Anahtar Kelimeler: 0

ÜZÜMÜN BAŞKENTİNDE HASAT BAŞLADI

 

SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde 80 bin dekar alanda üretimi yapılan ve Türkiye’nin en eski ihraç ürünlerinden biri olan Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi çekirdeksiz kuru üzüm hasadına başlandı.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya’da her yıl 850 bin ton üzüm üretimi yapıldığını, bunun 250 bin tonunun Ege bölgesinde, 40 bin tonunun da Saruhanlı’da üretildiğini belirtti.

 

Türkiye’nin kuru üzüm üretimi ve ihracatında Dünya lideri konumunda bulunduğunu, Saruhanlı’nın da üzümün başkenti olarak bilindiğini ifade eden Okur, şunları kaydetti;

 

“İlçemizde 80 bin dekar alanda üzüm hasadına başlandı. Bir aylık hasat süresi boyunca yüzlerce insana da iş istihdamı doğdu. Bağlardan hasat edilen üzümler güneş altında kurutulduktan sonra bölgemizdeki işletmelerde işlenip, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Üzüm İlçe ekonomisine her yıl ortalama 20 milyon lira katma değer sağlıyor. Burada hem çiftçi, hem işletmeci, hem de arazide ve işletmelerde istihdam edilen işçiler kazanıyor.”

 

Bu yıl Saruhanlı’da 40 bin tona yakın üzüm üretiminin gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Okur, Ege Bölgesi’nde ise Manisa Ziraat Odası’nın açıklamasına göre 247 bin 500 ton üzüm üretileceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.

 

Üzümde son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı çok fazla ürün alınamadığını, ancak kaliteden asla ödün verilmediğini anlatan Başkan Okur, şunları ekledi;

 

“Son yıllarda kuraklık ve buna bağlı sebeplerden dolayı verim düştü.  Bu yıl çok fazla ürün yok, geçen yılki rekolteyle aynı rakamlarda tahmin yürütülüyor. Birkaç yıl önce meydana gelen kuraklığın etkileri halen devam ediyor. Ancak ürünün kalitesi ve ilaç kalıntısı konusunda üretici çok hassas davranıyor. Üretim bilinçli hale geldi, tabi ki bu ürünün bir de maliyeti var. Biz Ziraat Odası olarak bu yıl kilogram başına 4 lira 60 kuruş maliyet hesabı çıkarttık. Şu an satılan kuru üzümün fiyatı da bu rakamlarda seyrediyor. Beklentimiz fiyatların düşmemesidir. İnşallah, kazasız belasız ve bereketli bir sezon geçiririz.”

 

Üzüm Üreticisi Ali Erdem ise, bu yıl ki mahsul geçen yılki ürünle aynı düzeyde olduğunu belirterek, “Bu yıl bağlarda hastalık ve zararlı görülmedi, bakımını güzel yaptık. Hasada başladık, şu an tek temennimiz üzüm fiyatının 4 liradan aşağıya düşmemesidir. Eğer bu fiyatlar da ürün satılırsa çiftçinin yüzü güler. Ancak fiyat aşağıya düşerse üretici para kazanmaz” dedi.

 

İşletmeci Mustafa Özgür de üreticiden satın alıp fabrikalarında işledikleri üzümleri İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ettiklerini kaydetti.

 

Üzümün yurt dışında ekmek, kek ve pasta yapımında kullanıldığını ifade eden Özgür, kuru üzümün en çok müzli adı verilen ve özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir karışımda kullanıldığını söyledi.

 

Muammer Kökcüoğlu



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
23.08.2012 19:10:30 238 0

Tarih: 23.08.2012 19:10

Haberi Sesli Oku