SARUHANLI - Dersler ve sınavlarla geçen yoğun bir dönemin ardından milyonlarca öğrenci Cuma günü karne heyecanı yaşayacak. Karnedeki zayıf notların çocuktaki mental bir problemin habercisi olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği gibi sorunların okul başarısını olumsuz etkilediğinin altını çiziyor.

Saruhanlı Özel Bircan Rehabilitasyon Eğiticisi Psikolog Öznur Dilsizoğlu, zayıf notlarla dolu bir karnenin çocuktaki mental sorunların habercisi olabileceğini söyledi. Bu durumun anne ve babalar için bir uyarı işareti olması gerektiğini kaydeden Dilsizoğlu, ?Zayıf notların olduğu dolu bir karne her zaman çocuğunuzun sadece tembellik ettiğini ve dersleri sevmediğini göstermez. Bazen bu durum anne ve babalar için bir uyarı işaretidir. Çünkü birçok mental problem çocuğun ders başarısını olumsuz etkileyebilir? dedi.

?Geç konuşan çocukta öğrenme güçlüğü gelişebilir?

Dilsizoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: ?Çok zeki olduğunu düşündüğünüz, bazen sizin bile cevaplayamadığınız soruları bir çırpıda cevaplayan çocuğunuz ilkokula başladığında okumayı öğrenmekte zorlanabilir. Harfleri ayna görüntüsüyle yazabilir, büyük ve küçük harfleri karıştırabilir, basitçe anlaması gereken aritmetik işlemleri kavramakta zorlanabilir. Bu durum bize halk arasında ?disleksi? denen öğrenme güçlüğünü düşündürebilir. Bu tanıya sahip birçok çocuğun konuşmaya başlamasının akranlarından daha geç dönemde olduğu bilgisi alınır. Anne ve babalar geçmişte geç konuşma öyküsü olan çocukta öğrenme güçlüğünü akıllarına getirmeliler. Çünkü öğrenme güçlüğü, erken tanı konulması ve çocuğun uygun eğitimi alması halinde akademik başarısı ve kendine olan güvenini yitirmeden ortadan kaldırılabilir.?

-Çocuk tembel diye etiketlenebilir-

Öğrenme güçlüğünün zamanında farkına varılmaması, kendi haline bırakılması durumunda çocuğun tembel olmakla etiketlenebileceğine dikkat çeken Öznur Dilsizoğlu, çocuğun akademik başarı ile birlikte hayatının birçok alanında yenilgilerle hayata adım atabileceğini, bu konuda erken tanımlama ve özel eğitimin önemli olduğunu söyledi.

-Derse odaklanmada güçlük yaşıyorsa-

Mental sorunlardan biri olan dikkat eksikliğine de dikkat çeken Dilsizoğlu, ?Bazen de çok enerjik, leb demeden leblebiyi anlayan, sempatik çocuğunuzun karnesinde ondan beklenmeyecek notlarla karşılaşabilirsiniz. Evde anlatılan ya da birlikte yapılan ödevlerde gayet başarılı olup aynı başarıyı sınavlarda gösteremeyen çocuğunuzda dikkat dağınıklığından şüphelenmek gerekir. Bilgisayar karşısında saatlerce oturabiliyor ama ders söz konusu olunca yerinde duramıyor, bunu bilerek yapıyor diye düşünebilirsiniz. Aslında dikkat dağınıklığı olan çocukların büyük kısmı bilgisayar ve televizyon karşısında saatlerce oturabilir, bu durum çocukta bir sorun olmadığı anlamına gelmez. Derste dikkati hemen dağılan, ödev yaparken odaklanmakta güçlük çeken ve yarım saat sürecek ödevi üç saatte tamamlayan bir çocuk mutlaka dikkat eksikliği yönünden değerlendirilmelidir. Çünkü dikkat eksikliği, tedavi ile çocuğun ders başarısını olumsuz etkilemeden kontrol altına alınabilir? diye konuştu.

Karnesi kötü olan her çocuğun hasta kabul edilmediğini vurgulayan Dilsizoğlu, ?Sonuçta çocuklarımızın her türlü özelliği kendine has ve farklıdır. Her konu ve derste aynı başarıyı ve ilgiyi göstermeleri beklenmeyebilir. Ama altta yatan mental bir problem söz konusu olduğunda uygun zamanda, uygun tedavi ile müdahale kritik bir öneme sahiptir? uyarısında bulundu.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a MCBÜ'de ‘Fahri Profesörlük' unvanı

Manisa TSO’dan yapısal reform vurgusu

Minik öğrencilere tasarruf ve tutumluluk eğitimi verildi

Salihli'de Galatasaray Taraftarlar Derneği açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye olarak yeni bir eşikteyiz"

ESRA ÖZTÜRK BEN DEĞİL MÜZİK SOUNDUM DEĞİŞTİ

Pembe umut, güçlü dayanışma

Tali yoldan ana yola bağlanmak isteyen otomobil ile kamyonet çarpıştı; 1 ölü

Kamyon şarampole devrildi, sürücü mahsur kaldı

Yanan araç kullanılamaz hale geldi

AŞKLA AKM’NİN YOLUNU TUTTULAR

Metruk binada çıkan yangın korkuttu

Silahla patronuna saldırmıştı, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Traktör kazası: 1 ölü

Trafik kazası: 4 yaralı

Manisa FK, Amed Sportif Faaliyetler maçı hazırlıklarına başladı

Uydu tamircisi apartman boşluğuna düşerek hayatını kaybetti

Eşiyle kavga etti, otomobiliyle birlikte kendini ateşe verdi

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Cuma günü görev yapacak doktorlar

Ekrem Başkan Sahada: Yatırımlar Hız Kesmeden Devam Ediyor

2. GELENEKSEL DEVE GÜREŞİ FESTİVALİ İZMİR BAYINDIR ÇIRPI’DA COŞKUYLA GERÇEKLEŞECEK

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 20.01.2017 09:15:26 1432 0
Tarih: 20.01.2017 09:15 Güncelleme: 20.01.2017 09:15
Haberi Sesli Oku