SARUHANLI - Manisa’nın ihracatında önemli bir paya sahip olan Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm hasadı başladı.

2019 Temmuz ayı verilerine göre Ege Bölgesi'nde ihracat kapsamında 248 bin 860 ton üzüm tescillenirken, 467 milyon 492 bin doların üzerinde bir ihracat döviz girdisi sağlandı.

 Saruhanlı ilçesinde işçiler sabahın erken saatlerinden itibaren üzüm kesmeye başlıyor. Kesilen üzümler önce bandırılıp, sonra sergilere serilerek kurutulmaya bırakılıyor.

-Ortalama Yüzde 50 Kayıp Var-

            Kuru üzümün başkenti Saruhanlı'da Sultaniye üzüm hasadının başladığını ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yeni sezonun çiftçilere kazasız, belasız hayırlı olmasını diledi. İlçede yaşanan doğal afetler neticesinde üzüm rekoltesinde çok miktarda düşüşlerin olacağının gözlendiğini vurgulayan Okur, TARSİM eksperlerinin vermiş olduğu rapora göre yüzde 95'e, yüzde 99'a varan hasarların olduğunu belirterek ortalama yüzde 50 civarında bir kaybın bulunduğunu kaydetti.

-Kalite Dünya Standartları Üzerinde-

            Fiyatların iyi olmasından ümitli olduklarını ifade eden Başkan Okur, “Biz elimizden geldiği kadar çiftçi olarak üzümü en iyi şekilde üretmeye çalışıyoruz. Saruhanlı ilçemizdeki üzümlerin dünya standartları üzerinde olduğunu iddia ediyorum. Çünkü neden ilçe ziraat odası olarak, ilçe tarım müdürlüğü olarak gerek zirai ilaç bayileri, ziraat mühendisleri çiftçimize gerekli bilgiyi verdiğimiz inancındayız. Yani hiç kimse şüphelenmesin bizim üzümlerimizde hiçbir kalıntı madde kalacağına inanmıyorum. Çünkü biz çiftçimizi çok düzgün bir şekilde bilgilendirdik. Artık çiftçimiz eskiden kalma, dededen kalma bilgilerle çiftçilik yapmıyor. Gerekli yerlere giderek bilgi alıyor çiftçi, ondan sonra mahsulünü yetiştiriyor” diye konuştu.

-Şuanda Üzüm Şırası 19 ile 20 Arasında-

            1 haftadan beri ziraat mühendisleriyle beraber ilçedeki bütün bağları gezip üzüm şıralarını ölçtüklerini vurgulayan Okur, “Şuanda üzüm şırası 19 ila 20 arasında gözükmekte. Yani 1-2 gün içinde bunların kesim vaziyetine geleceğine inanıyorum. Bu yıl ürün mevsim geç olmasına rağmen inşallah üzüm şırasını tutturacağız. Ne kadar şıralı olursa o kadar kilolu olacak. 20'lerde, 22'lerde üzüm kesildiği zaman 4 kiloda 1 kilo üzüm alma şansımız var. İnşallah fiyatlarda iyi olur Cenabı Allah da bize yardım eder” dedi.

-Kurutmalıkta Saruhanlı 2. Sırada-

            Saruhanlı'da 110 bin dekar olmak üzere Manisa genelinde 1 milyon dekar alanda üretimin yapıldığını belirten Okur, “Kurutmalık üzümde ikinci durumdayız. Alaşehir, Sarıgöl tarafı daha çok yeşile yüklendiği için 200 bin dekarlık alanın 150 bin dekarı yeşil olarak satılıyor. İlçe olarak en fazla kurutmalık üzümü çıkaran ilçelerden biriyiz. O yüzden diyoruz kuru üzümün başkenti Saruhanlı diyoruz” diye konuştu.

-Tarım Bakanının fiyat açıklamasını istemiyoruz-

            26 Ağustos'ta Tarım Bakanın Manisa'ya geleceğini söyleyen Okur, “Manisa Ovası'nda bağlar karış karış gezildi. Tahmini bir rapor çıkardık. Tarım bakanımıza bunu ilettik. Bu yıl geçen yıla göre üzümün az olacağını tahmin ediyoruz. Açıklamasını Bakanımız kendisi yapacak. Ben şahıs olarak söylüyorum. Tarım Bakanının fiyat açıklamasını istemiyorum. Üzüm zaten şuanda normal şartlarda 10 lira, 11 lira civarında. Tarım Bakanımız açıklarsa işte 9 numara üzüm 10 lira, 9,5 numara üzüm 10,5 lira, 10 numara üzüm 11 lira,12 lira derse de ona itiraz etmeyiz. Ama şuanda beklentilerimiz en düşük 10 lira.  Zaten bizim 9 numaradan düşük üzümümüz yok” dedi.

-En Fazla İhracat Edilen Ülkenin İngiltere-

            Kuru üzümün en fazla ihracat edilen ülkenin İngiltere olduğunu açıklayan Başkan Okur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neden İngiltere. İngiltere'de 5 çayı meşhur. Nasıl bizim sabah kahvaltımız peynir, zeytin, ekmeksiz olmadığı gibi onlarda 5 çayında üzümsüz ekmek yemezler. Yeni yeni Arap ülkelerine göndermeye başladık. Almanya'ya gönderiyoruz. Japonya'dan gelip üzüm ihracat etmek isteyenler var. Bu da bizi sevindiriyor. Biz 250 bin tona yakın kuru üzüm çıkarıyoruz ama biz bunun iç piyasada ancak 50 bin tonunu tüketebiliyoruz. İç piyasada da bunu hareketlendirebilirsek ama bunu şu şekilde yapmamız lazım. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'nın ortak girişimleriyle üzümün sadece kuru olarak değil, üzümün suyunu, üzümün pekmezini yani her şeyiyle Türkiye geneline bunu yaymalıyız. Artı kış aylarında Doğu ve Güneydoğu'da askerlerimizin sırt çantalarına üzüm koymalıyız. Yani iç piyasaya hareketlendirmemiz lazım.



Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 17.08.2019 15:55:00 935 0

Tarih: 17.08.2019 15:55
Haberi Sesli Oku
21.04.2025 11:56:00