SARUHANLI - Sahada ya da masa başında çalışan birçok gazeteci kadının uğradığı şiddet, ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya Projesi’ kapsamında düzenlenen ‘Gazeteci Kadınlara Yönelik Şiddet Çalıştayında’ masaya yatırıldı. Dillendirilemeyen şiddet yaralarının sarılması için birliğin gücünün öne çıktığı çalıştayda, gazeteci kadınlar birlikte mücadele sözü verdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından, Avrupa Birliği finansal desteğiyle yürütülen ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya Projesi’ kapsamında İstanbul’da ‘Gazeteci Kadınlara Yönelik Şiddet Çalıştayı’ düzenlendi. Çalıştaya İzmir, Ankara, Mersin, Diyarbakır, Artvin ve İstanbul’dan 25 gazeteci katıldı.

Türkiye’nin farklı illerinden yerel ve ulusal medyada çalışan gazeteci kadınların katıldığı çalıştayda katılımcılar sahada ve haber merkezlerinde yaşadıkları sorunları paylaştılar.

TGS’den Hukuki ve Psikolojik Destek

TGS Proje Yöneticisi Yudum Cura, TGS ve İGC olarak, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Güçlü Gazeteci Özgür Medya projesi kapsamında gazetecilerin mesleklerini sürdürebilmeleri için hukuki, psikolojik ve sosyal olarak yanlarında olduklarını belirterek, işsiz ve serbest çalışan gazetecilere de telif desteği sağladıklarını hatırlattı. TGS ve İGC Basın Akademileri ile mesleki gelişimlerine eğitimlerle de katkı koymaya çalıştıklarını aktaran Cura, akademilerde bulunan stüdyo ve ortak alanların tüm medya çalışanlarının ücretsiz olarak hizmetinde olduğunu hatırlattı.

Gappi: “Yanınızdayız”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İGC Basın Akademisi’nin yeni dönem eğitimlerinin 04 Ekim pazartesi günü başlayacağını belirterek, online ve yüz yüze yapılan eğitimlerden tüm gazetecilerin ücretsiz faydalanabileceğini kaydetti. Gappi, sektördeki tecrübelerini de paylaşarak, “Özellikle gazetede yönetici konumuna geldiğinizde, eril bir dille sindirilmeye çalışılıyorsunuz. Haber toplantılarından, haber seçimlerine kadar sürekli o eril dille mücadele etmeye çalışmak biz gazeteci kadınlar için yıpratıcı bir süreç oluyor” diye konuştu. Genç gazeteci kadınların yerel medyada vitrin ya da reklam alma amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Gappi, internet medyasında genç gazeteci kadınların haklarını alamadıklarını söyledi. “Her şey den önce, yanınızdayız” diyen Gappi, hukuki ve sosyal olarak tüm gazeteci kadınlara desteğe hazır olduklarını kaydetti.

Gazeteci Kadın İçin Şiddet Olağan Bir Durum

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Başkanı Ayşe Banu Tuna kolaylaştırıcılığında dijital/ çevrimiçi şiddet, Cumhuriyet Gazetesi’nden Seyhan Avşar’ın kolaylaştırıcılığında İş Yerinde Yaşanan Şiddet ve Bianet’ten gazeteci Evrim Kepenek kolaylaştırıcılığında Sahada Yaşanan Şiddet başlıklarında görüşlerini paylaşan gazeteci kadınlar, birbirlerinin yaşadıkları şiddet olaylarına da tanıklık ettiler. Özellikle başkalarının haberlerini duyurmayı yaşam biçimi haline getiren gazeteci kadınların, kendi yaşadıkları çeşitli şiddet olaylarını ifade etmekte bile zorlandıkları anlar yaşandı. Sahada çalışan ortalama 25-35 yaş arasındaki genç gazeteci kadınlar, eylem haberlerinde yaşadıkları şiddetin artık olağan bir durum olduğunu dile getirdiler.

“İşimizi Yapmamız Engelleniyor”

Gazeteci Kadınların Şiddet Çalıştayında Ortak Söylemleri:

  •  Sokaklarda kolluk kuvvetleri eylemci ile gazeteciyi birbirinden ayırt etmeden müdahale edebiliyor. Sık sık hak ihlallerine maruz bırakılıyoruz, işimizi yapmamız engelleniyor.
  • Özellikle Kürt gazeteci kadınlar, tecavüz tehditleri alıyor, can güvenliğimiz bile yok. Yurtdışı yasağı olmayan, evi basılmayan, davası olmayan bir meslektaşımız yok. Fotoğraf makinelerimize, bilgisayarlarımıza sürekli el konuluyor.
  • Mesleğe yeni başlayan gazetecilerin aileleri, polis tarafından aranıp genç gazeteci kadınlar üzerinde baskı kuruluyor.
  • Erkek meslektaşlarımız sahada fotoğraf/video çekerken bize engel oluyor, dirsek ve dizle bizi geriye itiyor. Bunu gazeteci erkeklere daha az yapabiliyorlar.
  • Kadın gazeteciler olarak, resmi kurum temsilcilerine, örneğin Vali ve Kaymakamlara ulaşmamız erkeklere göre çok daha zor.
  • Yerelde gazetecilik yaparken nitelikli eğitim almak, hukuki sorunlarımıza çözüm bulmak daha zor. Kendimizi daha yalnız hissediyoruz.
  • Maaşlarımız erkek meslektaşlarımıza göre çok daha düşük. Çoğu gazeteci kadına sigorta yapılmıyor, ‘sen zaten bu işi bırakıp gideceksin’ deniliyor.
  • Gazeteci erkekler tarafından mobbinge maruz bırakıldığımızda bunu şikayet edecek bir yerimiz de yok, çünkü yöneticiler de zaten erkek. Özellikle yerel medyada yönetici kademesinde olan kadın sayısı çok az. 
  • Uzmanlık alanımızdaki haber konularında bile erkek gazeteciler tarafından mansplaininge maruz kalıyoruz.
  • Erkek gazeteciler, toplumsal cinsiyet haberciliğini kadın gazetecilerden bekliyor. Toplumsal cinsiyet odaklı haberlerin nasıl yapıldığını öğrenmeye yönelik dirençleri var.
  • Genellikle şiddeti uygulayanın ismi gizli kalıyor. Gazeteci kadınlar işlerinden olmamak için susmak zorunda kalıyor ya da başka bir yerde çalışmaya başladığında yaşadıklarını konuşmayı tercih ediyor.
  • Sosyal medyada erkek gazetecilere de saldırı oluyor ama erkek gazeteciler vatan haini gibi kavramlar üzerinden linçlenirken kadın gazeteciler güzellik/çirkinlik üzerinden, cinsiyetçi dil ve tecavüz tehditleriyle saldırıya maruz kalıyorlar.

Şiddete Karşı Ortak Hareket

Sorunlar su yüzüne çıkarken, birbirini hiç tanımayan, ya da çok az tanıyan gazeteci kadınların yaşadıkları şiddetin ortak olması dikkat çekiciydi. Farklı illerde, farklı konumlar ve kurumlarda çalışan gazeteci kadınların dileği tek; korku ve kaygılardan uzak mesleklerini yapabilmek.

Çalıştayın sonuç önerilerinde dayanışma öne çıkarken, özellikle sahada şiddete uğrayan bir meslektaşa kurum ve cinsiyet gözetmeden destek olunmasının önemi paylaşıldı. Hukuki olarak kanıt toplamanın önemine de değinilerek, TGS’nin hukuki destek için ilk başvurulacak adres olabileceği vurgulandı. Şiddete maruz kalan gazeteci bir kadının TGS, İGC yöneticileri ile durumu paylaşarak, birlikte çözüm üretebilineceği vurgulanan çalıştayda, kadın meslektaşların da birbirlerinden haberdar olabilecekleri iletişim platformları kurulabileceği görüşünde birleşildi.

 



Saruhanlı’nın Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Fevzi Aydemir’in halası SÜHEYLA AYDEMİR vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Genç tasarımcılardan can dostlara teknolojik çözümler

Evcil hayvanlar için akıllı sistemler geliştirildiler

Bitlis’te meydana gelen trafik kazasında 6’sı çocuk 14 kişi yaralandı.

Feci kazada iki araç hurdaya döndü!

Husumetli oldukları öğrenilen iki komşu arasında bahçe sulama tartışması silahlı kavgaya dönüştü.

Bahçe sulama kavgasında komşusunu öldürdü

Kamyonuna yüklü olan tomrukların indirilmesi sırasında kamyonun kasasından kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti.

Kamyondan kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangınına takviye amacıyla Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Beyağaç Eskere Orman İşletme Şefliğinde görevli personeller gönderilmişti.

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Saruhanlı Belediye personeli Melike Durak’ın ablası Esra Durak vefat etti.

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

1965 Manisaspor Taraftarlar Derneği Başkanı Baran Apak ve yönetimi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu'yu ziyaret etti.

Manisasporlu taraftarlardan Besim Dutlulu'ya ziyaret

Kamyonetle otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 4 kişi yaralandı.

Kamyonetle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Araç yanması başlayan orman yangını ekiplerin kısa süredeki müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Araç yangınıyla başlayan orman yangını kısa sürede söndürüldü

Tek taraflı kazada, şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı.

Şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kırkağaç ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Kırkağaç’ta iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2025 yılı 3. Olağan Toplantısı'nda yapılan açıklamada, 2025 yılının ilk 6 ayında kamu ve özel sektörde toplam 12 bin 767 kişinin işe yerleştirildiği belirtildi.

Manisa’da 6 ayda 12 bin 767 kişi işe yerleştirildi

Yunusemre Kent Konseyi Kadın Meclisi, Muharrem ayı dolayısıyla aşure hayrı düzenledi.

Yunusemre Kent Konseyinden aşure hayrı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün koleksiyon parselinde yer alan 12 asmalık Bronx Seedless üzüm çeşidinde halk arasında "çilek üzümü" olarak bilinen ürünün hasadına başlandı.

Manisa'da 'çilek uzümü' hasadı başladı

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Medya 4.10.2021 05:33:00 723 0

Tarih: 04.10.2021 05:33 Güncelleme: 04.10.2021 05:33
Haberi Sesli Oku
25.07.2025 10:32:00