SARUHANLI - İshalin ölümcül olabileceğini vurgu yapan Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Rabia Kapan, yazın ishale yol açan nedenlerin başlıca sebeplerinden biri de enfeksiyonlar geldiğini belirtti. 

İshal vakıalarının en sık 0-5 yaş grubunda görüldüğünü, gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında geldiğini ifade eden Dr. Kapan: “hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılabilir. Bu durumda anne sütü alan bebekler emzirmeye devam edilmelidir. Orta ağırlıkta ishal vakalarında hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanmaktadır (elektrolit solüsyonları). Ağır ishal vakalarında ise hastaya hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanmalıdır.” Dedi.

-Çocuğunuz gölgede bile yanabilir-  

Çocukların, güneş ışınlarının en yoğun geldiği 11.00- 16.00 saatleri arasında güneşe çıkartılmaması gerektiği tavsiyesinde bulunan Dr. Kapan, şöyle dedi;  “Çocuklara açık renk, pamuklu kumaştan, bol giysiler giydirilmeli ve başına geniş siperlikli şapka takılmalıdır. Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce güneş koruyucu faktörü (SPF) 30’dan yüksek olan (açık tenli çocuklar ve bebekler için koruma faktörü 50’nin üzerinde olmalı) koruyucu losyon sürülmeli ve 3-4 saat ara ile tekrar edilmelidir. Çocuk gölgede bile olsa kum ve denizden ya da havuzdan yansıyan ışınlardan etkilenip yanabileceği unutulmamalıdır. Çocukların gözlerini güneşten korumak için UV korumalı güneş gözlüğü alınmalıdır. Bronzlaşmak isteyen ergenler mutlaka koruyucu losyon kullanmalıdır. İlk gün güneşte 15-20 dakika kalmaları, daha sonra bu süreyi her gün 5 dakika artırmaları uygundur.”

“GÜNEŞ KRONİK HASTALIKLARI ALEVLENDİRİYOR”

Kalp krizi, migren, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar sıcak havayla tetikleyebileceğini, uzun süre ve yüksek dozda ultraviyole ışınlarına maruz kalmak ise cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını anımsatan DR. Kapan, “Sıcaklık artışı ile birlikte kalp hızı artıyor ve cilt damarları genişleyerek kan dolaşımından daha çok pay alıyor. Terleme ile vücut, ısısını düşürmeye çalışıyor, solunum sıklığı ve derinliği artıyor. Hipertansiyonu ve damar sertliği olanlar ve bu hastalıklar ile ilgili ilaç kullananlar için bu durum; inme, ritm bozuklukları ve kalp krizi riskini artırıyor.” Şeklinde konuştu. Bu risklerden kaçınmak için bol sıvı tüketimi şart. Açık renkli kıyafetler giymek, sıcaklığın yoğun olduğu zamanlarda bedenimizi zorlayacak yürüyüş, egzersiz, aşırı yemek yeme, alkol alımı gibi alışkanlıklardan kaçınmak gerekiyor. ” Şeklinde konuştu.

-“İDRAR RENGİNİ KONTROL EDİN”- 

 

Dr. Kapan, Artan sıvı kaybıyla birlikte idrar miktarının azalması ve yoğunluğu artırdığını ifade ederek şunları söyledi: “Bu durum yeni taşların oluşumuna neden olurken hem de olan taşların idrar yollarımıza zarar verme potansiyelini arttırıyor. Ayrıca yavaşlamış idrar akımı enfeksiyonlara yatkınlığı da artırıyor. Bunu önlemek için mutlaka bol sıvı tüketmek ve idrar rengimizi kontrol etmek gerekiyor.” 

-DİYABET HASTALARI DİKKAT-

Diyabetlileri bekleyen bazı risklerin olduğunu ileri süren Kapan,  şöyle sıraladı; “Yazın gündüzlerin daha uzun olması, mevsim dolayısıyla, kavun karpuz gibi birçok glisemik indeksi yüksek meyvenin bolca bulunması ve çok tüketilmesi, aşırı dondurma tüketimi, belirli bir beslenme, uyku düzenine sahip olması.” 

-YAZ SICAKLARI VE GEBELER- 

Gebelerin, İnce ve pamuklu giysilerden ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih etmeleri gerektiğinin alını çizen Dr. Rabia Kapan,  “Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır. Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi, anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan koruyacaktır. Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alma ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek mümkündür. Diye konuştu.

Dr. Kapan gebelere şu tavsiyelerde bulundu; “Günün sonunda veya öğle yemeği sonrasında 30 – 60 dakika uzanın. Uyurken bacaklarınızı yukarıda tutun. Rahat ayakkabılar giyin, hatta mümkünse ayak numaranızdan yarım numara kadar büyük ayakkabılar kullanın. Öğle sıcağına maruz kalmayacak şekilde haftada 2 – 3 kez yürüyüş yapın. Eğer sıkıyorsa, yüzüklerinizi çıkartın. Bazı hamilelerin ellerinde aşırı şişme olabilmekte ve bu nedenle yüzüklerini kestirmek zorunda kalmaktadırlar. Özellikle belinizi sıkan kıyafetlerden uzak durun. Çok fazla ayakta durmayın. Diyetinizden tuzu azaltın ama tamamen çıkarmayın. İdrar söktürücü maddelerden uzak durun.” 

-Sıcak yaz günlerinde sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemler-

Kapan, sıcaktan korunmanın yollarını da şöyle sıraladı; “Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalıdır. Her öğünde yeteri miktarda gıda alınmalıdır. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Direk güneş ışığında kalınmamalıdır. Kapalı mekânların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir.”

Dr. Kapan sözlerini şöyle tamamladı: ‘Beni bu güzel havalar mahvetti` diyen Orhan Veli`ye kulak verip sağlık önlemlerini almak lazım.



Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

Başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu

Halitpaşa’da ekili alanda yangın çıktı

Alaşehir'de zirai alanda yangın

Oğlunu öldürdü, kendini tuvalete kilitledi

Alaşehir’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İzmir’de cinayet işledi, Manisa’da jandarmadan kaçamadı

Manisa'da jandarmadan PKK terör örgütüne operasyon: 3 kişi tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 23.06.2014 08:56:16 461 0

Tarih: 23.06.2014 08:56

Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri