Tarih: 01.06.2016 18:30

Vali Yardımcısı Yüce ve İl Tarım Müdürü Çebi Mera Islah Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Facebook Twitter Linked-in

SARUHANLI - Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´nce yürütülen, ıslah edilen ve ıslah amaçlı kiralanan meraların mutat kontrol çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Saruhanlı ve Akhisar bölgesindeki mera alanlarında İl Mera Komisyon Başkanı ve Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Prof. Dr. Rıza Avcıoğlu ile İl Müdürlüğü Konu Uzmanlarının da katılımıyla incelemelerde bulunuldu.

Yöredeki mera alanlarını inceleyen heyet mera sahipleriyle birebir görüşerek fikir alış verişinde bulundu.

İncelemelerin sonrasında Manisa´daki mera ıslah çalışmaları hakkında bilgi veren İl Müdürü Hasan Çebi; "Tüm sektörlerde yapılan üretimlerde karlılık ve verimliği temin etmenin en temel ilkesi girdi maliyetlerinin düşürülmesidir. Hayvancılık alt sektöründe de durum böyledir. Bu sektörde de rekabet edebilme şansı, daha az maliyetle daha çok ve daha kaliteli üretim yapabilmekten geçmektedir. Hayvansal üretimde, kaliteli kaba yem en önemli girdiyi oluşturmaktadır. Karlı ve verimli bir hayvansal üretim, kaliteli kaba yemi daha çok ve daha ucuza temin edebilmekle mümkündür. Çünkü hayvansal üretimde maliyetlerin %75-80´nini yem giderleri oluşturmaktadır.

Hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaliteli kaba yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği kaynaklar, çayır ve mera alanlarımızdır. Halen yaklaşık 11 milyon büyükbaş hayvan birimine eş değer hayvan varlığımızın 50 milyon ton olan kaliteli kaba yem ihtiyacının yaklaşık %25-30´u çayır ve mera alanlarından karşılanmaktadır.

Ülkemizde mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların tespiti, tahdidi ile köy veya belediye tüzel kişilikleri adına tahsislerinin yapılmasını, belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak verimliliklerinin artırılmasını ve sürdürülmesini, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamak amacıyla 25.02.1998 tarihinde kabul edilen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen 4342 Sayılı Mera Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bakanlığımızın ve Müdürlüğümüzün meraların ıslahı konusundaki amacı, kaliteli kaba yem artışı, hayvansal üretim artışı, dengeli insan beslenmesi, ekonomik gelişme ile toplumsal refah ve huzuru sağlamaktır.

Bu bağlamda bugüne kadar Bakanlığımızla birlikte ve Ege Üniversitesi ile koordineli çalışılarak toplam 21 mahallemizde mera ıslah projesi uygulamaya konulmuştur. Islah çalışması yapılan mera alanı 18.065,19 dekardır. Meraların verimliliğini artırmak amacıyla Bakanlığımızca gönderilen ödenekler doğrultusunda ıslaha alınan meraların bir kısmında sulama sistemleri kurulmuş, derin kuyu sondajlar çakılmış, elektrik enerjisi getirilmiş,  ihatalar yapılmış, yabancı otla mücadele edilmiş, yem bitkisi ekimi amaçlı tohum dağıtılmış ve gübrelemeler yapılmıştır. Islah çalışmaları için bugüne kadar toplam 1.534.723,28 TL harcama yapılmıştır.     

Yine Kanun kapsamında Ülkemizde ilk kiralamalar 2005 yılında Müdürlüğümüzce başlatılmış ve diğer illere de örnek teşkil etmiştir. Kiralamalar başarılı bir şekilde yürütülmüş ve birim alandan elde edilen verim yerine göre en az 10-15 kat artmıştır. Bu da hayvan sahiplerinin mera kiralamalarına olan talebi artırmış ve hayvancılığı özendirici hale getirmiştir. Mahallelerimizdeki hayvan varlığının ihtiyaç fazlası olan meralar ıslah amaçlı kiraya verilmektedir. Bugüne kadar 29 mahallemizde 92 parsel toplam 6.476,47 dekar mera ıslah amaçlı ve projeye dayalı olarak hayvan sahiplerine çok yıllığına kiralanmıştır. Yapılan kiralamalarda 2005-2016 Mayıs sonu itibariyle toplam 2.039.742,41 TL kira bedeli Bakanlığımız bünyesindeki Mera Gelirleri Hesabına kiracılar tarafından yatırılmıştır" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —