SARUHANLI - Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yeme-içme alışkanlıkları da rutinin dışına çıkıyor. Özellikle sıvı kaybı ile artan su ihtiyacının giderilmesi, sağlık açısından son derece önem arz ediyor. Yaz aylarında doğru beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Ceren Akanalçı, yetişkinlerin yaz aylarında günde 2.5-3 litre su içmeleri gerektiğini söyledi.

Sıcaklığın artmasıyla birlikte sıvı kaybının yaşandığını belirten Arş. Gör. Akanalçı, “ Yaz aylarında, sıcaklık ve nem artışı etkisini gösterirken, terleme ile birlikte su ve mineral kaybı da artıyor. Bunun sonucunda bulantı, baş dönmesi, bayılma hissi gibi sağlık problemleri görülebiliyor. Tansiyon, şeker, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalığı bulunanlar, yalnız yaşayan 65 yaş üzerindeki yaşlılar, çok küçük çocuklar, hamileler, açık havada çalışan kişiler sıcaklık ve nem artışlarından en çok etkilenen grup olarak karşımıza çıkıyor. Yaşamın her döneminde olduğu gibi yaz döneminde de sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor” dedi.

“Su içmeyi ihmal etmeyin”

Akanalçı, “Yaz aylarında terleme ile birlikte artan su kaybı, gün içerisinde tüketilmesi gereken su miktarını da artırıyor. Yetişkin bir bireyden günlük 2-2.5 litre (8-10 su bardağı) su tüketimi istenirken, yaz aylarında bu miktar 3 litreye kadar çıkabiliyor. Fiziksel aktivitenin artması ya da açık havada çalışma gibi durumlarda da günlük su ihtiyacının daha da artacağı unutulmamalı. Diğer içecekler su yerine geçmez. Çay, kahve diüretiktir ve vücuttan suyun atılmasına neden olur. Gazoz, kola gibi gazlı içecekler diş ve kemik sağlığını olumsuz etkiler. Şekerli gazlı içecekler ve meşrubatlar fazla miktarda tüketilirse ağırlık artışına sebep olabilir. Ayran, maden suyu, ev yapımı soğuk çay ya da ev yapımı az şekerli limonata  sıcak havalarda serinlemek için tercih edilebilir” dedi.

“Öğün atlamamaya özen gösterin”

Öğün atlamadan beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Akanalçı, “Gün içerisinde 3 ana 3 ara öğün yapmaya özen gösterilmeli. Porsiyon miktarlarına dikkat etmek ve yeterli ve dengeli bir tabak oluşturmak önemlidir. Ana öğünlerde tabakta her besin grubundan besin bulunmasına özen göstermek gerekir. Besinler içerdikleri besin ögelerine göre dört grupta toplanmaktadır. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar. Ara öğünlerde de sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmeli.  Küçük peynirli bir sandviç ve ayran, meyve ve süt bu ara öğünlere örnek olarak verilebilir.  Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler bakımından zengindir. Özellikle Covid-19 ile mücadele ettiğimiz şu günlerde vücut direncinin artırılmasında bu gruptaki besinlerin büyük önemi var.  Vitamin, mineral kaybı olmaması için sebze ve meyvelerin mümkün olduğunca çiğ tüketilmesi, kabuklu olanların ise ince soyulması istenir. Ayrıca sebze ve meyvelerde bulunan posa; tokluk hissinin oluşması, bağırsakların düzenli bir şekilde çalışması, kan yağlarının ve kan şekerinin düzenlenmesi gibi önemli roller üstleniyor. Meyve suları posa açısından yetersizdir ve enerji içerikleri yüksektir.  Bu nedenle meyve suyu tüketmek yerine meyvenin kendisini yemek daha iyi bir tercih olacaktır. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir” diye konuştu.

“Dışarıda yiyecek tüketimine dikkat edilmeli”

Doğru pişirme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini belirten Akanalçı, “Besinleri kızartmak veya kavurmak yerine, fırında, haşlama, ızgara, buharda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Hava sıcaklıklarının yüksek olması, mikroorganizmaların yiyeceklerde daha kolay üremesine sebep olmakta, dolayısıyla da yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle dışarıda yiyecek tüketimi konusunda dikkatli olunmalı. Özellikle çabuk bozulan potansiyel riskli et, tavuk, balık, yumurta, yoğurt, ayran, mayonez gibi besinler açıkta bekletilmemeli ve besin hazırlama ve pişirme aşamalarında hijyen kurallarına uyulmalı” dedi.



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 9.07.2021 10:58:00 1282 0

Tarih: 09.07.2021 10:58 Güncelleme: 09.07.2021 10:58
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00