Tarih: 06.01.2018 16:37

Verem Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

Facebook Twitter Linked-in

SAĞLIK - Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, erken teşhis ve tedavi ile Verem ?Tüberküloz´ hastalığın toplumda yayılmasının önleneceğini söyledi.
Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanan 3-9 Ocak Verem Savaşı ve Propaganda Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Veremin geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Üresin, "2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmış ve 1,5 milyon verem hastası ölmüştür" dedi.
Veremin, "M. tuberculosis´´ adı verilen mikrop tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Üresin, "Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren, doktor tarafından başka nedenlerle açıklanamayan öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir" şeklinde konuştu.
-Öksürüğünüzü Kapatın-
Hastalığın kişiler arasında yayılmasının erken teşhis ve yeterli tedavi ile önlenebilir olduğunun altını çizen Dr. Üresin, "Hava yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan sevdiklerinizi korumanın en pratik yolu sık sık el yıkamak ve öksürürken ağzınızı mendil ile kapatmaktır. Öksürük sırasında eğer mendil yoksa ağız kol ya da omuz aracılığıyla kapatılmalıdır. Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra hastalar artık bulaştırıcı olmazlar, böylece yakınları da hastalıktan korunmuş olur".
-Verem Nasıl Teşhis Edilir?
Dr. Üresin, ?Bazı belirtiler iki haftadan fazla sürüyorsa yapılan ilk muayene sonrası hastadan bazı tetkikler istenir. Bunlardan en önemlisi balgamın incelenmesidir. Balgam incelenerek verem mikrobu olup olmadığı araştırılır. En uygunu ise sabah aç karnına çıkarılan balgamdır. Yeterli olmazsa bir gün boyunca çıkarlan balgam incelenir. Belirtiler var fakat balgam incelenmesinde bu bakteri görülemiyor ise akciğer grafisi çekilir. Yapılan bazı kan tahlilleri sonucu verem teşhisi konabilir. Sabah hasta kalkmadan alınan mide suyunun incelenmesi de verem teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Çok nadir durumlarda ise balgam alınır ve besiyerinde verem mikrobu olup olmadığını anlamak için üremeye bırakılır. Eğer bakterilerin üremesi görülüyor ise verem teşhisi konabilir.?
-Tüberküloz ?Verem´ Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?-
Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisi olduğunu belirten Dr. Üresin, ?Çocukları verem hastalığından korumak için BCG ?verem´ aşısı yapılır. Ülkemizde doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır. Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavide tek ilaç ?İzoniyazid´ kullanılır. Koruyucu tedavi süresi genellikle 6 aydır.? Dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —