SAĞLIK - 

Dünyada görülme oranı yüzde 2 olan sedef (psoriasis) hastalığı, beyaz renkli pullanma ve kızarıklarla kendini gösteren ve özellikle yaz aylarında güneşten korunmanın çok önemli olduğu bir inflamatuvar deri hastalığı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Psoriasis Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nahide Onsun, bu hastalıkla daha kolay yaşayabilmek için yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında yorumlarını paylaştı.

Sedef (psoriasis) hastalığı, yatkınlığı olan kişilerde çevresel etkenlerin de etkisiyle gelişen bir inflamatuvar deri hastalığı. Beyaz renkli pullanma ve kızarıklıklarla kendini gösteren, bağışıklık sistemi aracılığıyla oluşan sedef hastalığı, iyileşmeler ve alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık. Özellikle fototerapi gören sedef hastalarının yaz aylarında kendilerini güneşten mutlaka korumaları gerekiyor.

Sedef hastalığında genetik yatkınlık önemli
Sedef (psoriasis) hastalığının sebebi tam olarak bilinmiyor, ancak en önemli risk faktörlerinden biri genetik yatkınlık. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Psoriasis Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nahide Onsun, sedef hastalığı ve görülme sıklığıyla ilgili bilgiler paylaştı: “Hastaların en az yüzde 30'unun 1. derece yakınlarında psoriasis vardır. Yatkınlığı olan kişilerde yaşamının herhangi bir döneminde araya giren enfeksiyonlar, fiziksel veya psikolojik travmalar gibi nedenlerin uyarması ile ortaya çıkabilir. Dünya nüfusunda görülme oranı ise yüzde 2 olarak kabul edilmektedir.”

Sedef hastalığı başka hastalıklara yatkınlık oluşturuyor
Prof. Dr. Nahide Onsun, sedef hastalığının büyük oranla deride görülmesine rağmen bazı dışardan görünmeyen hastalıklara da yatkınlık oluşturduğundan bahsetti: “Bazı sedef hastalarında eklem tutulumu gözlenebilir ve psoriatik artrit denilen eklem hastalığı ile karşılaşılabilir. Bu hastalığın sedef hastalarında gelişme oranı yüzde 20-30 civarındadır. Başlangıçta görülmese bile zaman içinde gelişebilen ve romatizmal hastalıklarla karıştırılabilen psoriatik artrit hastalığına, zamanında tanı ve tedavi yapılmazsa deformitelere ve iş görmezliğe yol açabilir. Sedef hastalarında ayrıca Crohn hastalığı gibi bağırsak hastalıkları, insülin direnci, diyabet, yüksek tansiyon, obezite, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları ve erken yaşta miyokard infarktüsü daha sık görülür.”

Sedef hastalığında kişiye özel tedavi veriliyor
Sedef hastalığında her hastaya verilen tedavinin farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nahide Onsun, ayrıca birçok tedavi türü de olduğunu belirtti: “Sedef hastalığının tedavisi hastanın durumu, hastalığın şiddeti, yayılım oranı, yaşı, mesleği, eklem tutulumu, eşlik eden hastalıklar ve kullandığı ilaçlar dikkate alınarak düzenlenir. Tedavi seçenekleri topikal tedaviden (yalnız deriye uygulanan ilaçlar) fototerapiye (PUVA, UVB) ve yeni, yüksek maliyetli biyolojik ilaçlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Hastanın ve hastalığın özellikleri göz önüne alınarak tedavi seçilir. Tedavinin etkin olması kadar yan etkilere sebep olmaması da önemlidir; bu nedenle hasta, hastalığı ve alacağı tedavi konusunda bilgilendirilir. Hastalığa olan yatkınlığın ömür boyu devam edeceği, şikayetlerinin tamamen geçse bile yineleyebileceği ve gelişebilecek diğer hastalıklar açısından da takip altında kalması gerektiği anlatılır. Hastalığın dışardan görünür bir hastalık olması nedeniyle hastanın yaşadığı sosyal ve psikolojik sıkıntıların hafiflemesi ve çok sık görülen depresyon, anksiyete gibi ruhsal bozuklukların giderilmesi için psikiyatrik yardım alınabilir ve özellikle okul çağındaki çocuklarda gelişebilecek psikolojik travmalar konusunda aile bilgilendirilir.”

Sedef hastalığı için yeni tedavi arayışları sürüyor
Sedef hastalarının, özellikle de fototerapi almış hastaların yaz boyu, en çok da öğle saatlerinde, güneşten korunması gerekiyor. Herkes için zararlı olan fazla güneş altında kalmak deri kanseri riskini artırdığı gibi sedef hastalarında şiddetli yinelemelere neden olabiliyor. Tıpta son yıllarda üzerinde en çok araştırma yapılan hastalıklardan biri de sedef hastalığı. Hastalar için sürekli yeni tedavi arayışları sürüyor. Bu yüzden hastaların bilim dışı mucize vaat edenlerden uzak durması, bilimsel gelişmeleri takip etmesi ve doktor kontrolünde ilaç kullanması yaşam kalitelerini artıracaktır.

 



Saruhanlı’nın Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Fevzi Aydemir’in halası SÜHEYLA AYDEMİR vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Genç tasarımcılardan can dostlara teknolojik çözümler

Evcil hayvanlar için akıllı sistemler geliştirildiler

Bitlis’te meydana gelen trafik kazasında 6’sı çocuk 14 kişi yaralandı.

Feci kazada iki araç hurdaya döndü!

Husumetli oldukları öğrenilen iki komşu arasında bahçe sulama tartışması silahlı kavgaya dönüştü.

Bahçe sulama kavgasında komşusunu öldürdü

Kamyonuna yüklü olan tomrukların indirilmesi sırasında kamyonun kasasından kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti.

Kamyondan kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangınına takviye amacıyla Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Beyağaç Eskere Orman İşletme Şefliğinde görevli personeller gönderilmişti.

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Saruhanlı Belediye personeli Melike Durak’ın ablası Esra Durak vefat etti.

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

1965 Manisaspor Taraftarlar Derneği Başkanı Baran Apak ve yönetimi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu'yu ziyaret etti.

Manisasporlu taraftarlardan Besim Dutlulu'ya ziyaret

Kamyonetle otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 4 kişi yaralandı.

Kamyonetle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Araç yanması başlayan orman yangını ekiplerin kısa süredeki müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Araç yangınıyla başlayan orman yangını kısa sürede söndürüldü

Tek taraflı kazada, şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı.

Şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kırkağaç ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Kırkağaç’ta iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2025 yılı 3. Olağan Toplantısı'nda yapılan açıklamada, 2025 yılının ilk 6 ayında kamu ve özel sektörde toplam 12 bin 767 kişinin işe yerleştirildiği belirtildi.

Manisa’da 6 ayda 12 bin 767 kişi işe yerleştirildi

Yunusemre Kent Konseyi Kadın Meclisi, Muharrem ayı dolayısıyla aşure hayrı düzenledi.

Yunusemre Kent Konseyinden aşure hayrı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün koleksiyon parselinde yer alan 12 asmalık Bronx Seedless üzüm çeşidinde halk arasında "çilek üzümü" olarak bilinen ürünün hasadına başlandı.

Manisa'da 'çilek uzümü' hasadı başladı

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 7.08.2019 05:21:00 769 0

Tarih: 07.08.2019 05:21 Güncelleme: 07.08.2019 05:21
Haberi Sesli Oku
25.07.2025 10:32:00