Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

VALİ GÜVENÇER; ?TARIMDA BİRİNCİ HEDEFLEMEMİZ GEREKEN KALİTELİ VE SAĞLIKLI ÜRETİM, PAZARLAMA İMKANLARININ DOĞRU ORGANİZASYONU?

VALİ GÜVENÇER; ?TARIMDA BİRİNCİ HEDEFLEMEMİZ GEREKEN KALİTELİ VE SAĞLIKLI ÜRETİM, PAZARLAMA İMKANLARININ DOĞRU ORGANİZASYONU?

MANİSA - Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ilçe ziraat odası başkanları ile birlikte Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer´e ?hoş geldin´ ziyaretinde bulundu.

MANİSA - Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ilçe ziraat odası başkanları ile birlikte Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer´e ?hoş geldin´ ziyaretinde bulundu.

Ziyarette konuşan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ahmet Akbuğa kendilerini kabul ettiği için Vali Güvençer´e teşekkür ederek Manisa´daki ziraat odaları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Akbuğa, ?Manisa´mızda 16 odamız var. Sadece Yunusemre de odamız bulunmamakta. Bu 16 ziraat odamızda 227 bin çiftçimiz kayıtlı. 16 odamızda 110 personel görev yapmakta. Manisa tarım yönünden hem ürün deseni bakımından hem de tarım arazileri büyüklüğü bakımından geniş bir araziye sahip.  Manisa´da toplam tarım arazisi miktarımız 5 milyon 340 bin dekar olup, bunun 1 milyon dekarı zeytin, 800 bin dekarı da üzümdür. Üzümün başkenti Manisa´dır. Türkiye üretiminin yüzde 80´ini Manisa karşılamaktadır. Aynı zamanda ihracatın da yüzde 85´i Manisa tarafından temin edilmektedir. Traktör sayısına baktığımız zaman da Türkiye genelinde ilk sırada Manisa yer almaktadır? dedi.

Vali Mustafa Hakan Güvençer de kendilerini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Manisa´yı birkaç cümleyle tanımlamanın çok kolay olmadığını ifade eden Vali Güvençer, ?Manisa elbette sadece bir tarım kenti değil, ama tarımı bir kenara bırakırsak, zeytini, üzümü, diğer ürünlerini bir tarafa bırakırsak Manisa birinci boyutuyla gerçekten de eksik kalmış olur. İkinci boyutuyla hem ülke genelinde hem Manisa´da tarım sektörü, hali hazırda en büyük istihdamı çoluklu, çocuklu, kadınlı, erkekli, temin eden bir sektör. Onun da ötesinde yaşayan insanlarımızın çok büyük bir bölümü doğrudan bağlantılı. Ben burada başkanlarımızı ağırlarken aynı zamanda Manisalı hemşerilerimi de makamda ağırlamış oluyorum. Çiftçi demek, tarımla uğraşıyor olmak demek, helalinden, gerçekten göz nuru dökerek alın teri dökerek toprakla buluşarak hem kendi adına hem tüm insanlık adına rızkını araması demek. Manisa sadece Türkiye´de, hatta coğrafyada, Ortadoğu Ve Balkanlar coğrafyasında değil tüm Dünya coğrafyasında Allaha şükür çok önemli bir tarım havzası. Bu bir nimet olduğu kadar biz de ayrı bir mesuliyet de getiriyor. Manisa tarımını endüstri ile kol kola, çok daha verimli, markalaşmış, katma değer yaratan, insanlara şifa dağıtan, mümkün olabildiği kadar hem tekniğine uygun hem de organik bir şekilde yürütmek bizim boynumuzun borcu. Önemli projelerimizden, önemli sorumluluklarımızdan biri bu. Bunu yaparken de çiftçimizle, ziraatçımızla özellikle onların temsilcisi olan ziraat odalarımızla ortak çalışmak durumundayız. Bu önemli konuda bizler aynı zamanda iş ortağıyız, emek arkadaşıyız. Bu da onun önemli adımlarından bir tanesi. İnşallah önümüzdeki zaman diliminde Manisa ve Manisa tarımı için yapılabilecek her güzel işte, hayırlı işte beraber olmaya devam edeceğiz. Sorunları da tabi paylaşacağız ama sorunları paylaşmanın ötesinde attığımız adımların Manisa´ya kazandırdıkları mutlulukları hep birlikte paylaşacağız. Ben arkadaşlarımı bu vesileyle tanımış olmaktan mutluluk duydum. Geldikleri için tekrar teşekkür ederim? şeklinde konuştu.

Vali Güvençer, üzümün sorunlarının ele alınması hakkındaki bir soru üzerine, her zaman Manisa´da bir sorunun paydaşı olan tarafların bir masa etrafında birleşerek sorunlarını dile getirebileceklerini, karşılıklı müşavere edebileceklerini belirterek şunları söyledi:

 ?Türkiye´nin değişik yörelerinin böyle müteferrik, özel sorunları var. Mutlaka her sene bir önceki seneye nispetle bir adım atılmış oluyor. Bu yeterli olmasa bile. Manisa´nın üzümle ilgili hem sorunları hem bu sorunların kaynakları hem yapılabilecekler ve yapılması gerekenler için elimizde yeterince veri bankası, doküman, öneri, teklif, proje, raporlar var. Sadece bir araya gelinip yeniden paylaşmak, dertleşmek, itici güç olmak, kulis oluşturmak anlamında bir araya gelinebilir ama sorunların tespiti, çözüm önerileri konusunda sıfırdan başlama noktasında değiliz. İkincisi şimdiye kadar da hiç bir şey yapılmamış değil. Üçüncüsü, yapılması gerekenlerin bir bölümü Manisa´ya ait. Manisa´ya ilişkin yapılması gereken noktada zaten mutabakat ve muvafakat var. Belki de bu alanda yapılanların en büyük bölümü de Manisa´ya ilişkin olanlar. Ama bunlar temel olmakla beraber sorunun bütünü içerisinde çok yüksek seviyede değil. Manisa´nın dışında ülke genelinde yapılması gereken sektörel anlamda, tarım sektörünün geneli anlamında yapılması gerekenler var. Yine ülke genelinde ama genel olarak dış pazarlar, dış ilişkilere yönelik yapılması gerekenler var. Bir de dördüncü ayağı, serbest liberal ekonomi, ticaret, üretim, tüketim, tüketici talepleri temayülleri çerçevesinde doğrudan müdahale edemeyeceğiniz, biraz dünya ekonomisinin, dünya tüketici alışkanlıklarının seyrine terk etmek durumunda olduklarımız var. Hepsi bir araya gelince kucağımızda önemli bir sorun olarak buluyoruz. Zaman alacak, zaman almak durumunda. Artık kalite önemli, sağlık önemli. Kalite ve sağlığı yakalayan, ticari organizasyonu da doğru yapan herkes tarım sektöründe mutlak surette başarılı olacaktır. Bu üzüm için de bu geçerli. Bizim birinci hedeflememiz gereken kaliteli üretim, sağlıklı üretim, pazarlama imkanlarının doğru organizasyonu. Bunu becerebildiğimiz zaman, tabi ki adım adım olacak, tarım ürünlerinde Türkiye ismi artık dünyada tek başına marka olmaya başladı Allaha çok şükür. Dünya piyasasının çok büyük bir bölümü zaten Manisa´da üretilen çekirdeksiz kuru üzümün tekelinde diyebiliriz. Çok büyük bir sorunlarımız yok, olanları da aşacağız? diye konuştu.

Vali Güvençer´in Yoğun Günü

Vali Güvençer gün içinde ayrıca Vakıfbank Manisa Şube Müdürü İbrahim Çınar´ı, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş ve ilçe heyetini, Türk Kızılayı Manisa Şube Başkanı Cemal Kahraman ve yönetimini, Manisa Çölyaklılar ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan ve yönetimini, Türk Hukuk Enstitüsü Derneği Şube Başkanı Av. Güldane Dörtbudak ve yönetimini, Manisa Musiki Derneği Başkanı Mehmet Yumrukaya ve yönetimini makamında ağırladı. 

Türk Kızılayı Manisa Şube Başkanı Cemal Kahraman yaklaşan Kurban bayramı nedeniyle Vali Güvençer´e kurban organizasyonları, yurt içi ve yurt dışı kurban ücretleri hakkında bilgi verirken Vali Güvençer de çalışmalarında başarılar diledi.

Konuklar Vali Güvençer´e Manisa´daki görevinin hayırlı olmasını dileyip faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Vali Güvençer de konuklarına ziyaretleri nedeniyle teşekkür ederek birlik ve beraberlik içinde Manisa´nın sorunlarını çözmeye çalışacaklarını söyledi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor