ÜZÜMDE REKOLTE KAYBI BEKLENİYOR
SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde bağlardaki üzüm salkımlarının oluşacağı gözlerin uyanma döneminde meydana gelen dolu ve don afetinin bu yıl üzüm rekoltesinde ciddi kayıplara yol açması bekleniyor.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede en erken üzüm hasadının yapıldığı Kumkuyucak beldesini ziyaret ederek, buradaki bağlarda incelemelerde bulundu.
Başkan Okur, incelemelerinin ardından Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada ilçede 85 bin dekar bağ alanı bulunduğunu, ülkenin yıllık kuru üzüm miktarının yüzde 15’inin Saruhanlı’dan karşılandığını kaydetti.
Bu yıl bağların uyanma döneminde dolu ve don hadisesi yaşandığını, bunun da rekolteye olumsuz yönde yansıyacağını ifade eden Okur, şu bilgileri verdi;
“Üzümün Başkenti olarak bilinen ilçemiz bu yıl kötü bir dönem geçiriyor. Çünkü bağların uyanma zamanında meydana gelen dolu ve don, salkım verecek olan gözleri vurdu. Gördüğümüz kadarıyla bağlarda uyanan gözlerin sayısında azalma var. Sonradan uyanan gözler ise boş göz, yani meyve vermeyecek sadece yeşil aksam olarak kalacak.
Toprak yapısı bakımından en erken üzüm hasadının yapıldığı ve kaliteli ürünlerin alındığı Kumkuyucak beldemizdeki bağlarda bile uyanma problemi var. Biz Saruhanlı olarak ülke ekonomisine her yıl 40 bin ton civarında kuru üzüm süren bir ilçeyiz. Ancak bu yıl bu rakamda ciddi düşüş olacağını bekliyoruz. Çünkü dolu ve dondan dolayı bağlarda yüzde 40’lara varan hasar tespit edildi. Bunlar hem Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü hem de Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kayıtlarına geçti. Dolu ve don afetinin önlemi de yok, çaresi de yok.”
- Durum İç Açıcı Değil -
Kumkuyucak Beldesindeki üzüm üreticilerinden Ali Rıza Fakı ise bağlardaki durumun iç açıcı olmadığını, üzüm rekoltesinde büyük kayıplar olmasını öngördüklerini söyledi.
Fakı şöyle dedi; “Bu yıl iki kez afet yaşadık. Önce dolu ve ardından don olayı meydana geldi. Bizler sürekli bağın içindeyiz. Vaktimiz genellikle arazide geçiyor. Bağların durumu iyi değil. Meyve verecek olan filizlerde doğuşlar az. Uyanan gözler boş doğuyor. Önceki yıllarda bir dekardan 600-700 kilogram verim alıyorduk. Bu yıl bir dekar bağdan alacağımız verim 300-400 kilogramı geçmez. Verimde yarı yarıya düşüş olacağını tahmin ediyoruz.”
Muammer Kökcüoğlu