Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00

Üzümde Hastalıklara Karşı Mücadele Atağı

Üzümde Hastalıklara Karşı Mücadele Atağı

SARUHANLI - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında sürgün kurumaları, uyanma bozukluğu ve ölümlere yol açan fungal hastalıklara karşı mücadele başlattı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında sürgün kurumaları, uyanma bozukluğu ve ölümlere yol açan fungal hastalıklara karşı mücadele başlattı.

Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile ortak yürütülen  “Manisa ve İzmir illeri sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında sürgün kurumaları, uyanma bozukluğu ve ölümlere yol açan fungal nedenlerin araştırılması” projesi kapsamında Saruhanlı’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Belediye Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, İTB ve Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisleri tarafından bağlarda ki fungal sürgün ve gövde hastalıklarının durumuyla ilgili üzüm üreticilerine bilgi verildi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini, ihracatının ise yüzde 40’ını karşıladığını belirtti.

İç piyasada ki tüketimin de dahil edilmesiyle kuru üzümün 700 milyon doların üzerinde piyasa değerine ulaşarak bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Kestelli şöyle dedi:

“Bu proje ile bölgemizde ilk defa sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında ölü kol, kav ve kangren hastalıkları ilgili durum tespiti yapılmış, hastalıklar farklı oranlarda tüm üretim bölgelerinde gözlenmiş ve üreticiler tarafından bu hastalıklara karşı özellikle kültürel mücadelenin yapılması gerektiği ortaya konmuştur.

Proje kapsamında, İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda gerçekleştirilen çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışması güzergahında bulunan bağlarda araştırma çalışması yapılarak ölü kol, kav ve kangren gibi fungal hastalıkların çıkış oranları tespit edildi ve laboratuvar analizleri için doku numuneleri toplandı. Toplanan numunelerin analizleri hastalıklara neden olan etmenlerin saptanması amacıyla Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Laboratuvarı’nda yapıldı ve sonuç raporu hazırlandı. Bu raporun detayları, bölgede görev alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe müdürlükleri, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları, Tariş ve zirai ilaç firmalarına aktarıldı ve fikir alışverişi gerçekleştirildi”



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor