Türkiye’de yıllık zeytin üretiminde 137 bin 793 tonla beşinci sırada yer alan Manisalı üreticiler, sofralık zeytine de prim verilmesini talep ediyor.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten bu yana yan gelir olarak üretimi yapılan zeytinin günümüzde temel geçim kaynağı ürün haline geldiğini kaydetti.
Ülke genelinde olduğu gibi Manisa ve Saruhanlı yöresinde ki zeytin üretiminde de büyük artış kaydedildiğini ifade eden Okur, sadece Saruhanlı’da 116 bin dekar alanda 2 milyon 117 bin zeytin ağacının bulunduğunu söyledi.
İlçede üretilen zeytinin çoğunlukla sofralık olarak değerlendirildiğini, ürünün fiyatının düşük olması nedeniyle üreticisinin kazanç elde edemez hale geldiğini ileri süren Okur, şöyle dedi:
“Biz Egeli zeytin üreticileri adına, devletten sofralık zeytine prim verilmesini talep ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın da bu yönde bir talebi oldu. Ancak bu konuda henüz bir adım atılmadı. Konuyu tekrar gündeme getiriyor, talebimizi tekrarlıyoruz. Zeytin üretim ve ihracatındaki artışın sürdürülebilmesi için primlerin üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlenmesi ve sofralık zeytine de prim verilmesi gerekiyor.”
Türkiye’nin zeytin üretiminde dünyada 4. sırada yer aldığını, Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım alanının yüzde 3,4`ünün zeytinliklerden oluştuğuna dikkati çeken Okur, 320 bin ailenin geçimini zeytincilikten sağladığını ifade etti.
Okur, Türkiye’de toplam zeytin üretiminde İzmir`in 340 bin 84 tonla birinci, Aydın`ın 267 bin 274 tonla ikinci, Balıkesir`in 181 bin 26 tonla üçüncü, Hatay`ın 178 bin 750 tonla dördüncü, Manisa`nın 137 bin 793 tonla beşinci sırada olduğunu belirtti.