SARUHANLI - Saruhanlı Vergi Dairesi Müdür Vekili Reyhan Uysal, 19 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun başvuru süresi 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatıldığını belirtti.
Uysal, "30 Kasım 2016 tarihinde yapılması gereken peşin veya ilk taksit ödemelerinde ise herhangi bir süre uzatımı söz konusu değildir .Mükelleflerimizin bu hususlara özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.
Bu Kanun kapsamında, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi ne kadar vergi varsa tüm vergiler ile trafik,nüfus,seçim,askerlik,karayollarından usulsüz geçiş nedeniyle kesilen cezalar,öğrenim ve katkı kredileri, ecrimisil borçları da bu kanun kapsamında yapılandırılarak ödenebilecek,
Vergi aslına bağlı cezalar tamamen silinecek,Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılacak, Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıranlar, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabileceklerdir. İhtilafın bulunduğu aşama ve ihtilafa ilişkin verilmiş yargı kararlarının niteliği esas alınarak dava aşamasındaki alacaklar %20 ile %80´e varan oranlarda indirimlerle sulh yoluyla sonlandırmaktadır.Devam eden inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacaklar da kapsamdadır.Beyana tabi olup beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş kazançlar için kanun kapsamında cezasız ve faizsiz pişmanlık müessesinden faydalanarak beyanda bulunulması mümkündür. (Örneğin, tapu harcı, beyanı gereken kira gelirleri ve değer artış kazançlarında eksik beyanda bulunmuş olan olan vatandaşlarımız bu imkandan yararlanarak eksik beyanlarını tamamlayabilecekler.) Mükellefler, 2011 ila 2015 yıllarında beyan ettikleri matrahların/vergilerini, Kanunda öngörülen oranlarda artırdıkları ve hesaplanan vergileri ödedikleri takdirde, bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olmayacaklardır.Ayrıca, işletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin defterlere kaydına, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia içinde, işletme kayıtları düzeltilmesine, Kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesine,imkân sağlanmaktadır. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların ödemeleri peşin yapıldığı takdirde, katsayı uygulaması yapılmayacak, ayrıca hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından % 50 indirim yapılacaktır.
Borçlarını taksitlendiren vatandaşlar için taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Böylece; 6 Taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit (36 ay) vade ile ödenebilecektir. Söz konusu süre uzatımı sadece başvuru tarihi ile ilgili olduğundan ilk taksit sürelerinde herhangi bir süre uzatımı sözkonusu olmayıp ödemelerin 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir.İlk 2 taksiti süresinde ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacaktır.
Kanundan yararlanmak isteyenler 25 kasım 2016 tarihine kadar bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir idaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile başvuru yapabilecek. Kanunla ilgili her türlü sorununuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresindeki başvuru sayfasında yer alan rehber ve broşürlerden veya 444 0 189 Vergi İletişim Merkezi (VİMER) aracılığıyla cevap alabilirsiniz.Ayrıca Vergi Daireleri tüm vatandaşlarımıza konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir.