Saruhanlı İlçesine bağlı Kemiklidere köyünde Eren Yılmaz’a ait 40 dekarlık mısır tarlasının 15 dekarı yaban domuzlarınca talan edildi.

Eren, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada köylerinin ada tarla mevkisinde bulunan mısır tarlasının yaban domuzlarının istilasına uğradığını, 7 bin lira maddi zararının bulunduğunu belirtti.

Bu yıl ektiği her ürünün domuzlar tarafından zarar gördüğünü ve mağdur durumda olduğunu ifade eden Eren, şunları kaydetti:

“40 dekar arazime ikinci ürün olarak silajlık mısır ekmiştim. Dün araziye bakmaya gittiğimde gördüğüm manzara karşısında adeta yıkıldım. 40 dekar arazinin 15 dekara yakın bölümü hasara uğramış. Yaban domuzları mısırı köklemiş, kırmış ve yere yatırarak büyük ölçüde zarar vermiş. 6-7 bin lira civarında maddi zararım var. Geçen yıl da aynı tarlaya kavun ekmiştim. Domuzlar kavunumu da yedi. Domuzlardan dolayı mahsulümü hasat edemez oldum.”

Eren, zararının devlet tarafından karşılanmasını, domuzlara karşı da sürek avı yapılmasını talep ettiğini sözlerine ekledi.

-Yaban Hayvanı Zararı Tarsim Kapsamına Alınmalı-

Söz konusu arazide incelemelerde bulunan İlçe Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise bitkisel ürünlere verdiği hasarla ekonomik zarara yol açarak tehdit oluşturmaya başlayan yaban hayvanlarının da Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamına alınmasını önerdi.

Bölge genelindeki yaban domuzu varlığında son yıllarda ciddi bir artış görüldüğünü, domuzlardan birinin geçtiğimiz günlerde ilçe merkezine kadar indiğini anımsatan Okur şöyle dedi:

“Dağlık bölgelerde yaşayan domuzlar sürü halinde geceleri ovaya iniyor ve yiyecek arıyor. Domuz doğası gereği bir ürünü yemekle kalmıyor, zarar da veriyor. Buna karşı sürek avı planlasak Hayvan Hakları Dernekleri ortaya çıkıp karşı çıkıyor. Ama mağdur olan çiftçinin hakkını düşünen yok. Bir şekilde bu yaban domuzu popülasyonunun önüne geçilmesi gerekiyor. Domuzun verdiği zarar, hem üreticiyi hem de ülke ekonomisini etkiliyor.

Üreticilerimiz ürününü ekmeden önce doğal afetlere karşı tarım sigortası yaptırıyor. Ancak tarım sigortası sadece doğal afetlerin yol açtığı zararı karşılıyor. Bunun için yaban hayvanlarının verdiği zararın da tarım sigortası kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Çünkü domuzun verdiği zararın, dolu ve dondan geri kalır yanı yok.”

Tarım Sigortaları Havuzu Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım da yaban hayvanı zararının tarım sigortası kapsamına alınmasının zaman zaman konuşulduğunu ancak Tarsim’in gündeminde şimdilik böyle bir çalışma olmadığını söyledi.



Saruhanlı'da hissedildi!..

Saruhanlı Gençlik Merkezi’nden Bilim Kurgu Romanına Uzanan Başarı Hikayesi

Saruhanlı Yetenekleri ile Buluşmaya Devam Ediyor

Aralarında Saruhanlı’nın da olduğu 7 İlçede Uyuşturucu Operasyonu

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı Belediyesi’nden Kumkuyucak Mahallesine Yeni Park

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Hasta Hakları Günü Kutlaması

Bir babanın yaşayabileceği en büyük acı! 16 yaşındaki oğlunu öldürdü

16 yaşındaki Bennur’dan 2 gündür haber alınamıyor

Dereler yıllar sonra yeniden suya kavuştu

Komşusu tarafından vurulan adam hayatını kaybetti

Çocuklarını görmek için gitti, satırlı saldırıya uğradı

Görevlinin yanı başındaki rahat hırsızlar pes dedirtti

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Pazartesi günü görev yapacak doktorlar

Yeni lider Paşaköy: 2-0

Saruhanlı’da zeytin alarmı: Rekolte yüzde 60 düştü!

Elektrikli Bisiklet Kazasında 13 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti

Manisa ASKF kurucu Başkanı Seyfettin Ayakyay vefat etti

Bir kadın, eski kocası tarafından 11 yerinden bıçaklandı

Manisa'da kaçak alkol operasyonu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 28.10.2013 13:17:31 1860 0
Tarih: 28.10.2013 13:17 Güncelleme: 28.10.2013 13:17
Haberi Sesli Oku