Yer altı Suları Kontrol Altına Alınıyor
DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ AÇIKLADI
SARUHANLI - Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Recep Özbal su sondaj kuyularına ölçüm sayacı takılmasına ilişkin, “Biz bunu kullanıcıdan ücret almak için değil, yer altı sularını kontrol altında tutmak için yapıyoruz” dedi.
Bölge Müdürü Özbal, Manisa’nın Saruhanlı İlçesinde tarımsal sulama hizmeti veren Sarıkız Sulama Birliği ziyareti sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
167 sayılı yer altı suları kanununda değişiklik yapıldığını ve 25 Şubat 2011 tarihinde yasanın yürürlüğe girdiğini anımsatan Özbal, yeni yasaya göre yer altı suyu temini maksadıyla kuyu, galeri, tünel ve benzeri ölçüm sistemi için su sayacı takılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
DSİ Yeraltı Suları Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği'ne göre daha önce yer altı kullanma belgesi almış olanlar, kuyularına su sayacı taktırıp 25 Şubat 2013 tarihine kadar belgelerini Bölge Müdürlüğü'nde yenilemeleri gerektiğini ifade eden Özbal, şöyle dedi;
“Belirtilen tarihe kadar ölçüm sistemi taktırmayan veya taahhütname vermeyen kuyu sahiplerinin yer altı suyu kullanma belgeleri iptal edilecek. Ayrıca kanunda belirtilen hükümler ve cezai işlemler uygulanacaktır.
Ölçüm sistemi konusunda bunu su sayacı ile ölçmenin idaremiz açısından çok büyük abonelik hizmeti getireceği varsayılarak, elektrik kontrollü ve aynı zamanda suyu da kontrol edebilen otomatik sayaç okuma sistemleri (OSOS) kullanılması konusunda karar aldık. Amaç tüketiciden ücret talep etmek değil, yer altı sularının ne ölçüde tüketildiği tespit etmek ve kontrol altında tutmak.”
- İzmir, Manisa ve Uşak’ta 60 Bin Kuyu Var -
İzmir, Manisa ve Uşak illerini kapsayan DSİ 2. Bölgede 60 bine yakın ruhsatlı kuyu bulunduğunu dile getiren Özbal, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ülkemizde gerek yer altı, gerek yer üstü olsun su bedeli diye bir ücret alınmıyor. Sulama Birliklerimiz de vatandaşımızdan su parası almıyor. İşletme bakım ve onarım hizmeti karşılığı bir bedel alıyor. Suyun bedeli olmaz bizim ülkemizde. Yer altı sularına yönelik uygulanacak bu sistem çocuklarımızın istikbali için aşırı derecede su tüketimini engellemek, tasarruflu su tüketimine yönelik tedbirler almak, damlama sulama ve yağmurlama sistemlerine geçmek maksadıyla yapılıyor.
Bizler bu zamanda kadar yeraltından ne kadar su tükettiğimizi bilmiyoruz. Çünkü ölçmediğiniz bir suyu kontrol edemezsiniz. Yapılacak ölçüm sistemi gerek su, gerekse elektrik sayacı suyun ölçümüne yöneliktir. Ücretlendirmeye yönelik değildir.”
Muammer Kökcüoğlu