SAĞLIK - Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, yeni yıla daha sağlıklı başlamak için 4 altın tavsiyede bulundu.

Prof. Dr. Yonca Tabak, uygulamsı gereken temel kuralları şöyle açıkladı:

"1- Doğru nefes alın: Doğru nefes akciğerlerinize bol hava girmesini sağlayacak olan karın nefesidir. Bebekler doğdukları zaman yaratılıştan hediye olarak karın nefesine sahiptirler ancak zamanla korkuya bağlı olarak nefes tutmaya başlamalarıyla karın nefesleri bozulur. Bir süre sonra da sadece göğüs nefesi ile yetersiz nefes almaya başlarlar. Yani nefesinizi bilinçli olarak doğal bağlantılı karın nefesine döndürmeye karar verene kadar yetersiz nefes alırsınız. Karın nefesi, diğer adıyla diyafram nefesi, nefes alma esansında önce karnın sonra göğsün şişmesi ile mümkün olur. Karın nefesi kaybolmuş birçok erişkin farkında olmadan hava açlığı yani oksijen eksikliği çeker. Normal soluk alıp verdiğini düşünen ancak yetersiz soluk alan birçok insan beyne az oksijen gittiği için farkında olmadan sebepsiz bir endişe, kaygı hali ve zaman zaman depresyon yaşar. Kaygılı anne babaların çocuklarında da aynı kaygı hali görülür. Özellikle şehir hayatında yaşıyorsanız önce kendi ruh sağlığınız için, sonra daha dingin ve huzurlu bir zihin için, daha sonra da çocuklarınızın ruh ve beden sağlığı için, maksimum oksijen alımını sağlayan nefes analizi ve doğal, bağlantılı, karın nefesi terapilerine başlamanız çok önemli.

2- Taze, canlı, oksijen oranı yüksek gıdalarla beslenin ve kafeinden uzak durun: Yeni yılda sağlığınız için atacağınız ikinci adım, beyninizi devamlı gergin, endişeli, sanki bir tehlike varmış gibi alarmda tutan kafeini kontrol altına almak olsun. Kafein en çok çikolata ve benzeri kakaolu gıdalarda, kahvede ve kolada bulunuyor. Çikolata çocuklarınızı da hiperaktif yaptığı gibi, hassas olan mide başını gevşeterek durduk yerde reflüye yol açıyor. Bu yüzden bu yılbaşı anne baba olarak da bir karar verin ve masanıza kakaolu gıda, kolalı içecek koymayın ve bu kararınızı yıl boyu devam ettirin. Ayrıca oksijen oranı düşük paketli, fast food gıda tüketimini kısıtlayın. Hem kendiniz, hem de çocuklarınız için bu yıl hamburgeri, döneri, pizzayı, lahmacunu, patates kızartmasını, ketçabı, mayonezi yani bol yağ ve baharat içeren hazır gıdaları; fast food beslenmeyi hayatınızdan çıkarın. Yağlı beslenme kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini düşürerek, beyne az oksijen gitmesi ile uyku hali, konsantrasyon kaybı, depresyon, yersiz kaygı hali ve kas güçsüzlüğüne neden oluyor. O yüzden ağır ve yağlı beslenme sonrası uykunuz geliyor, ağırlık çöküyor. Hava ile aldığınız oksijenin dokulara taşınması kan hücrelerinin damarlarda serbest akışı ile mümkündür. Çok yağlı beslendiğinizde varlık içinde yokluk çekme misali, oksijen solumamıza rağmen hücrelerimiz oksijen açlığı çeker.

3- Spor /Egzersiz yapın: Aerobik egzersizler yani çok ve derin nefes almayı sağlayacak spor faaliyetleri akciğer sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Doğru karın nefesi alışkanlığı geliştirildikten sonra açık havada yapacağınız aktif egzersizler vücudunuza ve beyninize bol oksijen gitmesini sağlayacaktır. Açık havada yaptığınız kısacık bir yürüyüşün bile size kendinizi ne kadar iyi hissettirdiğini hatırlayın ve sporu hem kendi hayatınıza hem de çocuklarınızın hayatına sokun.

4- Temiz hava alın: Günümüzde gerek çocuklar yoğun okul hayatı nedeniyle, gerekse erişkinler yoğun iş hayatı nedeniyle açık hava göremez durumdalar. Hafta sonları bile kapalı alışveriş merkezlerinde gezinilerek geçiriliyor. Büyük şehirlerde de hava özellikle egzoz dumanı ve sanayi atıkları nedeniyle kirlenmiş durumda. Bu yüzden yaşam alanlarınızı trafiğe ve sanayi merkezlerine yakın alanlardan seçmeyin. Bu mümkün değilse bile hem çocuklarınız hem de kendiniz için en azından tatil zamanlarını temiz havayla, yeşille, doğayla temas edebileceğiniz açık hava yerlerde geçirmeye gayret edin".



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 26.12.2014 09:41:55 492 0

Tarih: 26.12.2014 09:41

Haberi Sesli Oku