MANİSA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Manisa İl Şube Müdürlüğünce düzenlenen ?Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakcılık? konulu panel gerçekleştirildi. 
Manisa Oreko Otel´de yapılan panele Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. A.Kemal Çelebi, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler, üniversite öğretim üyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yerel yönetimler, jandarma, emniyet ve gümrük teşkilatı yetkilileri, muhtarlar ve konunun uzmanları katıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak yaptığı konuşmada, ?Bu panelde Manisa´nın çok değerli, dünyada ender bulunan flora ve faunasına dikkat çekip kıymetlerimizi ortaya koyacağımız için Bölge Müdürlüğümüz adına çok mutluyum. Dünyada silah ve uyuşturucu kaçakçılığından sonra çok daha önem arz etmeye başlayan konu biyokaçakçılık. Bu açıdan Manisa için çok önemli. Bu konuyu toplumun katmanlarına ne kadar çok anlatabilirsek, ne kadar irdeleyebilirsek bu konudaki hassasiyeti artırmış olacağız ve sonuç olarak da sahip olduğumuz değerlerin korunmasına katkı sağlayacağız. Anadolu, ülkemiz, Dünyaya baktığımızda, Avrupa kıtasına eşdeğer sayıda bitkiye sahip. Yaklaşık 13 bin bitki var Avrupa´da. Ülkemizde sadece buna yakın bitkiye sahibiz.Keza hayvanlar konusunda da aynı şekilde. Bunların üçte birine yakın kısmı da endemik bitkiler. Çok kıymetli bitkiler. Bunların önemi şu, artık gıda yetmezliğinin yaşandığı dünyada hem gıda üretimi açısından hem tıp açısından, kozmetik açısından, diğer birçok farklı sektör açısından bugün belki farkında olmayabiliriz ama gelecekte parası çok kıymetli değerlere ulaşan değerleri saklıyoruz aslında bunun farkında olmak için bu çalışmaların önemi son derece fazla? dedi.
Bayrak, çalışmalarında verdiği destek nedeniyle Vali Erdoğan Bektaş ve CBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ve öğretim üyelerine teşekkür etti.
CBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi yaptığı konuşmada, insanoğlunun karşı karşıya kaldığı en büyük problemin çevre sorunu olduğuna dikkati çekti. Panelde konuşan Vali Erdoğan Bektaş ise, her geçen gün hayatımıza yeni ve önemli kavramlar girdiğini belirterek, ?Doğrusu Manisa gibi çok kullanılmış bir coğrafyada, yani tarihi çok eskilere giden binlerce yıllık geçmişi olan arazileri, doğası binlerce yıldır kullanılan coğrafyada biyoçeşitliliğin hala var olması ve bunun konuşuluyor olması çok önemli. Biyoçeşitlilik var olunca tabi biyokaçakçılık da gündeme geliyor. Bununda bir kısım efsanelerden, tevatürlerden öte nesnel bir gerçeklikle araştırılıp önümüze konulması ve yapılması gerekenlerin ciddiyetle yapılması gerekiyor. Artık başka bir dünyada yaşıyoruz detayla, ince işle, ince ince çalışılmak zorunda. Manisa´da tarım yapıyoruz, sanayi yapıyoruz, lojistik yapıyoruz, gerçekten büyük merkezlere yakınız. Tarımı da en iyi şekilde yapmak durumundayız, sanayiyi de en iyi, en nitelikli şekilde, en yüksek teknolojik karakterde ve modern çağ, ihracat, dünya ne gerektiriyorsa o şekilde yapmak durumundayız. Doğaya da en iyi şekilde sahip çıkmak zorundayız. Onun için titizlikle prensipleri ortaya koyarak yolumuza devam ediyoruz. Sanayi yapılanmaları ovanın aleyhine olmayacak. Sanayi yapılacak yerler özellikle tarıma müsait olmayan, verim düzeyi oldukça düşük yerlerden seçeceğiz, bunu titizlikle sürdürüyoruz. Kamu kurumlarının binalarının ovada yer almalarına elimizden geldiği kadar müsaade etmiyoruz. ?Ben bir arsa buldum hazineye ait, orada sorunum yok, oraya bölge müdürlüğü, il müdürlüğü, hastane yapabilir miyim ?´ denildiğinde, arkadaşlarım ?hayır kardeşim yapamazsın, git kendine ovanın dışında bir yer bul´ diyecekler. Bizim bu ovayı çarçur etmeye, betonlaştırmaya, hakkımız yok. Bu ova bizim, tarımsal kabiliyetimiz çok ender bulunan kabiliyetlerden biridir ve bu zaten ister istemez bir kısım zaruri yatırımlarla, faaliyetlerle her geçen gün bir miktar daralıyor, daha ekstra daraltmanın hiçbir anlamı yok. En iyi şekilde tarım yapacağız ve organik tarım yapacağız. Sularımızı, akarsularımızı, topraklarımızı, yeraltı sularımızı kirletmeden yapacağız bu işi. Katma değeri yüksek tarım ürünleri üreteceğiz, ihracatımıza devam edeceğiz, geliştireceğiz, çeşitliliği artıracağız, nitelikli tarım yapacağız. En iyi şekilde kümelenerek, yoğunlaşarak, belli alanlara katma değeri yüksek, istihdamı düşük sebzelere yöneleceğiz. En iyi sanayiyi yapacağız ve en iyi bir turizm alt yapısını kuracağız. Hiçbir şeyden eksiğimiz, mahrumiyetimiz olmayacak. Turizm, tarım ve sanayi çağdaş ekonomilerin üç önemli sektörü. Bu 3 sektörde de hak ettiğimiz, daha doğrusu bu coğrafyanın bizden istediği noktaya şehrimizi getirmek için elimizden geleni yapacağız ve yapmaya çalışıyoruz? şeklinde konuştu.
Panelin, biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılık konusunda farkındalık oluşturmasına katkı sağlamasını dileyen Vali Bektaş, ?Üniversitemiz tabi ki her işimizin içerisinde olacak. Üniversite sanayi, üniversite şehir işbirliği çok önemli. Hepimizde görüyoruz, rektörümüzün çabalarıyla üniversitemiz burada, her projemizde üniversitemizle omuz omuza yan yana devam ediyoruz. Bunu da daha iyi seviyelere çekmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız? dedi.
Konuşmalardan sonra CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Koç, ?Biyoçeşitlilik?, Doç. Dr. Levent Şık ?Manisa Doğasından Bitkiler Dünyasına Armağan?, Yrd. Doç. Murat Afşar ?Manisa´nın ve Yakın Çevresinin Omurgalı Hayvanları?, Doç. Dr. Ergün Taşkın, ?Manisa´nın Sucul Ortamlarında Biyoçeşitlilik?, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Uzuner?Biyokaçakcılık ile Mücadeleye Yönelik Mevzuat ve Bakanlığın Uygulamaları? konulu bilgiler verdi.



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 17.12.2015 08:38:12 0

Tarih: 17.12.2015 08:38

Haberi Sesli Oku