Vücudunuz sizi uyarıyor: bu belirtilere dikkat
Ani kilo kaybı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik ve idrarda ya da dışkıda kan gibi şikâyetlerin ciddiye alınması gerektiğini aktaran Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Murtaza Çit, söz konusu belirtilerin önemli hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Murtaza Çit, "Bu belirtiler bazen basit bir nedenin sonucu olsa da ciddi hastalıkların ilk işareti olabilir" dedi.
Ani kilo kaybı, nefes darlığı, halsizlik ve idrarda ya da dışkıda kan olması gibi belirtilerin önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Medicana International İzmir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murtaza Çit, söz konusu belirtilerin hangi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda bilgi verdi. Tiroit bezinin hızlı çalışması (hipertiroidi), şeker hastalıkları, böbreküstü veya hipofiz bezlerindeki hormonal bozukluklar gibi sebeplerin kilo kaybının en önemli nedenleri arasında olduğunu aktaran Uzm. Dr. Murtaza Çit, mide-bağırsak hastalıkları, çölyak, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve kronik ishal gibi rahatsızlıkların da kilo kaybına neden olabildiğini söyledi. Uzm. Dr. Murtaza Çit, "Kanserler de (akciğer, mide, bağırsak, pankreas gibi) ilk belirti olarak kilo kaybı ile ortaya çıkabilir. Eğer kişi son 6 ayda, herhangi bir diyet yapmadan, vücut ağırlığının yüzde 5’inden fazlasını kaybetmişse bu durum mutlaka araştırılmalıdır" diye konuştu.

Kalp krizinin habercisi olabilir
Göğüs ağrısının en sık kalp hastalıklarıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Murtaza Çit, özellikle kalp krizi ve akciğer embolisinin hayati tehlike oluşturduğunu belirtti. Uzm. Dr. Murtaza Çit, "Ani ve yırtılır tarzda ağrı aort damarında yırtılmayı (aort diseksiyonu) düşündürebilir. Göğüs ağrısı ile nefes darlığı birlikte görülüyorsa zaman kaybetmeden acile başvurulmalıdır" diye uyardı.

Halsizlik ve yorgunluk hafife alınmamalı
Halsizlik ve yorgunluğun tek başına yaşam tarzı kaynaklı olabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Murtaza Çit, uzun süren şikâyetlerin ciddi hastalıklarla bağlantılı olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Murtaza Çit, "Kansızlık, vitamin-mineral eksiklikleri, romatizmal ve kronik organ hastalıkları, tiroit bezinin az çalışması gibi nedenler sık görülüyor. Eğer yorgunluk baş dönmesi, iştah kaybı ve güçsüzlükle birlikteyse mutlaka tıbbi değerlendirme gerekir" ifadelerini kullandı.

İdrarda ve dışkıda kan alarm nedenidir
Uzm. Dr. Murtaza Çit, idrarda görülen kanın böbrek, mesane ve prostat kaynaklı olabileceğini, bazı durumlarda romatizmal hastalıklar veya ilaçların da etkili olabileceğini belirtti. Dışkıda kanın rengine göre kaynağın değiştiğini vurgulayan Uzm. Dr. Murtaza Çit, "Siyah dışkı mide kanamasına, parlak kırmızı dışkı ise hemoroit ya da makat çatlağına işaret edebilir. Bu durumda endoskopi ve kolonoskopi yapılması gerekir" dedi. Uzm. Dr. Murtaza Çit, ani kilo kaybı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, idrar veya dışkıda kan gibi bulguların kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu belirtiler bazen basit bir nedenin sonucu olsa da ciddi hastalıkların ilk işareti olabilir. Erken tanı, tedavide başarı şansını artırır" diye konuştu.



Araç yüklü tırda yangın: Araçlar kullanılamaz hale geldi

Salihli'de takla atan otomobil alev aldı: Sürücü yara almadan kurtuldu

Açık Ceza İnfaz Kurumunda skandal ölüm iddiası

Muğla'daki uçak kazasından kurtulmuştu, Hırvatistan’da şehit oldu

Köpekleri tüfekle vuran şahıs tutuklandı

Mantar toplamaya giden ve kayıp ihbarı yapılan yaşlı adam sağ bulundu

32 milyarlık kripto para operasyonu

Saruhanlı'da vefat...

Cezaevinden izinli çıktı, silahla başından vurulmuş halde bulundu

Eşini ve iki kızını katleden polis memuruyla ilgili yeni detay: Diyarbakır'dayken...

MANİSA DOSTLAR MECLİSİ’NİN BU HAFTAKİ KONUĞU BAŞKAN GÜLŞAH DURBAY OLDU

Sarıgöl'de üzüm fiyatları dibe vurdu

Alaşehir'de ilk kez 'Cennet Hurması Festivali' düzenlenecek

Muazzez Abacı'nın mal varlığı belli oldu

Doğduğu topraklarda 35 yıldır kimliksiz ve vatansız yaşıyor

Henüz 17 yaşında ama 95 yıl hapisle aranıyordu

Kamyonete arkadan çarpan otomobil hurda yığınına döndü: 1 ölü, 2 yaralı

Salihlili Judocu Yadigar Talayhan, Olimpiyatlar için Japonya’da

Trafik kazası geçiren Özgü Namal'dan yeni haber

Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına kapılarak ölümüne ilişkin iddianame kabul edildi

Halı sıkma makinesi can aldı!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 25.09.2025 07:14:00 944 0
Tarih: 25.09.2025 07:14 Güncelleme: 25.09.2025 11:50
Haberi Sesli Oku