MANİSA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´nın dün Manisa´da 9 numara üzüme 4 TL taban fiyat vereceklerini ve üzümlerin TMO kanalı ile alınacağını açıklaması, üzüm üreticilerinde hayal kırıklığına neden oldu. Üreticiler beklentilerinin en az 5 TL olduğunu belirterek, 4 TL´lik rakamın maliyetleri anca karşıladığını dile getirdi. 
Manisalı üzüm üreticileri TARİŞ´in fiyat açıklamasını beklerken dün Manisa´da gerçekleştirilen kuru üzüm rekolte açıklama töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´nın 9 numara üzüme 4 TL taban fiyat ve üzümlerin TMO tarafından alınacağını açıklaması üreticilerde hayal kırıklığına neden oldu. En az 5 TL fiyat bekleyen üreticiler, maliyetlerin 3,5-4 TL arasında değiştiğini söylediler. 
Bir yıllık ürünlerini Manisa´da TARİŞ depolarına getiren ve tek işinin bağcılık olduğunu belirten Evrenoslu üzüm üreticisi İsmail Ünalan, ?3,5-3,6 lira kendi emeğimiz hariç üzümün maliyeti. Hesap uzmanlarını getirsinler, hesap uzmanlarına hesaplatsınlar. Kendi yevmiyemizi de koyarsak bir asgari ücret bize kalmıyor. 40-50 dönüm bağın içinde makinelerimizle, düzenimizle, ailemizle çalışarak bir asgari ücret kalmıyor. 9 numara üzüme 4 lira deniyor. 9 numara üzüm bu sene çok nadir kişilerde çıkar, kırlardaki bağlarda çıkar. Ovanın bağlarında çıkmaz, çünkü kalıntı nedeniyle atılan ilaçlar yetersiz kaldı. Kuvvetli dalları kapatan bağlarda salkım güvesi diye bir hastalığımız var. Ne kadar yaprak yolsak, açsak da o hastalık geldi. Bölgesel olarak gelen bir hastalık o. Yandaki komşudan diğer taraftan gelen bir hastalık. 9 numara üzümü herkes çıkaramaz. Tel sergisi olacak, beton sergisi olacak, asgari 4 lira deseydi fena değildi ama 9 numara üzüm 4 lira dediği zaman zaten üzümde en kalitelisi 12 numaradır. TARİŞ´in kurulduğu günden bugüne 12 numara üzüm çıkaran olmamıştır. Bizim beklentimiz 5 liraydı. 9 numara üzüme 5 lira deseydi 8 numara üzüm 4 lira olurdu, 8,5 numara 4,5 lira olurdu, 9´un üzeri de 5,5 liranın üzerinde olurdu ve çiftçi para kazanırdı. İnanın bankalardan kurtulamıyoruz, tarım kredilerden kurtulamıyoruz. Böyle bir şey olmaz. Salkım güvesi en kaliteli üzümü bozuyor. 1,5 kiloluk bir salkımda iki taneyi bozduysa o ürün düşüyor 7, 7.5 numaraya. Sergide tane tane ayıklayamıyorsunuz, işçi salkıma bakıp seriyor. Eğer salkımın dörtte biri veya dörtte ikisi bozuksa onu ayırıyoruz zaten ama salkımın göbeğinde bir tane varsa 15 günde kalsa güneşte yanındakileri de bozuyor ve üzümde kaliteyi düşürüyor" dedi.

?Çiftçi için büyük sıkıntı ve hayal kırıklığı? 
Açıklanan fiyatı çok düşük bulduğunu belirten Alaşehir´in Ilgın Mahallesi´nden üretici Yüksel Akgün, ?Çok düşük, en azından 4,5 lira olması gerekiyordu çiftçiyi kurtarabilmesi için. Beklentilerimizi karşılamadı. Biz 5 lira bekliyorduk ama 4,5 lira da olsaydı bizi bir nebze kurtarabilirdi. Bizim bölgemizdeki üzümün aşağı yukarı yüzde 70´i 9 numaranın üzerine çıkmaz. Altına düşer o da yağmur olursa, hastalık olursa. Zaten bu sene havalar da güzel gitti. 9 numara, sonra 10 numara gelir, 11 numara ise çok sürpriz olur. Ekseriyet 9 numara olduğu için zaten taban fiyat koydular. Kurtaran üzümler 9 numara üzümler. 10 numara nadiren olur. Üzümün maliyeti şuanda bize hesaplamama göre 3,5 lira, bunun içinde kendi işçiliğimiz yok. Kendi işçiliğimizi de koyarsak maliyet 4 lira oluyor. 4,5 lira olsaydı bir nebze su serperdi. 2015 yılında 6 liraydı 9 numara üzüm. Üzerinden 2 yıl geçti, 4 liraya çektiler. 2 lira birden aşağıya çektiler. Çiftçi için büyük sıkıntı ve hayal kırıklığı? diye konuştu.

?Üzüm üreticileri çok zor durumda?
Açıklanan fiyatın çok düşük olduğunu dile getiren Alaşehir´in Kasaplı Mahallesi´nden üretici Mete Üründü ise şunları söyledi: 
?Açıklanan fiyat çok düşük. Bize maliyeti 4 lira, 4,25 gibi bir maliyeti var. En basitinden kendimden örnek verecek olursam biz bütün işimizi dışarıdan yaptırmak zorunda kalıyoruz. 4 lira gibi bize maliyeti var. 4 liraya satabilirsek anca kafa kafaya gelmiş olacak. Nasıl kazanacağız? Devletimizin çiftçiyi desteklemesini istiyoruz. Buradan milletvekillerimize, Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, lütfen çiftçimizi biraz daha destekleyin. Gerçekten çiftçimiz, özellikle üzüm üreticileri çok zor durumda.?



Saruhanlı’nın tarihine, kültürüne ve sosyal yaşamına ışık tutacak “Saruhanlı Kitabı” projesi tüm hızıyla devam ediyor.

"Saruhanlı Kitabı" Gelecek Nesillere Işık Tutacak Bir Kültür Eseri Olma Yolunda

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıldönümünde, Kıbrıs gazilerini yalnız bırakmadı.

Büyükşehir, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. Yıldönümünde Gazileri Unutmadı

Proje ile hem bireylerin güvende kalmasını sağlamak hem de ailelerin kaygılarını azaltarak yaşam kalitesini yükseltmek amaçlanıyor.

Büyükşehir’in “Ben Buradayım” Projesinde Bileklik Dağıtımı Sürüyor

Saruhanlı'da vefat ve Başsağlığı...

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Yapılan operasyonlarda kenevir bitkisi ile toplam 14 şahıs ekipler tarafından gözaltına alındı.

Manisa'da jandarmadan büyük uyuşturucu operasyonu

Manisa’da işlenen bir cinayet gün yüzüne çıktı.

Manisa’da kan donduran cinayet! Genç kız eşarpla boğuldu

Yaşar Üniversitesi yeni eğitim modeliyle öğrencilerine modern, esnek ve bireysel gelişime odaklı bir üniversite deneyimi sunmayı hedefliyor.

Yaşar Üniversitesi’nden yeni nesil eğitim modeli: "4YU: Senin İçin Üniversite"

İzmir Ekonomi’ye ‘YÖKAK’ gururu

Eğitim kalitesine ‘YÖKAK’ tescili

Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) ev sahipliğinde İş Kurumu ve TOBB iş birliğiyle hayata geçirildi.

KÜTBO'dan istihdama destek

Kütahya'nın Gediz ilçesinde bu yıl 21'incisi düzenlenen Geleneksel Tarhana Festivali'nin üçüncü günü

Geleneksel Tarhana Festivali'nde Hüseyin Kağıt, Gedizlileri coşturdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda Okluk Koyu'nda genç çifti kabul ederek tebriklerini iletmiş ve düğün davetiyesini bizzat almıştı.

Pençe-Kilit gazisi Üsteğmen Duran dünya evine girdi

Doğru bir planlama ve altyapı ile İzmir’i dünya ölçeğinde termal sağlık merkezi yapabilir

İnciraltı dünya ölçeğinde termal turizm ve sağlık merkezi olabilir"

Çeşme Kalesi'nde açılan sergide Çeşme'nin tarihi yapılar, resim ve fotoğraflarla yeniden hayat buldu.

Tarihi yapılar resim ve fotoğraf karelerinde hayat buldu

Kolon, rektum ve jinekolojik kanserlere bağlı karın zarı yayılımı olan hastalara uygulanan bu ameliyatlar, canlı yayınla toplantı salonuna aktarıldı.

Karın zarı kanserleri tedavisi eğitim programı İzmir’de gerçekleştirildi

Olayda ölü sayısı 3'e yükseldi.

Kütahya'daki patlamada ölü sayısı 3'e yükseldi

Evinde ölü bulunan 17 yaşındaki Afganistan uyruklu kadını öldürdüğü belirlenen şüpheli, yakalanarak tutuklandı.

Manisa’da genç kadını öldüren Afgan tutuklandı

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 13.09.2017 16:19:50 653 0

Tarih: 13.09.2017 16:19 Güncelleme: 13.09.2017 16:19
Haberi Sesli Oku
22.07.2025 12:42:00