SARUHANLI/NURİYE - Saruhanlı´nın Nuriye Mahallesinde, mahallenin geçmişten bu yana sofralarını süsleyen ve ağız sütünden yapılan, ?Nuriye Tatlısı? Kandil ve özel günlerin vazgeçilmezi.

Nuriye Mahallesi Kadınların Bugünü ve Geleceğine Destek Derneği (KABGED) Başkanı Senem Turgut Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, mahallede yaşayan Selanik göçmenlerinin Yunanistan´dan Türkiye´ye göç ederken bazı örf, adet ve geleneklerini de ülkemize taşıdıklarını, bunlardan birinin de kandillerin vazgeçilmezi ?Nuriye Tatlısı? olduğunu ifade etti. 

Nuriye mahallesinde kandillerin özelliklede Kadir Gecesi´nin vazgeçilmezi olan bu tatlının bu yörede sadece Nuriye mahallesinde üretildiği, tatlının en büyük özelliğinin de ağız (İneğin doğum yaptıktan sonra sağılan ilk sütü) sütünden yapılması olduğunu ancak son yıllarda hayvancılığın azalmasıyla normal süt ile de yapıldığını dile getiren Turgut, Nuriye Tatlısının mahallelerinde 137 yıllık geçmişi olduğunu kaydetti.

Başkan Senem Turgut şunları ifade etti, ?Çok eski yıllarda süt pidesi diye adlandırılan bu tatlı, zamanla ?Nuriye Tatlısı? diye anılmaya başladı. Önceki yıllarda Nuriye tatlısı sadece Bahar Aylarında Hıderellezde  yapılırdı. Ancak son yıllarda tatlının üretimi de, tüketimi de yaygınlaşarak kandil ve özel günler içinde yapılıyor. Mahallemizin adıyla özdeşleşen, her evde sofraları süsleyen tatlımız Kandil Gecelerinin vazgeçilmezi. Kandiller yaklaşınca mahalle kadınlarımızda Nuriye tatlısı yapımı için tatlı bir telaş başlar.?

 - NURİYE TATLISININ TARİFİ - 

Nuriye Mahallesinde yaşayan ve evinde sık sık Nuriye tatlısı yapan Huriye Özdoğan (65) tatlının yapışını şöyle anlattı; Tatlıyı yaparken, su, un çok az tuz ve süt kullanıyoruz. Su ile unu yoğurup hamur haline getirdikten sonra çok ince 12 adet yufka açıyoruz. Bu yufkaların altısını bir tepsinin içine yerleştiriyoruz. Daha sonra tepsideki yufkanın üzerine, kaynatılıp muhallebi kıvamına getirilmiş sütü döküyoruz. Bu işlemin ardından kalan 6 yufkayı da, yufkanın üzerine döktüğümüz sütün üzerine kapatıyoruz. Daha sonra yufkayı kare şeklide kesip tepsiyi fırına veriyoruz. Yufkaların üzeri kızarıncaya kadar tepsi fırında kalıyor. Tatlı fırından çıktıktan sonra soğutulup servis yapılıyor.?



Başkan Ekrem Cıllı Dünya Ebeler Günü'nü Kutladı

Eski Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu son yolculuğuna uğurlandı

Gazi olduğunu cenazesinde öğrendiler

Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 13.07.2015 10:08:54 1241 0

Tarih: 13.07.2015 10:08
Haberi Sesli Oku
12.05.2025 10:08:00