara düşünüyor.

Çünkü maliyetler katlanarak artmış, buna karşın zeytin fiyatı geçen yılın aynısı.

Fiyatlar "Dip"

Bu sene belki de bir ilk yaşanıyor... Ağaçtan yere düşen, kalite olarak düşük zeytinlere biz halk arasında "dip zeytini" deriz. Bu zeytin sofralık olarak kullanılmaz sadece yağ çıkartılır bu yağda rafinajda kullanılır. Yani en düşük fiyatlı olması gereken zeytindir. Bu gün gemlik tipi dip zeytinin fiyatı 9-10 TL... Yani neredeyse sofralık domat, uslu zeytin ile aynı fiyat. Yani özetle fiyatların "dip" olduğunu söyleyebiliriz.

Mazot bir yılda 7,66 TL’den 28,68 TL’ye yükseldi. Artış oranı yüzde 364

Geçen yıl bir kilo zeytin parası ile 1,25 litre mazot alabilen çiftçi bugün bir litre mazot alabilmek için en az 2,5 kilo zeytin satması gerekiyor.

Geçen yıl 140 lira olan işçilik ücretleri bu yıl 350 liraya çıkmış. Bir kilo zeytinin sadece toplama maliyeti kilo başına 3 lira olmuş.

Gübreye, zirai ilaca gelen zamları ortada.

Bu fiyatlarla zeytin üreticisinin bahçesini, zeytin ağaçlarını gelecek yıla hazırlaması, gerektiği şekilde gübresini, ilacını atması mümkün değil. Bakım iyi olmazsa üründe olmayacak ve gelecek yıl zeytin rekoltesi düştüğünde bu seferde vatandaş zeytini ve zeytinyağını daha pahalıya almak zorunda kalacak.

Zeytin ve zeytinyağı Manisa’da tarımsal üretim ve il ekonomisi bakımından çok önemli bir ürün ifadelerine yer verdi.

Zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunların Manisa’yı ve Manisa’lı üreticileri çok daha fazla etkilediğini vurgulayan CHP’li Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürüdü.

Dışarıdan bakıldığında küçük rakamlar gibi görünse de fiyatlardaki bir liralık fark zeytin merkezi Manisa’da adeta deprem etkisi yaratıyor. Manisa ekonomisine ağız darbe oluyor.

Zeytin Üreticisi Desteklenmiyor...

Dane zeytine destekleme verilmesi için yıllarca mücadele ettik. 2019 yerel seçimleri öncesinde dane zeytine kilogram başına 15 kuruş destekleme verilmişti. Bu duruma "yetmez ama evet" demiştik. O günden beri destekleme tutarı 15 kuruş. Dekar başına verilen mazot gübre destekleri ile bir litre mazot, bir kilogram gübre alınamıyor. Bu desteklerin arttırılması gerekli. Dane desteği en az 1,5 TL olmalı.

Çiftçi Örgütlenmeli...

Bu sıkıntıların temelinde çiftçilerimizin örgütsüz olması yatmakta. Bölgemizde Marmara Birlik benzeri bir örgütlenme şimdiye kadar ne yazık ki oluşturulmadı. Bu konuda devlerin, ilgili bakanlıkların teşvik edici olması gerekmektedir.

AKP’nin yanlış tarım politikaları yüzünden tarım kesimi yıllardır zararına çalışıyor.

Çiftçinin, üreticinin, yetiştiricinin mağdur olduğu son sezon olacak. İlk seçimde iktidara gelecek olan CHP partiler üstü bir tarım politikasını uygulamaya koyacak.

Bu sayede hem çiftçinin kazanacağı, hem de vatandaşın gıdayı ucuza tüketeceği bir sistem kuracağız.

Tarım ve hayvancılık daha fazla desteklenerek üreticim maliyetleri düşürülecek ve zamların market fiyatlarına yansıması önlenecek.



Likya Yolu'nda kaybolan Çinli turistin cansız bedenine ulaşıldı

Yalnız yaşayan yaşlı adamın cesedi yayılan kötü kokuyla bulundu

Sır ölüm! Uzman estetisyen evinde ölü bulundu

Trafik kazası: 2 ölü

Saruhanlı'da vefat...

Muay-Thai İller Arası Turnuva Açılışı

Cinayet zanlısı mağarada yakalandı

Çorum’da milyonluk vurgun! Detaylar şok etti

Şüpheli ölüm! Genç kadın tatil cennetinde ölü bulundu

Doktor ile emekli öğretmenin mesai kavgası karakolda bitti

Cinsel saldırı suçundan aranan şüpheli yakalandı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

MASKİ’de öncelik iş sağlığı ve güvenliği

Başkan Balaban zabıtayı unutmadı

İşyerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Şampiyonlar Alaşehir'de alkışlarla karşılandı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 15.10.2022 09:43:00 1030 0

Tarih: 15.10.2022 09:43 Güncelleme: 15.10.2022 09:43
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri
6.09.2025 20:09:00