KÜLTÜR SANAT - Başakşehir'de düzenlenen söyleşide kültür ve sanatın önemini anlatan Edebiyatçı-Yazar Ömer Lekesiz, Sanat önümüzde bulunan, çoğu zaman görmediğimiz şeyleri görünür kılmak için var” dedi.

İlgiyle takip edilen köşe yazılarının yanı sıra öykü, inceleme ve denemeleriyle de tanınan Yazar Ömer Lekesiz, Başakşehir Belediyesi'nin düzenlediği kültür sanat söyleşilerine katıldı. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Haluk Dikbaş ve Başakşehirli vatandaşlar katıldı.

SANAT KENDİ KÜLTÜRÜNE KATKI YAPAR”
Ömer Lekesiz `Sanat, Edebiyat Bizim Neyimize!` başlıklı söyleşisinde, konuklarıyla günümüz edebiyatına farklı bir bakışla sohbet ederek, `İnsanlar neden sanat yapar? Sanat bizim için neden önemlidir?` sorularına yanıt aradı.
Lekesiz, Sanat kendini beğenmek vasıtasıyla beğenilmek üzerine kurulu bir uğraştır. Sosyal medyada oluşturduğu şeyi paylaşma gayretleri de buna temas eder. Sanat önümüzde bulunan, çoğu zaman görmediğimiz şeyleri görünür kılmak için var. Farklı bir olanak sunmak için vardır. Bu sanatı yaparken de içinden geldiğiniz kültürden etkilenerek yaparız. Kendi zamanınızın duyuşu, görüşü, zihniyeti içerisinden bir şey söylemiş olursunuz. Bu bakımdan da sanat içinde bulunduğu kültüre katkı yapmak anlamına gelir. Sanatçının duruşu toplumsal bir zemin kazanır” dedi.

KÜLTÜR, ZİHNİYET ELEĞİNDEN GEÇENLERDİR”
Sadaka vermek bir zihniyeti, hayata karşı bir tepkiyi ortaya koyar. Sadakanın veriliş tarzı ise kültür meselesidir” diyen Ömer Lekesiz sözlerini şöyle sürdürdü:
Sadaka veren Allah'ın ona verdiğini vermiş oluyor. Zihniyet ve kültür sanatı etkiler. Yunus Emre, Mevlana, İsmet Özel kendi zamanının diline göre söyleyeceğini söylemiştir. Zihniyet, içine doğduğumuz düşünce ve şeylerin tamamıdır. Kültür, zihniyet eleğinin içinden süzülüp gelebilen şeydir. Biz yaptığımız sanatta kendimiz olarak sanat yaparız, başkasına göre sanat yapmayız. Biz kendimiz olarak sanatı yapmazsak o zaman özgünlük ortaya çıkmaz.”

BATI VE İSLAM SANATI FARKLAR ÜZERİNE OTURUR”
Batı ve Doğu sanatını da karşılaştıran Lekesiz, Batı sanatsal manada aynamızdır. Batı olmasa kendi yaptığımız sanatı göremiyoruz. Biz de Batı için ayna durumundayız. Batı ve İslam sanatı çatışma üstüne değil, farklar üzerine oturur. Bizim sanatımız Batı'da yapılan şeylerin yapılamamasından dolayı değil, Batı'da yapılan şeylere tenezzül edilmemesinden dolayı seçkin olan bir sanattır. Sanat zaman ve mekan ayakları üzerine oturmak zorundadır. Zaman bir nispet üzerinden var ettiğimiz şeydir. Zamanın bize tenezzülü yoktur. Zamanda vakitler üretiyoruz. Bizim zaman anlayışımızda döngüsellik vardır. Mekanın kendisi bir zuhurdur. Varlıkların da ortaya çıkabildiği şey mekanla mümkündür. Mekan bir zarftır. Her şeyin bu zarfa dolması gerekir. İnsan bedeni zarftır. Mekan bir zorunluluktur” dedi.
Söyleşi sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Lekesiz'e, Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.



Manisa'da terörle mücadele kapsamında 65 kişi tutuklandı

Manisa'da yılbaşı süresince 6 bin 904 personel görev yapacak

Kendisinden haber alınamayan kadın evde ölü bulundu

5 araçlı zincirleme trafik kazasında yaralanan sürücü kurtarılmadı

Yem kırma makinesinde çalışma yapan 26 yaşındaki genç şafta takılması sonucu öldü

Saruhanlı trafik kazası: 3 Yaralı

Çalınan koyunlar, jandarma tarafından bulundu

CHP Genel Başkanı Özel, Şehzadeler Belediyesini ziyaret etti

Apartmandan ayakkabı hırsızlığı kameraya yansıdı

Genç kardeşlerden Sarıgöl ekonomisine 700 bin fidan hamlesi

Manisa'da motosiklet denetimlerinde 1,8 milyon TL ceza

Genç güreşçiler Manisa’da mindere çıktı

Manisa Kent Konseyi 2026’ya "Katılımcı ve güçlü Manisa" hedefiyle yürüyor

Boşanma aşamasındaki eşini sokak ortasında öldürdü

SARUHANLI’DA VEFAT…

Turgutlu Belediyespor Potada ve Filede Yılı Galibiyetle Kapattı

Cinayette sanık için ağırlaştırılmış müebbet talebi

Otomobil park halindeki tırın dorsesine çarptı: 1 ölü 1 yaralı

61 yıl hapis cezası bulunan 'suç makinesi' yakalandı

Ehliyet sınavında kalp krizi geçiren aday hayatını kaybetti

İzmir Doğal Yaşam Parkı’na siyah jaguar ve bozayı geldi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 28.12.2014 11:20:12 763 0
Tarih: 28.12.2014 11:20 Güncelleme: 28.12.2014 11:20
Haberi Sesli Oku