Tarih: 09.07.2014 17:58

Yaz Aylarında Beslenmede Sıvı Alımına Dikkat

Facebook Twitter Linked-in

SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Rabia Kapan, Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayların tercih edilmesi gerektiğini anımsatan Dr. Kapan, “Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılıp, yemeklerde de bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.” Dedi.

Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesini öneren Kapan, Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınması gerektiğini belirtti.

Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Kapan, “Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir.” Dedi.

Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemesi gerektiğini vurgu yapan Dr. Kapan, şu tavsiyelerde bulundu;

“Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli.

Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmeli.” 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —